• Bez obzira koliko imamo godina, uvijek sebi možemo priuštiti zdrave vježbe „hodanja u kući” koje će nam vratiti kondiciju i poboljšati zdravlje i izgled. Za njih ne treba ni oprema niti iskustvo, samo pola sata vremena koje uvijek možemo izdvojiti.

Vježbati radi sebe

Ako nikada do sada niste vježbali, početi oko četrdesete nije ni zdravo ni jednostavno. Još ako imate pedeset ili više, svaki pametan ljekar će Vam reći da su šetnje najzdravija vježba i da je primjerena svakom životnom dobu.

Uistinu, ne postoji ništa zdravije od šetnje prirodom, gdje ne samo da održavate nožne mišiće, već i punite i čistite pluća. Trčanje napreže koljena i može izazvati kasnije teškoće, a i nije svako od nas spreman da se obuče i izađe napolje samo da bi trčao radi zdravlja.

Svaki dan hodamo ili do posla ili bilo kuda, ali u odnosu na broj sati koje provedemo sjedeći, to vrijeme je neznatno. Naš organizam je stvoren za kretanje i poslovi kojima se danas bavimo nimalo ne pogoduju našim kostima i zglobovima. Čak i kada volite šetati, nemate vremena da to činite svaki dan ili dovoljno dugo da se odrazi na zdravlje.

Vježbanje

Zato danas postoji dosta programa za takozvane šetnje ili hodanje u kući. Za to nam je potrebno odvojiti samo pola sata za oko kilometar i pol hodanja, ne moramo se oblačiti i možemo odmah nakon toga nastaviti ono što radimo.

Taj program je osmišljen za sve generacije, i za one sa sedamdeset i više godina, a možemo povećavati kilometražu, dodavati elastične trake da vježbamo i ruke i leđa i sve ostale grupe mišića.

Hodanje u kući

Na youtubu možete naći desetine takvih vježbi, a svakako je najpoznatija grupa vježbi koje vodi Leslie Sansone. Dovoljno je ukucati njeno ime i dobit ćete mnoštvo prozora sa njenim popularnim vježbama koje svakodnevno prati preko milion sljedbenika.

Pogledajte i ovo:  Zdrave navike koje bismo trebali usvojiti

I ja sam jedan od njih, jer sam za godinu dana ne samo vratila kilažu na onu koju sam imala u vrijeme mladosti, već i postala puno pokretnija, bolje raspoložena i dižem se sa puno više elana nego ranije. Radim vježbe od januara ove godine, već punih 11 mjeseci, a da nikada nisam osjetila niti preveliki umor niti naprezanje kada radim. I sama Leslie je 1962. godište, pa je i shvatljivo da na njenom videu vidite pedesetogodišnjake, šezdesetogodišnjake i još starije, što i nama, početnicima u vježbanju, nekako olakšava.

Najbolje od svega, uključite video kad imate vremena, nije važno je li šest ujutro ili uveče, možete je pratiti polako, uhvatiti svoj ritam, ne skačete, ne naprežete srce, a znate da je taj program preporučen i od Američke medicinske udruge za zdravlje srca, pa je čovjeku lakše da se odluči.

A ako ste slabo pokretni i većinu dana provedete sjedeći, ove vježbe bi morale biti nešto što obavezno morate probati. Ako ništa, naše kosti će nam biti zahvalne!
Ispod imate link za njen video na youtubu, vježbe za hodanje 1 milju, baš ona s kojim sam i ja počela i zbog koje ću za novogodišnju noć, poslije toliko godina, smireno i zadovoljno pokazati novu haljinu.

link: Leslie Sansone

Sretno hodanje!

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.