Nedavno je Taylor Markarian na portalu Grunge objavio neispričanu istinu o životu Alberta Einsteina, daleko najpoznatijeg naučnika koji je ikada postojao. Vjerovatno je i širom svijeta najpoznatija historijska figura. I dok je njegov doprinos modernoj nauci neizmjeran, nakon ovoga shvatite da biti veliki naučnik ne znači i biti veliki kao čovjek.

Naprotiv, ne samo da zapisi FBI-ja pokazuju da njihovi agenti nisu baš bili sigurni u njega, već shvatite i da je zakazao i kao muž i kao otac.

Izrael ga želio za predsjednika

Einstein je rođen u Njemačkoj 1879. godine, ali Njemačka nije zemlja koja ga je očajnički željela, kako se inače misli. Čuveni naučnik je odrastao u jevrejskoj porodici, a nakon što su njegov nevjerovatan genij i dostignuća postali poznati u svijetu, Izrael ga je želio pod svoje. I to toliko da su mu čak ponudili da postane predsjednik države, nakon što je prvi predsjednik te zemlje, Chaim Weizman, umro 1952. godine.

Narodu Izraela je Einstein bio poznat kao “najveći živi Jevrej”, ali bez obzira na pohvale i ekstremne počasti koje mu je nudio ovaj položaj, Einstein je odbio. Možda je to i bilo najbolje jer je ovaj svjetski poznati genij umro samo tri godine nakon što je stigla ova ponuda.

Ljubav prema muzici

eistein-sa-violinom

foto: Getty Images

Od svega što je nosilo žensko ime u njegovom životu, Einsteinu je najomiljenija, čini se, bila Lina. A Lina nije osoba već njegova violina.

Njegova tadašnja, druga po redu žena Elsa, odmah je shvatila kakva je to ljubav. Prema National Geographicu, ona je jednom i izjavila da se zaljubila u njega jer je “svirao Mozarta tako lijepo na violini.”

Muzika je bila daleko više nego samo hobi za ovog naučnika. Bila je sastavni dio njegovog dana i procesa rada, bez kojeg ni njegova intelektualna otkrića možda ne bi bila moguća. Njegova supruga Elsa je bila ta koja je ukazala na značaj muzike u životu svog supruga. Navodno je jednom rekla: “Muzika mu pomaže kad razmišlja o svojim teorijama.”

I sam Einstein je jednom priznao da je život bez muzike bez imalo interesa za njega. “Ja živim svoje dnevne snove u muzici”, rekao je jednom. “Vidim svoj život u smislu muzike … najviše radosti u životu imam od muzike.”

Pogledajte i ovo:  Legendarni pjevač George Michael umro na Božić u 53. godini života!

Zašto je zapravo dobio Nobelovu nagradu?

Svi znaju Einsteina zbog specijalne teorije relativiteta i zbog one formule E = mc2. Međutim, to nije ono zbog čega je dobio Nobelovu nagradu za fiziku 1921. Umjesto toga, nagrada mu je data zbog rada na nečemu za šta većina ljudi vjerojatno nikada nije ni čula: za pred-fotoelektrični efekt.

Einsteinov rad na fotoelektričnom efektu je pokazao da, kada svjetlost udari određene vrste metala, daje elektronima unutar objekta dovoljno energije da se oslobode. Razlog što je to tako značajano je jer je Einstein došao do tog zaključka posmatranjem svjetlosti kao čestica ili fotona u tom trenutku, a ne kao talasa. Sada, na bilo kojem času nauke, učimo da u zavisnosti od situacije, svjetlo djeluje ili kao čestica ili kao val.

Nije bio dobar prema ženama

einsten-i-supruga-mileva-maricDok je Einstein bio inspiracija svijetu zbog svog revolucionarnog doprinosa nauci, nije bio najbolji muž, čak ni blizu tome. On je očigledno bio ženskaroš, jer je imao avanture u oba svoja braka, ali je bio i istovremeno prilično zahtjevan, posebno sa svojom prvom suprugom, Milevom Marić. Ona je bila srbijanska studentica fizike u vrijeme kada su se upoznali.

Einstein je napisao 1914. listu “uvjeta” za svoju ženu Milevu, listu koja se ponovo pojavila na površini prije samo nekoliko godina. Ako želite da je pročitate, objavio je Business Insider. Među uvjetima su naređenja da mora prestati pričati s njim, ako i čim on to bude zatražio i da ne treba očekivati fizičke intimnosti od njega. On joj je dao i spisak dužnosti koje treba da obavlja za njega svaki dan, uključujući i donošenja tri obroka u njegov studij, a zatim da odmah napusti tu prostoriju. Na sreću za Milevu, razveli su se 1919. godine.

Zaboravljeni sin

zaboravljeni-sin-einsteinovEinsteinov porodični život je bio prilično zbrkan, i tu zbrku je proširio i na podizanje svoje djece. Njegov odnos sa jednim od njegovih sinova, Eduardom, je bio posebno zategnut. Tek je kasnije utvrdio da je mladić imao shizofreniju.

Za svakog bi roditelja to bila teška i razorna vijest, ali ”papa” Einstein je bio posebno loš otac. Sin je institucionaliziran u dobi od 25 godina, a njegov otac ga nije više nikada ni vidio nakon toga. Prema New York Timesu, Einstein je čak otišao tako daleko da je izjavio: “Da sam to samo znao, on nikada ne bi ni došao na ovaj svijet.” Eduard je umro u švajcarskoj mentalnoj instituciji u dobi od 55 godina, nakon što nije video svog oca decenijama.

Pogledajte i ovo:  Kuda Erdogan vodi Tursku suspenzijom Evropske konvencije o ljudskim pravima?

Izgubljena kći

Nobelov dobitnik je imao i kćerku koju nije vidio. Kćerka Lieserl je rođena prije no što su se on i Mileva Marić službeno vjenčali. Dakle, dijete nije bilo legitimno, što je bio mnogo veći problem onda nego što je danas. Misteriozno, život njegove kćerke postaje maglovit ubrzo nakon prve godine rođenja. Niko nije ni znao da je Lieserl postojala sve do više od nekoliko decenija nakon Einsteinove smrti.

A to čak nije ni najčudniji dio priče. Neobičnost svega toga prelazi normalna razmišljanja, jer niko ne zna šta je bilo sa ovom izgubljenom kćerkom. Naučnici i biografi su pokušavali godinama riješiti zagonetku o tome šta se desilo Lieserl, ali iako postoji mnoštvo teorija, ništa se ne zna sigurno.

Razvod i čudan dogovor

Kad su se Mileva i Einstein razveli 1919. godine, napravio je drsko, ako ne i čudno obećanje u njihovom razvodnom poravnanju. Einstein je obećao da će je ostaviti sa novcem koji dobija od svoje Nobelove nagrade. Ok, to se čini prilično velikodušnim od njega. Ali jedna stvar tu strši: Einstein nije ni dobio Nobelovu nagradu sve do 1921. Prema tome, kada su se on i Mileva razveli, taj novac nije ni postojao, a neće ni postojati za još dvije godine. Naučnik je tada, dakle, bio sasvim uvjeren (i to s pravom) da će odnijeti kući Nobelovu nagradu za fiziku, pa je čak napravio i taj svoj lični aranžman oko svog ubjeđenja.

Ova malo poznata činjenica služi više za elaboriranje o tome kakva je osoba Einstein zaista bio. Po svemu sudeći, nije bio dobar porodičan čovjek niti očinska figura; Einstein je bio i pomalo ohol. S druge strane, moglo bi se lako reći da je on, sa takvim genijem u sebi, imao i svako pravo da bude siguran u svoje eventualne pobjede i nagrade. Ipak, poniznost je vrlina…

Pogledajte i ovo:  Preminuo glumac Bud Spencer, miljenik publike ex Jugoslavije

Dvostruki agent?

Dok je Einstein već živio u New Jerseyu dugi niz godina i bio američki državljanin, FBI je i dalje držao vrlo ”budno oko” na njemu. Neke od najvećih tragedija koje je svijet ikada doživio, dogodile su se tokom Einsteinova životnog vijeka, dva svjetska rata i Velika depresija, jaka ekonomska kriza u Americi.. Uz rat je i eksplodiralo širom svijeta Ajnštajnovo njemačko porijeklo i FBI je tada ozbiljno uzimao u obzir mogućnost da je naučnik strani špijun.

Sadržaj istrage koje je FBI napravio je poznat javnosti pod Zakonom o slobodi pristupa informacijama, a informacije koje su skupili u vezi Einsteina iznose nevjerovatnih 177 stranica. Unutar tih stranica, Einstein je također žestoko kritikovan i kao opasan anarhista.

Nikada nije želio da nuklearna bomba bude korištena

einstein-nobelova-nagradaEinstein je ostao upamćen u historiji zbog mnogih stvari, a neke i nisu baš tako prijatne. Vjerovatno je najrazornija od svega atomska bomba.
Međutim, Einstein nikada nije bio dio projekta Manhattan, kako se zvao projekt pod kojim se pravila bomba u Sjedinjenim Američkim Državama. On nikada nije ni želio da se ona koristi. Einstein je bio proklamovan pacifista cijelog svog života.

Pa kako je njegovo ime na kraju postalo vezana za nuklearno oružje?

Einstein je ostavio nacističku Njemačku i došao u Ameriku, ali ne i bez nekih tajnih obavijesti i znanja. On je poslao mnogo pisama predsjedniku Franklinu D. Rooseveltu, upozoravajući američkog glavnog zapovjednika da su nacisti radili na atomskom oružju, i pisao je o pustoši koju to može izazvati. Ova prepiska je i dovela do toga da u SAD-u započnu stvaranje nuklearne bombe, koje su na kraju pale u više japanskih gradova. Upravo takvu vrstu ishoda je Einstein nastojao izbjeći. A završilo se tako da je njegovo ime zapisano svuda u historiji zajedno s bombom.

A ako želite više o Einsteinu, posjetite stranicu The Biography.

izvori: Grunge/Biography
foto: Getty Images/Grunge

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.