• Pošto su vijesti sa Sarajevo film festivala udarne u medijima, zaboravljamo na političare i svu štetu koju prave. Zato – da nema SFF-a, političari bi ga morali izmisliti, toliko im dobro dođe.

Ako pogledate novine ovih dana, na udarnim mjestima su vijesti sa Sarajevo film festivala, koji su filmovi na rasporedu, ko je šta rekao, ko je sve stigao na crveni tepih, ko se gdje slikao, koliko smo ponosni na sve što se događa u našoj prijestolnici zahvaljujući ovom čudesnom filmskom festivalu.

A danas negdje sa strane stoje i vijesti o tome kako je naša olimpijska nada i uzdanica, atletičar Amel Tuka, završio utrku na 4. mjestu i izgubio svaku nadu (iako pozitivno priča da će još uvijek biti novih trka u njegovom životu). Džaba se Amel slika po Facebooku s našom zastavom i izjavljuje kako se bori za BiH, kad oni koji treba da brinu o državi brinu o svemu drugom više, naročito o tome kako će raspućkati ovu novu milijardu i nešto kredita što su nam natovarili na vrat od MMF-a!

Mislite da će to riješiti naše nagomilane probleme? Prije da će se i taj kredit „spiskati” na raznorazne administrativne nepotrebe i njihove enormno velike plate!

Amel Tuka je izjavio nakon poraza:Hvala još jednom od srca svima, ponosan sam na svoje Bosance i Hercegovce uvijek, voli vas vaš Amel! RUKA MI NA SRCU, A U SRCU GRB!”

Amel Tuka je izjavio nakon poraza: „Hvala još jednom od srca svima, ponosan sam na svoje Bosance i Hercegovce uvijek, voli vas vaš Amel! RUKA MI NA SRCU, A U SRCU GRB!”

Gdje su političari i šta rade?

Naravno, Sarajevo je drugi grad u vrijeme SFF-a i svi smo sretni zbog toga, ali nam to ne smije smetnuti iz vida političku situaciju niti ono što se događa na tom polju u vrijeme trajanja SFF-a. Kao da su već svi zaboravili one silne kafanske sastanke naših političara, čuveni burek koji je Čović propustio svojim nedolaskom na sastanak u konjičku kafanu sa Izetbegovićem, činjenicu da su tog istog Izetbegovića taj isti Čović i Dodik nekako potpuno odbacili u stranu svojim političkim igrama i uspjeli, zahvaljujući baš njemu, da i dalje tjeraju sve po svome.

Pogledajte i ovo:  Robert De Niro dobitnik prvog Počasnog Srca Sarajeva za životno djelo

A dokle će to dovesti državu i koliko će nas sve to koštati? Iako prema Inzku, koji ni ne haje, izgleda da su to samo Dodikove predizborne igre i trikovi pa ostavlja malog nestaška da se i dalje igra…

Dodik u Srebrenici

Doček Dodika u Srebrenici

Doček Dodika u Srebrenici

A kako je Sadik Ahmetović izjavio da će i Srebrenica onda, po istom principu, imati referendum o otcjepljenju od RS-a, nestašni Dodik je danas „odletio” malo i u Srebrenicu, tek da ubijedi svoje birače „da se u Srebrenici nije desio genocid” i da je referendum o otcjepljenju Srebrenice po dejtonskom sporazumu sasvim neprihvatljiv.
Dodao je on još puno toga, „da je Alija Izetbegović žrtvovao Srebrenicu”, da se „mora poštovati tragedija svih i prekinuti neistina” (koja?), da „Srebrenica ne može nikud iz RS-a dok on ne potpiše.”

Naravno, Dodik je siva eminencija svega u RS-u, sve što odobri je sasvim ustavno, pa tako i ovaj poziv na referendum o Danu RS-a koji je zakazan za 25. septembar! A referendum koji on ne odobri- jok!

S kordonom policije i istomišljenika kojih je bila puna sala Doma kulture u Srebrenici, Dodik se osjećao kao kod svoje kuće; istina, ne vjerujem da mu baš dom KULTURE pravo paše, vjerovatnije je da bi se osjećao puno domaćinskije u kakvoj kafani, kao i svi bh. političari, ali eto…Bitno je da je namjera uspjela: rekao je pred prepunom salom ono što je naumio, za sastanak sa neistomišljenicima i protivnicima nije „imao vremena”, izgovorio riječ referendum na desetine puta, tek da je dobro ucijepi svima u glavu, uspio je čak malo i naružiti američku ambasadoricu jer „misli da su takve poruke zapravo sastavili Bošnjaci iz Sarajeva koji rade u Ambasadi SAD, a da Cormack nije mogla da izbjegne da ih podrži, te da njena poruka nije stav Vlade SAD-a” i- otišao kući.

Dom kulture Srebrenica i Dodik

Dom kulture Srebrenica i Dodik

Dodik za ovo čak nije imao ni potrebe jer NJ.E. nije bogznašta ni rekla:

Pogledajte i ovo:  Knjiga ”Strategije simbolične izgradnje nacije u državama jugoistočne Europe” je i odlična lekcija o pogubnosti bh politike!

„Nije u interesu građana RS da njihovi lideri nastave aktivnosti oko ovog referenduma, kao ni drugih koji imaju za cilj kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma ili ustavnog poretka i koji stoga predstavljaju prijetnju sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta u BiH”.

Iako je Maureen Elizabeth Cormack putem videa kazala da „svojstvo ambasadorice SAD u BiH vrlo jasno govori da izjave iz Ambasade ne odražavaju moje lične stavove, niti stavove mojih uposlenika, već da predstavljaju politiku Vlade SAD-a“, Dodik zna bolje i ne ferma nimalo… Jer je odluka o referendumu objavljena u Službenom glasniku, imenovana je i Komisija za provođenje referenduma i određen budžet u visini od oko tri miliona maraka za provođenje referenduma, što je nepovratno i neopozivo.

Šta će uraditi SDA?

sadik-ahmetovicTo što SDA njegovu posjetu Srebrenici ocjenjuje kao provokaciju, nikom ništa: on ju je ostvario, naši zastupnici su uglavnom na dobro zasluženim godišnjim odmorima od nerada, a šta će SDA poduzeti:

„Dodik zna da imamo odgovor na njegove gluposti i rušenje države Bosne i Hercegovine. Mi ćemo na tim našim odgovorima i nastaviti. Njegov dolazak u Srebrenicu je demonstracija sile. Siguran sam da je s njim došlo mnogo policajaca koji su imali za cilj da zastraše Bošnjake u Srebrenici, ali to su ljudi koji su preživjeli genocid i ne poznaju strah. Njegov dolazak će samo podići destrukciju društva, ne samo u ovom gradu već u cijeloj Bosni i Hercegovini”, kazao je Sadik Ahmetović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

One prve dvije rečenice Ahmetovićevog govora su mi baš interesantne: koji to odgovor je imao SDA do sada na sve Dodikove gluposti i hoće li baš isto tako nastaviti?

Nema veze, sve nam drugo cvjeta, riješili smo sva pitanja, od penzija, demobilisanih boraca, plata, demonstracija, propalih fabrika, državne imovine i sličnih gluposti! Pustimo političare da se i dalje igraju državom i građanima, pa i mi imamo SFF, hljeba i igara, imali smo i čuvenog De Nira koji je kupovao po Baščaršiji, imali smo sinoć i sjećanje na rat i film „Scream for me, Sarajevo”!

Pogledajte i ovo:  Dan nezavisnosti BiH

A nekako mislim da bi bilo prikladno i snimiti „Scream for BiH, Sarajevo” ili „Scream for all of us in BiH”, pa svuda po državi praviti promociju i dijeliti Počasna srca BiH za sve koji taj film odgledaju! Bar dok još imamo BiH, jer bi mogli uskoro uslijediti referendumi za sve i svašta, a o otcjepljenju puno toga da se i ne govori.

Pametni naši političari, šute i rade svoje i po svome dok se mi malo zabavljamo i zamajavamo SFF-om devet dana! A ako budu još pametniji, finansirat će i puno drugih festivala koji mogu dovesti zvijezde i zvjezdice u glavni i sporedne gradove. Svi ćemo se onda igrati igara bez granica, baš kao i oni.

Naslovna slika: SFF službena stranica

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.