Kad sam negdje u ratu pomalo počela koristiti internet, i moji roditelji su učili sa mnom i ubrzo ga koristili jednako često kao i ja. Bilo mi je drago što sami mogu uraditi većinu stvari, moja pomoć im je trebala tek oko smanjivanja slika ili filmova da ih pošalju rodbini po bijelom svijetu.

Negdje oko početka ovog milenija razbolio se naš kućni ljubimac i ja sam, a i danas to gorko žalim, najprije surfala internetom tražeći sve moguće simptome koje sam mislila da ima i sve više otkrivala da bi mogao biti svaki od tih. Nisam ni bila svjesna da sam izgubila gotovo cijelu noć u besmislenoj strepnji koliko od svih tih čudovišnih bolesti ima moj mali Floki. Činilo se da mu sve odgovara i da boluje od svega jer je i slinio i nije jeo, nije se mrdao, imao kvrge, bio beživotan, a činilo mi se da mu i dlaka opada nenadano brzo. Sutradan se uspostavilo (naravno, kod veterinara) da je zaista bolestan, ali od jake prehlade jer sam ga okupala i pustila odmah van, na šta nije bio navikao. Za par dana je bio onaj stari pas, a ja sam odlučila da nikada više ne tražim medicinsku pomoć od mašine.

Naravno, Floki je već dugo u psećem raju, ali je korištenje usluga dr Googla u mojoj kući postalo tako uobičajena pojava, da više nisam sigurna da li treba potražiti neku pomoć psihologa.

Mama i tata su već na početku osamdesetih koje nikako ne priznaju: ne lažu za godine ali ih ignorišu, žive isto kako su i živjeli i često se iznenađeno pitaju kako ne mogu čučnuti ili skočiti zajedno sa klincima mog brata. Život za pohvalu u tim godinama i, kad pomislim da veoma rijetko iko ide ljekaru, čovjek bi trebalo da bude presretan.

Pogledajte i ovo:  Šta raditi ako ne postite?

Šta donosi „posjeta” Dr Googlu?

Ali je od posjeta ljekaru puno gora posjeta dr Googlu: čim nekoga zaboli glava, ruka, noga, stomak ili bilo šta, moji roditelji pale svoj kompjuter i traže šta bi to moglo biti, je li opasno, čime se liječi i, naravno, odmah pronalaze i desetine drugih stvari, savjeta, reklama, počinju se zabrinjavati da to nije rak ili neka rijetka bolest na koju naiđu, čak i kada piše da je genetski naslijeđena.

DR-Google
Od svega što pročitaju na tim stranicama, nešto je dobronamjerno i bez pokušaja da ti to prodaju, nešto alternativno što ti nude za „mali novac” ili sa stranica pravih ljekara, od svega te spopadne muka, svako od nas počinje da osjeća sve te simptome i sve odjednom i zajedno i lako povodljive osobe se za tren osjete smrtno bolesnim. Uzalud sam im govorila da nikakvo sufranje internetom ne može zamijeniti godine učenja medicine i pravog živog doktora, da ti mašina poput googla ne može uspostaviti dijagnozu; oboje su toliko navikli na ta traženja da je to postala rutina, imaju račune na mnogim blogovima alternativne medicine, čak i iz Amerike naručuju preko stranice iHerb različite vitamine, jer su tu najjeftiniji.

Ispade da farmaceutska industrija živi od zdravih i zarađuje samo na njima! Za svaku zdravu osobu su uspjeli da nađu neki vitamin ili dodatak koji je „neophodan”: srce i krvne žile će stati bez Omega 3, zubi će popadati bez kalcija, kalcij se neće „primiti” bez magnezija i cinka, vitamin D za kosti, C za sve, B za kožu, kosu i stotine stvari! Pune kutije vitamina koje moji roditelji uzimaju, mama pogotovo, samo da bi „očuvali” zdravlje koje je i prije bilo dobro! A sve su to našli na internetu i sve to ne samo da košta, nego i ne znam koliko štete izaziva toliko silno ispijanje hemije.

Pogledajte i ovo:  Oni su i preživjeli stotu

I da bude još gore, i sami su se uplašili tolike hemije pa su našli razne alternative za zdravlje: kupite biljku ili začin, ali nipošto u prodavnici jer tu nisu zdravi! Ne, samo njihov internetski shop ima sve zdravo i naravno da košta i desetine puta više nego normalne trave. Čitava ostava miriše na kadulje, nane, cimet, neke čudnoimene kineske ili indijske trave, trave sa Anda, prava bjelosvjetska botanička bašta čiji se tragovi raznose po cijelom stanu.

Kada vrijedi googlati o zdravlju?

Zamrzila sam internetske zdravstvene forume i najradije bih stavila zabranu na pretraživač za takvu vrstu sadržaja jer je zarazno kao i pornografija, ali me od nedavno čak ni brat više ne podržava: desilo se da je tata dobio od živog ljekara neke tablete za srce i naravno da ih je odmah „proguglao”; na desetinama stranica je bilo puno upozorenja o štetnim nuspojavama tog lijeka, pa je sutradan odmah pitao svog ljekara o tome. Ovaj je nevoljko potvrdio da su moguće, pa sad moji roditelji likuju jer su spriječili da se tati sve to ružno dogodi!

I šta onda reći za dr Googla? Koristite ga nakon posjete ljekaru, možete tražiti nešto o svojim prepisanim lijekovima jer i ljekari često zaborave reći za nuspojave, ali NI ZA BOGA MILOGA nemojte od njega očekivati da Vam uspostavi dijagnozu ili liječi neku bolest! Dobit ćete još stotinu! A potrošit ćete kao da ste se liječili u Švicarskoj!

A najvažnije, ne tražite nikakve savjete kako popraviti zdravlje, ako ste dobro! Zašto popravljati nešto što nije pokvareno? Ni majstore ne zovete da Vam „pomognu” kućnim aparatima koji su ispravni! A naše tijelo je još savršeniji stroj kome, ako je ispravno, ne treba ama baš nikakva popravka!