Korisnici Facebooka sada mogu objavljivati i pregledati fotografije snimljene pod uglom od 360 stepeni. Korisnici desktop računara mogu kliknuti na fotografiju i pregledati njene različite dijelove, dok korisnici smartphonea to mogu činiti pokretima prstom u svim pravcima ili okretanjem i naginjanjem uređaja.

Panoramske fotografije korisnici mogu gledati i pomoću nekog VR uređaja, ukoliko imaju smartphone koji ga podržava.

Sve to je danas saopštio Mark Zuckerberg na svom Facebook profilu.

Kako kaže, fotografije su slične 360 videu, a uz pomoć kursora na mišu, ako ste za kompjuterom ili jednostavnim pomicanjem mobilnog telefona ili tableta, možete steći utisak “kao da ste unutar fotografije”.

Ove fotografije se mogu gledati i u VR modu, što dodatno pojačava iskustvo (ali samo onima koji imaju neki od modulatora virtuelne stvarnosti).

Ovakve 360 fotografije možete praviti i sami, mobilnim telefonom ili tabletom, uz pomoć jedne od brojnih aplikacija za panoramsko fotografiranje koje postoje na svim telefonima i tabletima, u Windows storeu, Google Playu ili iTunesu.

Kad ih postavite na Facebook, Facebook će se pobrinuti dalje!

Usluga je odmah dostupna u cijelom svijetu.

Zuckerberg je i pokazao u svojoj objavi kako to izgleda, uzevši za primjer sliku Manhattana koju su uradili Michael Franz i Jonathan D. Woods za časopis Time.

Pogledajte primjer ovdje.

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.

Pogledajte i ovo:  Može li se Facebook tužiti za prenošenje horora uživo?