MacOS Sierra donosi dosta važnih promjena u načinu na koji koristite svoj Mac. Ako razmišljate o trenutnoj nadogradnji Vašeg Maca na MacOS Sierra, najprije pročitajte ovo!

Apple je najavio da će MacOS Sierra biti dostupan za besplatan download 20. septembra, što otprilike znači da ćemo ga kod nas moći skinuti negdje u popodnevnim ili večernjim satima. Već odavno su objavili i koji uređaji su kompaktibilni i na koje Macove možete instalirati Sierru. Nakon velikog ažuriranja na iOS 10 koji je donio mnoštvo mnogih funkcionalnosti na mobilne uređaje Applea, većina korisnika je željna i da instalira i veliku i besplatnu nadogradnju na Sierru. Ali najprije provjerite šta je sve potrebno da se to bezbijedno uradi.

Da li je moj Mac kompaktibilan?

Ako imate sljedeće modele Maca, možete preuzeti i instalirati MacOS Sierra (kliknite na znak jabuke u uglu, onda na „about this Mac” i tu ćete naći sve podatke o Vašem Mac modelu):

 • Mac Pro (sredinom 2010. ili noviji)
 • iMac (krajem 2009. ili noviji)
 • Mac mini (sredinom 2010. ili noviji)
 • MacBook Pro (sredinom 2010. ili noviji)
 • MacBook (krajem 2009. ili noviji)
 • MacBook Air (krajem 2010. ili noviji)
 • Ako je vaš Mac stariji od bilo kojeg od modela koji su gore navedeni, ne možete instalirati MacOS Sierra.

Da biste preuzeli i instalirali MacOS Sierra, Vaš Mac će morati da ispunjava i sljedeće uvjete:

 • Vaš Mac mora biti imati OS X 10.7.5 ili kasniji
 • Mora imati barem 2GB RAM-a (iako je i to nedovoljno)
 • Mora imati barem 8.8 GB dostupnih za pohranu (naravno da treba biti i puno više)
 • Za korištenje iClouda, iTunesa i Mac App Storea morate imati Apple ID
Da li Vaš Mac može koristiti sve nove funkcije?

Čak i ako je Vaš Mac na listi kompatibilnosti i ispunjava i druge uvjete, to ne znači da možete iskoristiti sve nove funkcije koje stižu sa novim operativnim sistemom Sierra. Postoje i druge stvari koje uvijek treba uzeti u obzir.
Iako se Apple trudi da nadogradnje budu dostupne što većem broju njihovih starijih uređaja, uvijek postoje neki od razloga zašto to nije uvijek i najbolje i zašto možda i ne treba da instalirate najnoviju nadogradnju na stare uređaje, čak i ako je vaš Mac kompatibilan.

Pogledajte i ovo:  5 internet trikova na tipkovnici koje možda niste znali

U principu, kako biste mogli koristiti sve nove funkcije koje donosi MacOS Sierra, trebalo bi da imate sljedeće Mac modele:

 • Mac Pro (krajem 2012. ili noviji)
 • iMac (krajem 2012. ili noviji)
 • Mac mini (krajem 2012. ili noviji)
 • MacBook Pro (sredinom 2012. ili noviji)
 • MacBook (početkom 2015. ili noviji)
 • MacBook Air (sredinom 2012. godine ili noviji)

Trebalo bi imati i najmanje iPhone 6 ili noviju verziju iPhona koji mora da koristi iOS 10. Ako se nadate da ćete koristite Auto Unlock funkciju, potreban vam je Mac koji je noviji od 2013. ili još noviji i Apple Watch koji radi na watchOS 3. Znači, ova funkcija otključavanja Maca radi samo preko Apple Watcha i to na 3 metra udaljenosti od kompjutera, a ne preko iPhona ili iPada, ma kako bili novi.
Sve ovo je vrlo logično jer MacOS Sierra i donosi još užu povezanost između Appleovih kompjutera i mobilnih uređaja pa, ukoliko imate starije uređaje, nema nekog velikog smisla niti instalirati ovu nadogradnju. Pogotovo ako Vaš engleski nije najbolji jer Siri, najveća novina koja je sada dostupna na kompjuterima nakon instaliranja Sierre, još uvijek ne može koristiti nijedan od balkanskih jezika (engleski, njemački, francuski i sl.)

Da li Vaš Mac ispunjava i uvjete da koristite sve MacOS Sierra nove funkcije? Ako ne, možda bi trebalo da razmislite o tome da li je vrijedno truda da ga uopće i instalirate. Bilo koji Mac stariji od 2012. ne može dobiti neke funkcije Apple kontinuiteta kao što su Handoff, AirDrop Universal Clipboard, pozivanje ili slanje poruke sa Maca niti Apple Pay na Webu.
Da li su ove funkcije koje se koriste između Appleovih uređaja uopže i važne za Vas? Ako jesu, možda je vrijeme i da kupite novi Mac. Naravno, pošto su Appleovi kompjuteri zaista dobri i postojani, mijenjanje samo zbog nekih olakšica i funkcija nije vrijedno novaca, pogotovo što su i stari sistemi odlični. Čak se funkcije slanja poruka ili telefoniranja mogu koristiti na ovim starim uređajima i na MacOS El Capitan!

Šta napraviti prije instalacije MacOS Sierra?

macos-sierra-wallpaper

Nova slika za desktop na MacOS Sierra

Nadogradnja na novi sistem, posebno na radnom računalu, može biti preokret koji prouzrokuje i stres i zbunjenost (gdje je nestalo dugme “Download” ili slične banalne stvari). Možda ste uzbuđeni oko MacOS Sierra nakon čitanja o svemu šta se može učiniti na ovom novom OS-u, ali uskoro i shvatite da to i nije bila prava stvar ni za Vas ni za Vaš kompjuter? Uvijek se možete „vratiti” na stari sistem, ako ste se pripremili prije nadogradnje.

Pogledajte i ovo:  Kako izbjeći da budeš „hakiran”?

Prvo i najvažnije, osnovna stvar koju treba učiniti prije nadogradnje na MacOS Sierra (ili ažuriranje i nadogradnje bez obzira koliko male one bile) je da napravite rezervnu kopiju tj backup Vašeg Maca.
Za Apple kompjutere imate besplatne odlične aplikacije koje naprave klon Vašeg kompjutera i, ako Vam se promjena ne sviđa, naprosto prekopirate stari sistem.
Najbolja je Carbon Copy Cloner koju možete skinuti besplatno, prikopčate eksterni disk sa dovoljno memorije da klonira apsolutno čitav hard drive i, ovisno o količini podataka i aplikacija na Vašem kompjuteru, najkasnije za par sati ćete imati klon svega sa Vašeg Maca.

Prije samog kloniranja poželjno je da deinstalirate sve nepotrebne aplikacije koje ne koristite i koje samo zauzimaju prostor, očistite Trash tj potpuno izbrišete sve i, iako od OS X El Capitana nema potrebe provjeravati da li Vam je hard disk u redu, nije zgoreg otvoriti Disk Utility, kliknuti na Vaš hard disk i na „First Aid” koji će napraviti provjeru i popraviti šta ne valja. Tek tada pristupite kloniranju diska.

Također nije loša ideja ni da se razmisli o podjeli Macovog diska na dvije particije, tako da možete instalirati MacOS Sierra u tandemu sa svojim trenutnim Mac operativnim sistemom. Na taj način se možete naviknuti na promjene, a još uvijek imate i pristup onome s čime ste već upoznati i sistemom koji Vam je poznat. To će olakšati i jednostavno brisanje novog sistema tj nove particije, ako znate da ne želite koristiti Sierra već svoj stari sistem. Pošto se samo pritiskom na „alt” dugme Mac može podizati sa bilo kojeg vanjskog ili unutarnjeg diska, uvijek ćete imati izbor sistema koji želite koristiti.

Da li je pametno napraviti nadogradnju prvog dana?

 1. Nije uvijek dobra ideja da preuzimate ovako ogromnu nadogradnju baš prvog dana. Postoji niz faktora koji Vam mogu donijeti negativno iskustvo ako to učinite odmah, jer je novi OS uvijek nedovoljno ispitan, ima bugove i mnoga ažuriranja će ga uskoro znatno poboljšati. Iako je istina da ja nikada nisam imao niti jedan jedini problem sa nadogradnjom i to čak iako nikada nisam instalirao na prazan disk, ipak je dobro imati backup tj klon sistema, za ono „zlu ne trebalo”.
 2. Problem nadogradnje prvog dana je i što stotine ili čak i hiljade ljudi rade preuzimanja tačno u trenutku kad čuju da je MacOS Sierra ili bilo koji novi OS dostupan javnosti, a to napravi veliki pritisak na serverima i tada je potrebno jako dugo vremena da završite proces skidanja i instalacije.
 3. Uz promjene koje dolaze uz sami MacOS Sierra, novi OS također znači da ćete morati da ažurirate (zbog kompatibilnosti) i neke treće ili neAppleove aplikacije. Nisu svi programeri ažurirali svoje softvere odmah. Ako postoje aplikacije bez kojih jednostavno ne može živjeti, možda ćete biti primorani da, ili živite bez njih dok se ne ažuriraju, ili da vratite svoj stari OS. Najbolji način da se vidi da li su Vaše aplikacije spremne za MacOS Sierra je da posjetite web stranice kompanije koja je napravila taj softver ili da provjerite njihove društvene medije na tu temu.
nadogradnja-maca-na-macos-sierra-1

Instaliranje MacOS Sierra Developer Preview

Ako ste uradili sve što smo predložili i mislite da ste spremni za nadogradnju na MacOS Sierra, nema razloga da to ne učinite. Ja sam ga koristim već dva mjeseca i jako mi se sviđa. Instalirao sam Developer Preview (najstabilnija Beta verzija do sada) i jedina razlika prilikom instalacije je bila oko Siri aplikacije koja sada dolazi na Mac (morate omogućiti tj „enable Siri”, uz iCloud i Apple ID). Samo budite sigurni da imate najnoviji backup vašeg Maca, u slučaju da nešto ipak krene po zlu. Osiguran-siguran, tačno je barem kad je backup u pitanju:)

Pogledajte i ovo:  Kako je prije 40 godina izumljen internet

 

 

autor: I.V.
izvor: imore.com

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.