Ne znam da li je iko kod nas  nešto pretjerano pažljivo pratio finale ovogodišnjeg Eurosonga. Kad nas (BiH) tamo nema, baš nas ni ne zanima nešto previše,  ali sudeći prema glasovima i milionskoj cifri koja je pratila finale, mislim da nas je bilo priličan broj kraj televizora.

I što reći, bilo je zaista fenomenalno organizirano, tehnika u svom sjaju i moći, svaka država je nastojala da što bolje ispriča svoju priču, Srbija o zlostavljanim ženama, Ukrajinka o Staljinovom teroru i progonu Tatara 1944, svi onako kako smo i mi pokušali.
A eto, uspjelo je mladoj Ukrajinki Jamali (puno ime Susana Jamaladinova), čiji je otac krimski Tatar a pjesmu je posvetila baki koja je i poginula te 1944, kako se i pjesma zove.

Jamala je pobjednik Eurosonga

Slika: Ukraine Press

Suzana Džamaladinova ili kraće Jamala je rođena 27. augusta 1983. godine u Ošu u današnjem Kirgistanu, od oca krimejskog Tatara i majke Armenke. Iako je njezina majka kršćanka, Jamala je odgajana kao muslimanka. Nakon ukrajinske neovisnosti, sele se na Krim odakle njen otac i vuče porijeklo.
Sama pjesma se i nama dopala jer u njoj osjetimo i tonove bliske našem mentalitetu i duši, a ona je to maestralno izvela.

Rusija je, zbog poruke koju ova pjesma nosi, pokušala da je diskvalificira, ali bezuspješno i to je na kraju i platila tek trećim pjestom na listi. Istina, bilo je prijetnji i sa ukrajinske strane da neće više učestvovati na Eurosongu, ako Rusija pobijedi, ali su to sve samo medijske priče da se digne prašina…

Eurosong2016-Jamala
Inače, Rusi su učinili sve kako bi njihova pjesma „You Are The Only One” koju je izveo Sergey Lazarev bila prva, i samo sa glasovima publike bi i bila! Ali kad se zbrojilo sve, nije makla od 3. mjesta i 491 bod.

Pogledajte i ovo:  Sretan Dan pobjede nad fašizmom!

Mene je začudilo učešće Australije jer, bez obzira koliko ovaj festival bio popularan na tom kontinentu, nekako ne vidim kako oni (ili Izrael) uopće i dolaze u obzir za ovo najveće evropsko takmičenje?
Njihova predstavnica Dami Im sa pjesmom „Sound Of Silence” je bila prva prema glasovima žirija i, iako je pjesma zaista dobra, bilo bi prečudno gledati Eurosong koji se održava u Australiji.

Riječ javnosti je dala prednost Jamali i njenom odličnom izvođenju pjesme „1944”. To je i očit dokaz da svoju pjesmu i priču koja je prati treba znati i plasirati i prodati publici, da bi se uspjelo.

Poslušajte njenu pjesmu (video iznad), a ovdje možete vidjeti trenutak proglašenja:

Naša zemlja je ove godine, po prvi put, dala Hrvatskoj samo 5 bodova, a Srbija (kojoj su oni dali 12), Crna Gora i Makedonija nijedan, pa je Nina Kraljević, djevojka izuzetnog glasa, završila na 23. mjestu od 26 mogućih, iako je bila nešto bolja prije dodavanja glasova publike.

Za Srbiju i Sanju Vučić ZAA s pjesmom Goodbye (Shelter) koja se plasirala na 19. mjesto sa ukupno 115 poena, situacija je bila puno bolja poslije dodavanja glasova naroda. Znači li to da je njihova dijaspora ove godine bila žustrija i brojnija ili da se ljudima zaista više dopala Sanjina nego Ninina pjesma, zaista je teško reći.

Najboljih 5 zemalja po mišljenju glasača putem televotinga:

1 Rusija 361
2 Ukrajina 323
3 Poljska 222
4 Australija 191
5 Bugarska 180

Pogledajte rezultate žirija, a onda i sve glasove na kraju:

I da dodamo i ono što je bilo jedinstveno za ovaj Eurosong (osim glasanja):

Zanimljivosti

(izvor za ovaj dio: Ajdin Mehić/ eurosong.hr)

  1. Njemački žiri dao 12 bodova Izraelu.
  2. Češka nije osvojila nijedan bod na televotingu, bila zadnja na kraju, ali joj je i to do sada najbolji plaman, jer nikada ranije nije ni ušla u finale!
  3. Najveća razlika kod glasova žirija i televotinga dogodila se s Poljskom: bili su predzadnji kod žirija, a trećeplasirani na televotingu.
  4. Australija i Bugarska večeras su ostvarile svoje najbolje plasmane na Eurosongu.
  5. Ukrajina je zauzela drugo mjesto na ruskom, a Rusija je prvo mjesto na ukrajinskom televotingu, iako su neprestalno medijski ratovali.
  6. Srbija, Crna Gora i Makedonija nisu dali glasove za Hrvatsku.
Pogledajte i ovo:  Preminuo bh historičar i akademik Dubravko Lovrenović

Činjenica je da je bilo krasnih glasova i interpretacija, ali da je Justin Timberlake dočekan s najviše interesa i pažnje, premda je i on predstavljao prilično novu pjesmu. Svi više volimo poznate hitove, da možemo i pjevušiti u sebi, pa ne bi bilo čudno da su ga čekali baš zbog toga!

timberlake-na-eurosongu

foto: EPA

A Justin, iako je posljednih dana stalno na putu predstavljajući novi film Trolls u kojem ćemo čuti njegov glas u jednom od animiranih junaka filma (izlazi 04.novembra), iako je blistao u Cannesu na crvenom tepihu, i noćas je u Globe Areni Stockholma dao sve od sebe i oduševio i publiku a i večerašnje takmičare u backstageu. Bilo je lijepo što im je čestitao:

“Znam kako je pjevati pjesmu prvi put pred milionima ljudi. Nije to ništa. Znam da ste sigurno uzbuđeni što predstavljate svoju zemlju, ali trebate biti ponosni”, rekao je Timberlake.

Nakon trogodišnjeg odmora koji je posvetio sinu, Justin je u punoj formi otpjevao novu pjesmu „Can’t Stop The Feeling” kao i svoj hit „Rock Your Body”. Ne znam da li neko u našim godinama sluša Justina, ali je pjesma dobra, pa stavljamo i video s njegovim nastupom večeras.

Na kraju, sve je to bila samo zabava koja se, to je već dugo i previše očito, pretvorila u nešto sasvim drugo: dijele se komšijski glasovi, politika je i tu postala važna, dodaju se izvođači kako se hoće, pa ne vidim zašto samo ne bismo onda i uživali u cijeloj toj paradi i čekali ono sljedeće: „Dobro došli u Ukrajinu!”

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.