Posljednjih godina su TV kanali preplavljeni sapunicama koje dolaze iz različitih zemalja. Većina je bez ikakve moralne pouke, s crno – bijelim karakterima kakvi ne postoje u životu i sve su snimane bez ikakve pretencioznosti, osim da se zaradi novac.

Mnogi od nas su navikli gledati najviše američke serije i većina je potpuno nezadovoljna poplavom njihovih loših ostvarenja posljednjih godina. Na prste možemo prebrojati sve dobre filmove u zadnje tri godine, a većina se i gleda samo zbog velikih i zvučnih imena u njima.

Sa TV serijama je još gora situacija jer ih se snima jako mnogo i po pravilu bi bar nešto od tog mnoštva trebalo da ispadne dobro. Ali kako serije u Americi „preživljavaju” samo ako imaju veliku gledanost, dosta dobrih serija se prekine snimati jer ne odgovaraju standardu današnjice: puno nasilja i seksa, ubacite još vampire, zombije, različite vrste apokalipsi, malo virusa i zaraza i sve to preliveno obiljem krvi i mučnih scena nasilja, to je glavni recept za uspjeh!

Zato je jako teško pronaći serije koje su drugačije i čije snimanje traje, uprkos činjenici da je od onog svega gore nabrojanog jako malo.

Ovdje je lista serija koje se nastavljaju i u 2016, a neće nam zatupiti mozak niti ćemo morati neprestalno okretati glavu, da ne bismo povratili od muke.

Lista nekih TV serija koje su bolje

Dobra žena (The good wife)

The-Good-WifePočinjemo ovom serijom zato što će njeno emitiranje završiti ove godine, 08. maja, nakon punih 7 godina. Serija je više okrenuta ženskom dijelu i govori o Alicia-i Florrick, ženi nekadašnjeg državnog tužioca koji je smješten u zatvor zbog korupcijskog i seks skandala.
Ne obazirući se na javno poniženje i izdaju supruga Petera, Alicia Florrick se vraća svojoj odvjetničkoj karijeri. Kao mlađa partnerica u prestižnoj odvjetničkoj tvrtki u Chicagu, Alicia se pridružuje svom dugogodišnjem prijatelju i kolegi s pravnog fakulteta Willu Gardneru. Partner u tvrtki, Will sa zanimanjem prati kako će se Alicia snaći na poslu nakon trinaestogodišnjeg izbivanja iz sudnice.
Svakodnevno jačajući svoje samopouzdanje, Alicia se razvija u snažnu ženu s karijerom koja želi pružiti stabilan dom svojoj djeci, četrnaestogodišnjem Zachu i trinaestogodišnjoj Grace. Nakon mnogo godina Alicia za sobom ostavlja ulogu „dobre žene“ i preuzima sudbinu u vlastite ruke.
Ocjena: dobra

Pogledajte i ovo:  Umrla Doris Roberts, briljantna mama iz serije Svi vole Raymonda
Skandal (Scandal)

scandalSerija je počela sa emitovanjem 2012. godine i temelji se na stvarnom PR ekspertu, Judy Smith, koju glumi Kerry Washington.

Drama je o konzultantici Oliviji Pope koja napusti položaj u Bijeloj kući kako bi se posvetila štićenju i spašavanju javnog imidža elite nacije. Glume Kerry Washington, Henry Ian Cusick, Columbus Short, Guillermo Diaz, Darby Stanchfield, Katie Lowes kao Quinn Perkins, Tony Goldwyn i Jeff Perry.
Sada je u toku 6.sezona a u seriji imate mnogo skandala iz Bijele kuće, osoblja oko nje, kao i mnogo različitih vrsta urota. Naravno, samo je temelj priče na istinitoj osobi, ostalo je djelo mašte, ali će Vas serija držati u napetosti i, mada kao ni u Dobroj ženi nemate šta da naučite, bar Vas neće zatupljivati. Sasvim dobra zabava.
Ocjena: dobra

Kuća od karata (House of cards)

House-of-CardsOvo je američka adaptacija britanske serije iz 1990. sa Kevin Spacey-jem u glavnoj ulozi. Izvorni roman i mini-serija pratili su kraj vladavine britanske premijerke Margaret Tatcher te borbu za nasljednika njenog mjesta. Američka serija posudila je koncept i ideju, te je adaptirala za američke uvjete, a Spacey je republikanski političar koji se bori za prvo mjesto u državi.
Autori serije su Fincher, Spacey te Beau Willimon, nagrađivani kazališni autor.
Priča o kongresmenu koji, uz pomoć supruge, radi sve moguće kako bi došao do ultimativne političke moći – da postane predsjednik Amerike je pomalo i šokantna jer otvara vrata mogućnostima da je sve to i moguće u stvarnosti.
Serija obiluje spletkama i političkim zavrzlamama, a pošto su i odlični glumci, gleda se u jednom dahu. Upravo je završila 3.sezona.
Ocjena: vrlo dobra

Gospođa sekretar (Madam Secretary)

Madam-SecretaryOvo je tipična američka priča o njihovoj „svemogućnosti” da riješe sve svjetske probleme, samo je ovaj put žena stavljena u ulogu superheroja politike. I pošto je žena, serija pokušava da pokaže način na koji državna sekretarka Amerike pravi balans između ličnog i poslovnog života, pri čemu, naravno jer je ona američki heroj, uspijeva riješiti sve. Serija je počela 2014. i sada se emituje 3.sezona.
Ovdje je navodimo kao razbibrigu i činjenicu da i u njoj možete čuti neke političke spletke koje ranije možda niste znali.
Ocjena: osredja, tipično američka serija

Pogledajte i ovo:  Eurosong 2016: Jamala i Ukrajina pobjednici
Outlander

outlanderClaire Randall,ratna medicinska sestra koja radi u vojsci 1945. godine, vrati se kroz vrijeme na misteriozan način u 1743, u neki čudan svijet u kojem joj je život u opasnosti. Kada je primorana da se uda za Jamiea, kavalira i romantičnog škotskog ratnika, počinje se razbuktavati strast koja lomi Claireino srce između dva potpuno različita čovjeka i dva potpuno različita života.
Serija je počela da se emitira 2015, a baš danas počinje 2. sezonu i, za one koji vole historijske filmove i romantiku, dobar je izbor.
Inače, imate i puno lijepe škotske muzike i predivnih pjesama koje su postale popularne, poput uvodne balade u seriji.
Ocjena: dobra

Domovina (Homeland)

homelandHomeland je serija koja se bazira na izraelskoj uspješnici Prisoners of War. Radnja se vrti oko agentice Carrie Mathison (Claire Danes) koja postaje sumnjičava da je akcija spašavanja vojnika Scott Brodya (Damian Lewis) nakon devet godina, samo paravan kojim Al Qaeda planira proširiti svoje ćelije na američkom tlu. U ostalim ulogama pojavljuje se Mandy Patinkin koji glumi Saula, koji je ujedno šef i mentor agentici Mathison.
Autor serije je Howard Gordon koji je radio na seriji 24, a u septembru počinje 6.sezona.
I ovo je američko viđenje stanja u svijetu, posebno kad je u pitanju terorizam.
Ocjena: dobra

Tiranin (Tyrant)

tyrantTiranin je priča o američkoj porodici uvučenoj u djelovanje burne bliskoistočne zemlje, Abuddin. Bassam Al Fayeed (Adam Rayner), mlađi sin diktatora ratom razorene zemlje, vraća se kući nakon dvadesetogodišnjeg progonstva, u pratnji svoje američke žene i djece, radi nećakovog vjenčanja. Njegov povratak je dočekan dramatičnim sukobom kultura, te je bačen natrag u vrtlog porodične i nacionalne politike iz mladosti, iako je baš zbog toga pobjegao iz zemlje.
Serija se emituje od 2014, a sada je na redu 3. sezona.Ništa u njoj nije ni spektakularno ni posebno, ali je gledljiva i zabavna.
Ocjena: dobra

Pogledajte i ovo:  Film ”Bježi”, o kojem se puno govori, od danas u kinima
Preljuba (The Affair)

the-affairSerija istražuje emotivne i psihološke efekte vanbračnih aktivnosti. Priču se prati i iz muške i iz ženske perspektive između Noaha, učitelja i noveliste i Alison, konobarice. Seriju je kreirala Sarah Treem, a koristi taj jedinstveni stil pričanja istih priča iz različitih uglova, tako da i ne znate koja je priča istinita.
Serija će upravo početi sa emitiranjem 3.sezone, a počela je 2014.
Ocjena: vrlo dobra

Ispravljanje (Rectify)

rectifyPosle 19 godina odležanih u zatvoru zbog silovanja i ubistva svoje maloljetne devojke, Danijel Holden, uhapšen sa 16 godina, sad je pušten na slobodu zbog novih dokaza koji ga oslobađaju. Vraća se u svijet koji i ne poznaje i taj svijet mu ne oprošta, kao što je zatvor to učinio.
Danijel je gonjen od prošlosti, traje u sadašnjosti, i budućnost je neizvijesna za njega. Bori se sa privikavanjem na novi život a i ruši mir i u porodici i gradu, jer je njegov navodni zločin podijelio zajednicu.
Da li je on kriv ili ne, ne znamo, serija još traje, ali jedna od rijetkih koja daje novu notu i nove dimenzije, a i rijetka je američka serija koja tako psihološki obrađuje likove.
Ocjena: odličan

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.