• Krajem svake godine je postalo gotovo uobičajeno praviti neku vrstu liste kako bismo trebali živjeti i šta raditi u narednoj godini, da bismo živjeli bolje, ispunjenije i ljepše. Gotovo odmah i zaboravimo na sve te odluke jer obično zamišljamo drastične promjene u načinu života,. Ali postoje i male stvari koje svakome od nas mogu popraviti život.

Deset stvari da popravimo vlastiti život

Postalo je sasvim uobičajeno praviti popis stvari koje bismo trebali promijeniti u sebi, na sebi i oko sebe u sljedećoj godini. Naravno, jalov posao jer se svako od nas uvijek ponaša i živi u priličnom skladu sa samim sobom. Ali postoje i neke stvari koje možemo lako uraditi i malo po malo će nam izmijeniti život.

Pa da vidimo redom, od najlakše prema najtežoj:

1. promijeniti frizuru i boju kose
2. promijeniti odjeću i obuću
3. zaboraviti na svoje godine
4. ostvariti davni san – baviti se onim što voliš
5. kretati se se mnogo
6. učlaniti se u neki klub
7. prestati se petljati drugima (naročito vlastitoj djeci) u život
8. jesti bar malo zdravije
9. živjeti kao da je vječnost pred nama
10. svakog dana naučiti nešto novo

Kako poboljšati život?

Umorni od proslave, odmorimo se dan ili dva, ali recimo samima sebi već u novogodišnjoj noći da smo sretni što stiže godina u kojoj počinjemo svoj novi puniji život. Moramo u to čvrsto vjerovati jer ako to ne mislimo ozbiljno, ništa se ni neće promijeniti. Stajat ćemo i dalje i „gledati vozove kako prolaze” a mi ćemo ostati u napuštenoj stanici koju će zaobilaziti svi. Zato izgovarajmo to sami sebi i vjerujmo u početak!

1.Promijenite frizuru i boju kose

Odmah nakon proslave otiđite i promijenite frizuru i boju kose. Sigurno postoji neka frizura koja Vam se sviđa, o kojoj razmišljate već duže vrijeme. Samo hrabro, bar kosa raste i ne moramo se bojati da će nas ta promjena upropastiti:)

Izaberite odvažnu boju, nešto što će pokazati da počinje novo poglavlje Vašeg života!
Muškarcima je teže, ali postoji sasvim siguran način farbanja, a da nije upadno: namazati boju za kosu (odabrati najsličniju prirodnoj) na zubce češlja a onda provlačiti kroz kosu. Postupak ponavljati dok ne budu zadovoljni, a rezultat je kosa koja izgleda prošarana sijedim, ali je puno svježija i punija nego što je bila.
I već na povratku kući osjeti se uticaj frizure: osjećamo se svježiji, mlađi i ljepši, kao da smo ulili dodatnu snagu. A novčani izdatak nije veliki.

Pogledajte i ovo:  Kokosovo ulje: magija u našoj kuhinji
2.Promijenite odjeću i obuću

Ono što čuvamo u ormarima za „dane kad smršaš” nećete nikada obući. Poklonite to i obradujte nekog, a sebi kupite udobne stvari, obuću koja je lagana i odjeću koja ne steže. Niko ne očekuje da i u pedesetim i kasnijim nosimo odjeću filmske zvijezde. Što komotnije, od prirodnih materijala i skladnih boja, to će i onako više odgovarati našem novom JA!

Nijedan dan ne razmišljajte o svojim godinama!

Zaboravite ih, znate sigurno da one neće zaboraviti nas! Živite tako kao da imate još mnoštvo mogućnosti ispred sebe, jer i imate, i kao da sutra nosi samo lijepo.

3.Pronađite svoje stare mladalačke snove

Pronađite svoje stare mladalačke snove zatrpane suvišnim stvarima u samom sebi, izglancajte ih i iznesite na površinu; koliko ih je bilo uludo sanjano? Gotovo sve, najvjerovatnije, ali veliki dio i danas možemo ostvariti. Nisu to bili samo snovi o tome šta ćemo biti kad porastemo, već i hobiji, interesi, zanimanja koja nisu omeđena ničim. I odaberite među svim tim snovima nešto što Vam i sada znači puno i predajte mu se potpuno, ma kako ludo ili glupo to izgledalo drugima. Niko ne živi Vaš život, zato ne dozvolite nikome da Vam ga upropasti.

Ako želite pisati knjigu – pišite, ako volite pjevati ili glumiti, uradite to: postoji toliko mnogo Susan Boyle na svijetu, i muških i ženskih, sa talentima koji čuče neiskorišteni i neoplođeni ničim. Bar je ona dala snagu svima nama kad je prije šest godina onako prekrasno zapjevala na britanskim Talentima. Bilo što što želite, popravljati, prodavati, praviti, stvarati, učinite to, nikada neće biti bolje vrijeme da se ostvari vlastiti san! I ne postoji ljepši život od onoga u kome radiš ono što voliš!

Pogledajte i ovo:  Još ima seksizma u svima nama

Ako postoje oni koji Vas ismijavaju ili Vam ne odobravaju, ne bavite se njima.

4.Ne trošite snagu na sitnice

Ne gubite svoju snagu sitnicama i na nevažne osobe, one su i tako samo prolaznici kroz Vaš život. Bitna je Vaša sreća i Vaše zadovoljstvo! I to nije nipošto sebično, jer sretan čovjek uvijek usrećuje i druge!

Nahranimo mozak

5.Krećite se

Treba se kretati puno više nego ranije: počnite izlaziti u šetnje, prošetajte unuke, igrajte se s njima, izvedite psa, učlanite se u neko društvo, postanite član joga kluba, kluba planinara ili bilo kojeg kluba koji okuplja sve starosne grupe: stećete nove prijatelje, kretat ćete se više i imati više obaveza koje će Vam ispuniti život. A pun život je i ostvaren život!

6.Prestanite da živite tuđe živote

Pošto sada imate ispunjeniji život, prestanite da živite tuđe živote; Vaša djeca imaju svoje vlastite snove i nemojte im se miješati. Vaša porodica i prijatelji takođe, svako zaslužuje da ga se pusti na miru kako bi ostvario samog sebe. Budite im podrška, više će Vas voljeti i više tražiti Vaše društvo. I podstičite ih uvijek, jednako kako podstičete i samog sebe!

7.Slušajte svoje tijelo

Ne treba da govorite sebi da morate smršati, Vaš novi način života će sam dovesti do toga. Što ste više vani, u društvu, manje je grickalica pred televizorom; što više šetate, metabolizam je življi; pokušajte uvesti zdraviju hranu, ali nipošto ne pokušavajte potpuno promijeniti jelovnik: život nije osmišljen da bude pakao. Ako ste zdravi, znači da Vaša ishrana nije ni bila problem. Ne obraćajte pažnju na savjete u medijima, ako Vi mislite da zob treba ostaviti domaćim životinjama, tako i uradite. Jedite dovoljno povrća, voća i mlijeka, pijte dosta vode, to je prava ishrana za one koji uživaju u životu. A ako imate viška kilograma, smanjite obroke i, pošto se više krećete, višak će polako nestajati. I ne mučite se oko toga šta je u ovom trenutku javno proglašeno zdravim – već sljedeće godine će to neko demantovati. Slušajte svoje tijelo, ono uvijek zna šta mu treba!

Pogledajte i ovo:  Higijena tijela: kako, kad i koliko?
8. Vježbajte i budite zadovoljni sami sobom

Kad ne možete izaći vani, ima toliko vježbi na internetu za ljude svih godina. Jane Fonda je snimila i vježbe za „bake i deke” koje nam poboljšavaju pokretljivost zglobova ruku i nogu, ne zamaraju i možemo ih raditi kad nam odgovara. Postoje i „šetnje u kući”, vježbe o kojima sam već pisala. A ako ne znate sami da ih skinete, neka Vam to uradi neko drugi i snimi, linkovi su ispod. I ne zaboravite da je naše tijelo dizajnirano za kretanje – ono produžava život!

Tako oporavljeni, bit ćemo puno zadovoljniji sami sobom i zračićemo pozitivniju energiju. Nećemo pokušavati drugima sređivati život, sredićemo svoj, ne zaboravljajući da često kažemo one čarobne riječi „volim te” osobama koje nam puno znače. Usput im učinite i ponešto lijepo i dobro, sitnice su uvijek važne a i mi ćemo se osjećati ljepše kada nas drugi i vole i trebaju. A biti potreban drugima je ono što održava čovjeka na životu!

9.Sanjajte

I nipošto ne zagledajte u prošlost, budućnost je ispred nas, ona je jedina moguća i ostvarljiva, sadašnjost je već na izmaku i ovaj trenutak u kojem pišem neumitno prolazi… Sanjajte o sutrašnjici, novim putovanjima, licima i krajevima koje ćete upoznati, neka Vas to nosi i vodi u sutrašnjicu. Tračevi su za dokone i prazne ljude koji nemaju vlastite živote pa se zatrpavaju tuđim. Vi svoj živite punim plućima!

10.Svaki dan naučite nešto novo

I nipošto ne zaboravljajte svaki dan naučiti nešto novo, može to biti par riječi stranog jezika, pjesma, stih, neki trik, rad na nekom programu, bilo šta; važno je da je mozak zaposlen, da radi neprestano, jer je podložan vremenu i zaboravu, kad je besposlen. Čitanje knjige je odmor, učenje teksta je vježba. Ne dopustite da Vam se desi da tijelo ostane zdravo i vitalno, a mozak zarobljen paučinom vremena. Jedna sitnica naučena svaki dan značit će puno novog znanja za godinu dana. Ovu godinu u kojoj započinjemo naš novi život.
Sretno putovanje!Dobrodošla 2016.

linkovi: Jane Fonda/Leslie Sansone

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.