Vjerovatno ste već hiljadu puta čuli da, kada starite, i Vaše tijelo i mozak naprosto moraju da „odu”, da se ne možete više kretati onako kako ste navikli i da Vam i zdravlje rapidno propada.
Ali to ne može biti dalje od istine. Starenje ne mora značiti opadanje, naprotiv, upravo je suprotno. A ispod je 5 mitova o starenju i činjenice zašto nisu tačni.

5 mitova o starenju i zašto nisu tačni

Mit br 1 Naši geni predodređuju koliko ćemo biti zdravi

Zašto to nije istina?

Iako su sekvence gena s kojima smo se i rodili fiksne, sve ovisi o tome kako živimo svoj život.
Da pojednostavimo, sada se uči da naše misli, emocije, nivo stresa, spavanje, vježbanje, disanje i koordinacija između uma i tijela mogu na sve to jako uticati. To znači i da mi naprosto možemo „pozvati i upaliti” dobre gene ili „ugasiti” loše. Ta ideja je došla iz nove nauke koja se zove epigenetika i ono što ona donosi je da od nas samih zavisi kako ćemo stariti i da imamo puno više kontrole oko biološkog starenja.

Mir Br 2 Postajati stariji znači osjećati se starijim

Zašto to nije istina?

Svako od nas ima i kronološki i biološki sat. Naš kronološki sat je ono što stoji na našem rodnom listu, vrijeme našeg rođenja koje ustvari znači samo koliko smo se puta, u ovom tijelu, okrenuli oko Sunca.
Naš biološki sat pokazuje kako naše tijelo stvarno funkcionira i temelji se na više toga, od toga kakav nam je krvni pritisak, masnoće, gustina kostiju, kolesterol i slično, što znači da se temelji na stvarima koje nemaju veze sa našom kronološkom starošću i ne moraju odgovarati jedna drugoj.

Pogledajte i ovo:  Zimske službe, probudite se!!!

mitovi-o-starenju5Kako doživljavamo proces starenja, naša očekivanje i vjerovanja, kako doživljavamo vrijeme i koliko energično se osjećamo, sve to u stvari određuje biološku starost.

Mislite o tome ovako: 50-togodišnja osoba koja dobro brine o sebi može imati biološku starost od 35 godina, ali i ako se ta osoba davno zapustila, može imati biološku starost od 80 godina. Dakle, biološka i kronološka starost mogu biti potpuno različite.

Mit br 3 Našem mozgu je suđeno da neumitno propada s godinama

Zašto to nije istina?

Ako mislite da starenjem gubimo moždane ćelije i da su one izgubljene zauvijek, razmislite ponovo. Istraživanja pokazuju da se neki dijelovi mozga razvijeni memorijom i učenjem razvijaju i dalje i stalno proizvode nove ćelije svaki dan. Tako da, iako gubimo svakodnevno ćelije mozga, svakodnevno se i stvaraju nove.

mitovi-o-starenju2Najbolje što možemo učiniti za razvoj mozga je da ga stalno održavamo budnim učenjem i novim aktivnostima. A najbolje što možemo učiniti za stariji mozak, to su dokazala istraživanja, je učenje novog jezika. (Iako je učenje bilo čega dobro za mozak.)

Još jedna stvar u vezi našeg mozga: samo 3-4 postotka bolesti vezanih za mutaciju gena, uključujući i alchajmerovu bolest, genetski je određeno. Inače je najveći broj takvih bolesti vezan za stil života, uključujući emocije, kvalitetu spavanja, prehranu i nivo stresa.
Nećemo izgubiti niti mozak niti dobiti alchajmerovu osim ako nemamo neku izuzetno rijetku genetsku mutaciju.

Mit br 4 Naša energija se smanjuje kako starimo

mitovi-o-starenju3Zašto to nije istina?

Nivo energije u tijelu ne ovisi od godina. On ovisi od našeg stava i na njega utiče kvalitet našeg života. Meditacija, san koji odmara i vježbanje su najbolji put da očuvamo savršenu energiju našeg tijela i uživamo sretan život.

Pogledajte i ovo:  Zašto danas nema tolerancije ako izgledamo stari koliko i jesmo?

 

Mit br 5 Što smo stariji, to smo nesretniji

mitovi-o-starenju4Zašto to nije istina?

Sreća nema ništa sa starenjem. Činjenica je i da kasnije godine mogu biti najbolje godine našeg života. Mnoge studije su baš i dokazale da velika većina ljudi postaju sretniji kako stare.

Ako jedemo zdravo, vježbamo, vodimo računa o svom umu i ostanemo povezani s drugim ljudima, možemo jednostavno uticati na naš nivo sreće i ostati sretni uvijek.

Nipošto ne dozvolite da na kvalitetu Vašeg života utiče bilo koji od ovih mitova, jednako tako niti bilo šta drugo što će Vas omesti da vodite pun i kvalitetan život – cijeli svoj život!

Članak se najprije pojavio na: Grandparents.com

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.