Grad u kome su zabranjeni bežični internet i mobilni telefoni

Možete li zamisliti svoj život bez mobitela, Wi-Fi interneta, televizije, mikrovalne i svega onoga što čini sastavni dio današnjeg svijeta moderne tehnologije? Da za svaki dogovor morate ići kod nekoga, umjesto da ga nazovete mobitelom? Ili ako nešto hitno morate javiti kući, da jurite i tražite najbližu telefonsku govornicu (i sitniš koji ide uz nju), ili umjesto toga naprosto upalite auto i odete kući da to saopštite? Ili da smijete voziti samo auta na dizel? Da ne možete imati automatska garažna vrata koja se otvaraju pritiskom na dugme?

Teško. Nekada smo živjeli tako i, kad me sada neko upita kako je bilo, ne mogu se ni sjetiti kako smo se dogovarali i okupljali, a šta bismo radili uveče bez TV signala, nisam nikada ni razmišljala.

A upravo tako živi maleni gradić Green Bank u Zapadnoj Virginiji u Americi, smješten u Apalačkim planinama i u onome što nazivaju „Zona tišine”. To je oblast na površini od 33,7 hiljada kvadratnih kilometara u kojoj je zabranjena svaka radio – transmisija i u kojoj je National Radio Astronomy Observatory centar, gdje je smješten najveći radio teleskop na svijetu, Robert C. Bank.

zivot-bez-mobitela-i-bezicnog-interneta2-green-bank

Green Bank

Teleskop je visok 152 metra, težine 7.711 070.29 kilograma sa tanjirom velikim kao fudbalski teren na kojem još ostaje mjesta, a vlada cijelom tom okolinom. Teleskop se koristi za proučavanja dosta toga, uključujući i potragu za izvanzemaljskim životom i svim signalima koji stižu iz svemira. A pošto je većina signala iz svemira veoma slaba, život oko teleskopa mora da bude apsolutno tih i građani (njih samo nešto preko 140) se moraju lišiti svega što bi moglo stvoriti ma kakvu smetnju za teleskop.

zivot-bez-mobitela-i-bezicnog-interneta1-toranj

toranj u Green Banku

Michael Holstine, poslovni direktor opservatorija kaže da teleskop može uhvatiti signale i sa udaljenosti od 13 milijardi svjetlosnih godina udaljenosti ili pokupiti energiju samo jedne pahuljice koja padne na tlo.
A da bi radio, niko u toj oblasti ne smije imati radio, TV, mobitel, iPad, tablet, bežični telefon, bežične slušalice, Bluetooth uređaje, mikrovalne pećnice, daljinski kontrolirane igračke, pa čak ni daljinsko otvaranje vrata garaže, jer to sve šalje signale koji ometaju rad teleskopa. Grad ima čak i nadzorni kamion koji djeluje kao „radio policija” za praćenje radio frekvencija.

Pogledajte i ovo:  Mitovi o starenju

Pa ipak, stanovnici tog gradića se ne žale, čak i mnogi sa strane dolaze tamo jer kažu da pate od alergija koje donosi svijet u kojem je svaki kvadrat prekriven signalima. U gradu uživaju u savršenoj prirodi i izolaciji, barem kada mogu. Građani pričaju da uživaju i u druženju i neprestalnom kontaktu sa ljudima, za razliku od nas koji se u „modernom” svijetu sada rijetko gledamo „oči u oči” dok međusobno razgovaramo.

U Green Banku se stanovnici oslanjaju na fiksne telefone da zovu jedni druge. Oni i dalje mogu surfati webom, ali se moraju koristiti dial-upom ili ethernet kablovima da to učine.

Pa iako mnogi vide danas ovaj grad kao atavizam, stanovnici ističu da im ne može nedostajati ono što nikada nisu imali. Istina, zar ne?

izvor: today.com

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.