Stavljanje hidžaba u svrhu tutorijala na Youtubu australijsku vlogericu Chloe Morello dovelo u žižu

„Ne pokušavam ovdje promovirati bilo koju religiju. Pokušavam samo da promoviram prihvaćanje.”

Australijska videoblogerica (vlogerica) za ljepotu, Chloe Morello, ima 1,7 miliona sljedbenika na YouTubu i više od 700.000 sljedbenika na Instagramu. Ona je definitivno napravila ime za sebe u blogerskom svijetu ljepote i ima obožavatelje širom svijeta.

U protekle dvije godine, Morello je napravila vrlo tražene tutorijale šminkanja u čast (kako ona kaže, Eid al-Fitr, islamskog praznika koji slavi kraj posta i mjeseca ramazana, pa ih zato i naziva Eid tutorijalima) kraja ramazanskog mjeseca i Bajrama.

Ni ove godine nije bilo drugačije, pa je tokom vikenda napravila video pod nazivom „Soft Glam Look with Cool Tones” na svom YouTube kanalu, video koji sada ima više od 400.000 pregleda.

Ona počinje svoj video kako se i očekivalo – temeljito prolazi kroz sve korake svoje besprijekorne rutine šminkanja, objašnjavajući kako postići taj mekan, sjajan izgled s hladnim sivim tonovima na očima, kako i naziva svoj tutorijal.
Pred kraj objašnjavanja, Morello stavlja na glavu bijeli hidžab, nešto što nije radila u svojim prethodnim Eid tutorijalima. Nakon toga pozira iz nekoliko različitih uglova koji pokazaju kakav je izgled svega sa maramom na glavi.

„Samo da možete vidjeti kako će izgledati s hidžabom na glavi. Ne želim nikoga uvrijediti, kada ovo radim”, kaže sasvim jasno u svom novom spotu.

„Kako se vi nosite s tim da ne stavite šminku na šal?”, pita se jer joj marama klizi na čelo.

Video ima niz pozitivnih primjedbi i hvaljenja za isticanje druge kulture.
„Ti si jedina nemuslimanka-blogerica ljepote koji to radi za nas, muslimanske djevoke. Volim te zbog toga i zbog tvog smisla za humor i, oh moj Bože, ti si tako lijepa.”, jedna je od poruka.
„Volim kada staviš hidžab. To mi pokazuje kako će šminka izgledati, jer kada se stavi hidžab, sve izgleda drugačije. Ja nosim hidžab i VOLIM video.”

Pogledajte i ovo:  Ljeto je pred vratima: kupaće, nakit i frizure za sunčane dane

Drugi nisu bili tako pozitivni i sretni. Osjećali su kao da ona nosi hidžab zbog vrijeđanja ili ruganja.

„Nikad ne nosi hidžab … to je kao da nosiš ukras …. ne možeš isprobavati religiju”, napisala je jedna komentatorica. „To je ili tvoj načina života ili nije … bilo koji drugi oblik nošenja je nepoštivanje prema drugim kulturama i religijama.”

Druga je napisala: „Za tebe je lako nositi ga poput kostima, u svrhu tutorijala, dok ga stvarne muslimanke nose s rizikom od maltretiranja ili napadanja zbog činjenice da je islamofobija još uvijek tako puno prisutna u društvu. Samo nešto o čemu možeš razmisliti za svoj sljedeći tutorial!”

Nakon primanja svih negativnih komentara, Morello je na Snapchatu iznijela taj slučaj. Prema Daily Mailu, vlogerica je rekla:
„Uvijek je vrlo zanimljivo čitati komentare na kraju mojih Eid tutorijala, jer sam na kraju videa stavila hidžab samo da pokažem kako će šminka izgledati. Ja sam ateist .. . ne pokušavam promovirati bilo koju religiju. Pokušavam promovirati prihvaćanje.”
Rekla je i da je savršeno svjesna diskriminacije s kojom se mnogi muslimani moraju suočavati.

„Nema smisla da napravim za Božić tutorijal kao ovaj Eid video. To stvarno nije neka velika stvar. Ljudi prave veliku stvar od ovog videa,…..ali to bi trebalo biti normalno .. . kao što bi trebalo biti normalno za islamske žene da se osjećaju dijelom društva”, kazala je.

Prema Morello, njezini bajramski tutorijali su u prošlosti bili uvijek dobro primljeni.
„Neka djevojka je rekla da sam kulturno prisvojila islam stavljanjem hidžaba”, rekla je. „Mogu samo reći da ne želim nositi hidžab kao dodatnu opremu ili ukras …stavljajući ga, samo sam željela da na taj način možete vidjeti kako to izgleda sa šminkom.”

Pogledajte i ovo:  Donna Karan: put od mode do zdravlja

I zaista, je li to tako strašno što je djevojka, koja je očito širokih shvaćanja, stavila maramu na kraju tutorijala? Zar se ispred poznatih džamija-atrakcija ne daje svakoj ženi marama za glavu, sve dok boravi unutra? I zašto bi ovo bilo drugačije, zar nije dobro što djevojke sasvim drugačije kulturne sredine uopće i razmišljaju o tome šta znači nositi hidžab i kako će šminka tada izgledati?

Iako, ne znamo niti koliko je jedno srodno s drugim, zna se iz kojih razloga se nosi hidžab a iz kojih šminka! Pa ako svi misle da to ide jedno s drugim, zašto bi im smetalo što neka djevojka samo na tren stavi bijelu maramu, da vidi kako sve izgleda, kad već i pravi tutorijal za muslimanke?

Ili je ovo sve samo reklamni trik koji je izbacio australijsku vlogericu u svjetlost dnevnih zbivanja? Danas je dovoljno uraditi bilo šta u vezi muslimana i odmah si na naslovnicama…Ali ipak pogledajte njen video, ako ništa a ono da vidite kolika je samo količina šminke, novca i truda na licima mladih ljepotica! Ili da vidite kako je od svega sasvim lako napraviti problem!

izvor: Cosmopolitan

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.