• Nepravilno nanošenje šminke može izazvati više štete nego koristi. Ali ako imamo pravilno znanje i naučimo da to radimo kako treba, naš make up nam može pomoći da naglasimo naše najbolje osobine lica i  učiniti da izgledamo barem deceniju mlađe.

Sve mi žene žudimo da izgledamo mladalački i zračeći uvijek, čak i kada nam godine više to ne dozvoljavaju. A većina nas ne želi da koristi bilo kakve skupe procedure koje uključuju estetske liječnike, čak niti nešto „obično” kao što je botoks.

Nanošenje šminke može biti prilična zavrzlama u bilo kojoj životnoj dobi. Nepravilno nanošenje može izazvati više štete nego koristi. Ali ako imamo pravilno znanje i naučimo da to radimo kako treba, naš make up nam može pomoći da naglasimo naše najbolje osobine i čak učiniti da izgledamo barem deceniju mlađe.

Evo nekoliko savjeta o tome kako pravilno primijeniti šminku da bi izgledali mlađi nego ikad:

#9: Fundacija tj puder

Najbolje je koristiti tekući puder ili puder u kremi, umjesto neki, čak i najskuplji, puder u prahu. Razlog je jednostavan: puderi u prahu, posebno oni na bazi minerala, imaju tendenciju da se kupe i ostaju u naborima kože i borama. Nepotrebno je reći da to samo naglašava vaše bore i daje više strašan nego prirodan finiš vašem izgledu. Možete čak i vidjeti koji je stvarni proizvod na licu neke osobe koja se tako pogrešno našminka. Zato uvijek odaberite tekući i to naročito one sa prozračnim izgledom. Zaboravite na kamene pudere i pudere u prahu!

Savršen puder ne pokazuje nikakve znake „gužvanja” i ne taloži se u bore ni nakon više sati nošenja. Plus, lagan je na licu što znači i da je ugodan za nošenje.

Pogledajte i ovo:  Odakle podočnjaci i kako ih ukloniti

#8: Vlaženje

Naša koža postaje sve više suha kako starimo i naše najbolje oružje u borbi protiv toga je da je vlažimo i vlažimo i vlažimo!
Kada kupujete kremu za zaštitu od sunca, pobrinite se da ste dobili onu koja nudi i UVA i UVB zaštitu. UVA zraci prodiru u kožu više od UVB i to može dovesti do bora. UVB, s druge strane, izaziva crvenilo kože i opekotine. U svim fondacijama za ispitivanje raka kože preporučuje SPF 15 ili viši faktor zaštite kože ljeti.
Redovito stavljanje hidratantnih krema pomaže u održavanju podatnosti i mladosti izgleda kože. Obavezno vlažite kožu i zimi i ljeti odgovarajućim kremama. I – ne zaboravite da pijete dovoljno vode svakodnevno!

#7: Primer tj pripremna podloga

Primer je tajna kako da imate besprijekoran izgled šminke, zako nikada ne zaboravite da pripremite lice prije samog nanošenja šminke. A primer ne samo da pomaže pružanjem glatke površine za šminku koja se nanosi, već isto tako pomaže da ta šminka i ostane tu. Znajte da postoje i primeri tj podloge za oči za one koji planiraju da nose sjenila za kapke. Ako želite da šminka traje, koristite ih.

# 6: Sjenilo za oči

Često je da žene primijene više sjenila misleći da tako pokrivaju i više nedostataka, a zapravo čine veliku grešku. Ključ u pravilnom nanošenju sjene je da se koriste neutralne palete boja koje imaju prirodan ili mat završetak.

Koristite sive, meke smeđe i neutralne tonove i tapkajte ih kako biste lakše definirali oči. Svijetle sjene su veliki ne-ne za starije, jer će one samo preuveličati vaše bore i vaša koža će izgledati suho i starije. Jarke zelene, plave i slične svijetle boje zaboravite!

#5: Eyeliner ili tuš

Courteney-cox

foto: Karlasugar.net

Odbacite ga! Odlučite se radije za olovku za oči, jer ima mekši finiš u odnosu na svojeg tečnog kolegu. Kada je primijenite, blago razmažite liniju vrhom prsta za što prirodniju boju.
Evo i savjet: Možete koristiti i tamno sjenilo ako nemate eyeliner jer je u stanju proizvesti veoma brzo efekat koji tražite. Courtney Cox je na ovoj slici sa eyelinerom koji je istapkan i zamrljan na pravim mjestima.

Pogledajte i ovo:  Parfem Louis Vuitton nakon 70 godina

#4: Maskara

Pravilo za primjenu maskare je jednostavno: Koristite tamno braon maskaru umjesto crne. To omekšava oko a da vaše lice ne izgleda previše dramatično ili tamno. Sve što je imalo vještački, doprinosi čudnijem izgledu nakon pedesetih. Braon maskare daju blag i nježan izgled.

# 3: Rumenilo

Halle-Berry

foto: Huffingtonpost.com

Koristite krem rumenilo umjesto rumenila u prahu, jer se prah može smjestiti baš na borama lica, tako da ih samo preuveličava. Izaberite prigušene boje poput tople ružičaste.
Kad ga želite primijeniti, nasmijte se i nanesite ga na izbočine-jabučice svog obraza. Nikada ne pokušavajte da njime oblikujete lice jer je u 50-im godina prirodno da lice „pada” po svom. Umjesto toga, prebacite fokus na jabučice obraza da stvorite iluziju punoće koja obično nestaje sa godinama. Halle Berry na slici ima rumenilo koje je vrlo prirodno i izgleda kao da i ne nosi ništa. A to je i svrha!

# 2: Ruž za usne

sandra-bulock

oto: Beautyeditor.ca

Naše usne postaju tanke i manje pune kako starimo, tako da im treba dodati malo povećanja i punoće. A najbolji način da to učinite je da koristite ruževe u boji kao što su meka roza, boja breskve ili narandžaste nijanse. One pomažu da usne izgledaju punije.
Nikad ne koristite tamne boje, jer čine da usne izgledaju tanje i uže.
Ako želite da koristite olovke za usne, uzmite neutralne ili tonove u boji mesa. Nacrtajte konture na liniju usana, a ne izvan njega.
Ako želite nositi sjajilo, ne primjenjuju ga potpuno preko cijelih usana već samo na središtu usana, tako ćete postići puniji izgled. Nabavite proizvod za usne sa zdravim i hidratantnim finišem. Sandra Bullock na slici ima ruž u boji breskve.

Pogledajte i ovo:  Muška moda: „djedica” čarape i papuče

# 1: Konture vrata i vilice

Ako ste jedna od onih žena koje žele da oblikuju svoj vrat i vilicu, naravno da to možete i učiniti. To zapravo može i oduzeti dosta godina vašem licu. A ako primijetite malo podbratka ispod brade, ova tehnika ga može i malo zakamuflirati.
Kupite bronzer koji je dvije do tri boje tamniji od tona vaše kože i lagano ga zamažite preko vilice i ispod brade.

Još uvijek možete izgledati i osjećati se dobro i sa 50 ili više godina, a jedini ključ za postizanje više mladalačkog i svježijeg izgleda je – suptilnost. Jer baš kao što i izreka kaže: „Manje je više.” Naravno da jeste, osobito sa šminkom nakon pedesete!

izvor/autor: LegitFeed
naslovna slika: Fiftyisthenewforty.com/iStock

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.