Činjenica da smo prešli pedesete ne smije obeshrabriti nikoga od nas: godine prolaze svakome, to je stvarnost i činjenica da živimo treba da nas raduje, jer ne dočeka svako te godine. Sem toga, godine ne znače ništa, niti im smijemo davati značenje veće od značenja koje ima sam život koji vodimo.

Ako smo u šestoj deceniji, nismo stari, samo smo puni iskustva, samospoznaje i znanja. Većina nas i spozna samog sebe tek u tim godinama i zato bi bilo porazno kada bismo potpuno zanemarili svoj izgled i navukli na sebe vrećaste i bezlične sive tkanine, kako su to nekada činili.

Važnost boja

Boje ne poznaju godine

Boje ne poznaju godine

Boje nemaju veze s godinama, ali kao što je Koko Šanel pametno kazala, nijedna inteligentna žena ne nosi sivo u zrelim godinama. I ne samo sive, to se odnosi i na crnu, bež i slične blijede boje i valere koje obično nose svi iznad pedesete.

Boje oživljavaju lice, mogu ublažiti bore, blijedi ten, umor, mogu nas učiniti puno starijima (kao gore navedene boje), ali i puno mlađima, ako odaberemo vedrije i odvažnije nijanse. Naravno, moramo voditi računa da ih lijepo uskladimo, ali to bi trebalo da rade svi uzrasti. Također je sasvim normalno da obučemo i tzv printane materijale, materijale sa uzorkom koji nije prenapadan ali je vedar i da ga uskladimo prema svojoj tjelesnoj građi.

Ukoliko smo krupniji, print će biti manje izražajan, jednako kao i pruge koje moraju biti okomite, nipošto vodoravne koje nas čine još krupnijima.

Uvijek moramo izabrati nešto što nas ne steže, ne sputava, kroj koji nam dobro pristaje i u kojem nećemo razmišljati o odjeći, dok je nosimo. Prava haljina je ona na koju zaboravimo da je na nama, toliko je ugodna! Isto se odnosi i na suknje, klače, odijela i košulje.

Pogledajte i ovo:  Gdje su u reklamama obični ljudi, poput nas?

Važnost modnih dodataka

Odabrati prave naočale, šal, torbicu, cipele i nakit je također neobično važno: ako nosimo jednobojno, vedra i kvalitetna marama oko vrata dodat će živost odjeći, sakriti nedostatke na vratu i podići naš stajling u tren oka, jednako kako ga može i upropastiti: previše svega na sebi, puno nakita i šalovi nipošto ne idu zajedno.

Suncane naocaleNaočale nisu samo važan modni dodatak, u našim godinama predstavljaju i značajno pomagalo i moramo ih zaista pažljivo birati. Moraju odgovarati obliku lica, nipošto ga potpuno prekriti, ali ni biti previše male i upropastiti smješnoćom naš izgled. Lijepo bi bilo da imamo novaca i da možemo kupiti više pari, ali i za male pare možemo pronaći dobre naočale s dioptrijom i lijepim okvirom u mnogim prodavnicama kozmetike, ne samo na pijaci.

Ovo je vrijeme i kad nakit može biti sredstvo uljepšavanja ali i uružnjavanja: isticati bore na vratu krupnim privjescima svakako nije naš cilj, a ne želimo ni previše izlagati pogledima naše ruke. Prava mjera je malo svega, bolje dobre naušnice nego lančić, bolje izražajan sat ili narukvica, nego prsten!stikle

Lude kravate za muškarce su sada stvar prošlosti, moraju birati elegantnije, kao što moraju odbaciti i „rokerski izgled” ako su ga njegovali i naći prikladan sportski loook.

Odabir kaiša je važan modni dodatak za oba spola, a i tašna može učiniti čuda, kad je stajling u pitanju.

A za žene, odabir pravog i odgovarajućeg grudnjaka je definitivno ono što podiže ili spušta čitav stajling za cijelu deceniju: gravitacija se mora prikriti dobro krojenim i dobro odabranim rubljem. Naravno, rublje se odnosi i na muškarce.

Frizura je bitna

prava frizuraMa koliko se „furali” ranije na prirodnost, ovo su krajnje godine da ofarbamo kosu. Sijeda kosa postara svakoga, a i previše je oštra, nalik žici, i moramo joj dodati mekoću i sjaj. Odabraćemo prave boje, ništa upadno, nikave drečave crvene ili ljubičaste, već prirodne nijanse koje su malo svjetlije od naše prirodne boje kose. Čak i ako smo prirodno bili potpuno crni, kestenjasta boja će nam puno ljepše pristajati u ovim godinama.

Pogledajte i ovo:  Parfem Louis Vuitton nakon 70 godina

Prava dužina kose je posebno bitna: svaka žena koja nosi kosu dužu od ramena više će izgledati kao „baba na metli” nego kao žena u punoj snazi i ljepoti.

Kratka kosa i naušniceSkratitimo kosu toliko da ne žalimo za dužinom, ako nam nešto znači, ili puno više jer je to i smjelije i pametnije (pogledajte lijevo na slici Sharon Stone).

Zena sa pogresnom frizurom

Žena sa pogrešnom frizurom

Napravimo frizuru koja odražava naše pravo ja, nipošto nešto što nismo niti možemo biti. Ljepota ovih godina je da polažemo račune uglavnom samo sebi!

I pogledajte sliku ove poslovne žene desno, sa pravom frizurom bi bila potpuno drugačija!

Ne budite mršavi

Prvi put čujemo da treba da se udebljamo, ako smo bili mršavi! Ono što je sinonim današnjeg shvatanja ljepote za mlade, nipošto ne odgovara zrelom dobu: bora ima više, izražajnije su i dublje, mršave starije osobe djeluju samo starije i strašnije, nego one oblije i zaobljenije. Licu i tijelu treba punoća, a u ovim godinama blagi višak kilograma samo doprinosi lješem i svježijem izgledu!

Provjerite kod male djece, sve mršave starije žene porede sa „vješticama”, punije sa svojim nanama i bakama. Na mršave muškarce se mršte i boje ih se, puniji su im puno draži; a svi kažu da djeca reagiraju iskreno. Zato iskoristimo taj adut i jedimo slobodnije no što smo mogli ranije, i to je čar ovih godina!

Ne odustajte od svog stila

Tunike za sve godine

Tunike za sve godine

Godinama smo naučili koja nam odjeća pristaje i nema potrebe da odustajemo od svog stila koji volimo i koji i čini nas! Mijenjanje stila nas može učiniti nespretnim i nesretnim u novoj odjeći.

jakne za sve godine

Jakne za sve godine

Umjesto toga, stil naprosto prilagodimo: traperice mogu zamijeniti hlače kroja koji nam se sviđa, tunike i džemperi su prikladni uvijek, jednako kao i haljine koje ne smiju stezati ali ni biti kao vreće u kojima krijemo tijela; moramo imati odgovarajući broj svega na sebi, jer preusko nas čini smiješnima, jednako kako nas i prevelika odjeća čini neurednima i neuglednima!

Pogledajte i ovo:  Jesenja moda vraća stil iz devedesetih

Ali, na kraju, zar to ne važi i za sve godine i za sve uzraste?

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.