• Povratak osamdesetih godina u modi traje i dalje, ali je moda za ovo ljeto toliko raznovrsna i miješana, da čak možete nositi i različite cipele i naušnice ovoga ljeta.

Duh osamdesetih godina prošlog vijeka traje i dalje a sada je ćak i u punom zamahu. Pa ako volite široke naramenice, šarene cvijetne haljine, etno stil, šarene hlače, košulje u stilu ”Prljavog plesa” koje padaju na jedno rame, pruge i kockice zajedno – eto prilike. Ovog ljeta je gotovo sve dozvoljeno. Visoke potpetice, niske, platforme ili ne, uske štikle, debele, različite naušnice ili različite cipele, kako je to prikazala Céline’s Phoebe Philo, možete sve. Možete i praviti miks svih tih stilova po vlastitoj želji, pa ove godine svako može nositi odjeću kakvu oduvijek želi. Možete još jednom, kao nekada davno, biti punk princeza ili princ ili nositi kačket okrenut u stranu, kako nalaže Dior, možete šta hoćete. Pravilo je da vi sami određujete pravila.

Ako se saberu svi trendovi prikazani na modnim pistama za ovo ljeto, evo šta se može zaključiti:

Žuto, ružičasto, zeleno, sve u velikim količinama

floral-jarke-boje-ljeto-2017

Cvijeće i flora ili jarke boje

Ako se ravnamo prema pariškom Fashion Weeku, ružičasto i to jarko je obavezno. I to puno ružičastog i da ga ima svuda. Naravno, sve to samo ako volite ružičastu. A ako to nije vaša boja, onda su i jarka sunce žuta, jarka zelena, boja fuksije (između žive ružičaste i crvene) također u trendu. Ili bilo koja jaka boja. I pravilo je, nosite ih što više.

Muškarci također imaju sreće: plava košulja, tako standardna i draga većini, ove godine je definitivno IN: možete je nositi na stotinu načina. Ili jarko crvena, kako ko voli…

crveno-za-musku-mosu-2017

Crveno, žakar, pruge i marame za muškarce

Blještavo i sjajno…

minimalizam-vs-bljestavost

Ili minimalizam ili blještavost

Ako su vam ranije nametali umjerenije stvari a vi volite blještave i sjane metalik boje, ovo je vrijeme za vas. Niko to nije bolje prikazao od Anthonyja Vaccarella, novog kreativnog direktora za Saint Laurent. Nosite visoke stilet štikle uveče i sjano i blještavo koliko želite. Možete imati i nabrane rukave koliko vam se sviđa, kako je pokazao Balenciaga ili neon karanfile sa revije Chloé.

Pogledajte i ovo:  Privatni trenuci ne smiju biti spektakl za mase

A muškarci mogu zaboraviti na kravate i umjesto njih prigrliti marame oko vrata: u svim bojama i dezenima, vezane kako želite. Naravno, ako to želite.

Floralni dezeni

Sjećate li se filma I đavo nosi Pradu? E pa, sada je ono ”obavezno floralni dezen” zaista i obavezan, ako ga volite. Jarki dezeni cvijeća, veliko cvijeće i lišće svuda, čak i na cipelama, ako vam se sviđa. Jarka haljina duga do gležnjeva i prepuna cvijeća, a ispod toga floralne hlače? Naravno, samo naprijed, ako je to vaš stil.

Muškarci se mogu vratiti kariranom i kockastom na sve moguće načine i biti i sportski i u trendu koliko hoće. Ako ne volite karirano, tu su pruge. Koliko hoćete i kako hoćete.

Ekscentričnost

ekcentricne-pidzame-i-pruge-moda-2017

Prugasti dezeni i ponovo pidžama modeli

Volite biti prepoznatljivi po svom stilu? Noišta lakše ove sezone. Nosite jednobojno i dodatke kako nas je još davno podučio Gucchi a ostali dizajneri prihvatili. Odaberite boju i pažljivo birajte svoje dodatke, oni doprinose takvom izgledu. Dodajte ešarpe sa printom, torbe i cipele.

stampano-pruge-kosulje

Košulje na pruge, štampane ili u stilu pidžame

A print je u modi i za muškarce: žakar, slike koje želite, grafički motivi iz vašeg sna. Poželjno crno-bijele kombinacije.

Pomalo providno?

U Londonu je prikazano puno toga poluprovidnog. Ali ako niste sa Grand parade, teško je nešto tako uskladiti. Umjesto toga, dodajte til gdje želite, na rukave, na rubove odjeće, svuda… Ili naprosto nosite providno preko hlača, slobodno i duge haljine.

Minimalizam

Ako volite čiste linije, onda je postminimalizam za vas. Uvijek elegantni, uvijek šik, onako kako su pokazali Jil Sander, Stella McCartney ili Hermès. I tu nema ničeg minimalističkog ili dosadnog. Sve je to čista elegancija i možete biti uzbudljiviji nego u bilo čemu drugom. To je u stilu ”manje je više”, ono što je vječno moderno i vječno u trendu.

muska-moda-bijele-i-plave-kosulje

Muškarci ovoga ljeta nose bijelo ili plavo

A muškarci ove sezone obavezno moraju imati i bijele stvari. Bijelo je njihovo minimalističko, ili od glave do pete ili barem majica ili košulja. A ako volite odjeću kakvu nosi Dino Merlin, evo prilike! Samo da bude bijelo.

Pogledajte i ovo:  Kako se šminkati nakon pedesete godine?

Volite kupaće i mantile zajedno?

Stariji mogu odahnuti na plaži jer su zatvoreni kupaći tj jednodjelni u trendu! I to u kombinaciji sa dugačkim mantilima koji se vežu oko pojasa debelom girtlom ili kaišem, ako želimo tako hodati i noću. I to je za oba spola.

Košulje bez jednog ramena

Imate košulju koju volite? Naprosto je svucite da ogoli jedno rame i pustite da rukav visi kako hoće. To je ekstra moderno. Ili kupite takve nove…A ako ne bacate stvari, prije dvije decenije su takve majice i košulje bile svuda, možda imate koju u ormaru? Ili još bolje, napravite rupe na ramenima tako da vam se ruke pokriju a ramena vide. Kao stvoreno da sakrije opuštene mišiće ruku!

Dodaci za odjeću

modni-dodaci-ljeto-2017

Lančić oko zgloba noge, različite naušnice i etno duge haljine

Naočale čak i u zatvorenom prostoru

lagerfeld

Lagerfeld nosi naočale stalno

Većina modnih dizajnera se sve češće slika sa naočalama svuda, čak i noću u barovima i klubovima. Možda da sakriju oči ili bore ili zato što ih smeta svjetlost, nebitno, ako i sami to želite, ove sezone je sve dozvoljeno. Naročito muškarcima!

A žene imaju mogućnost da pokažu svoj stav nošenjem različitih naušnica na ušima ili da naprosto skinu lančić sa vrata i nekoliko puta ga obmotaju oko noge, kako je viđeno kod Hermèsa.

Uživajmo u sebi ovo ljeto: ako imate staru odjeću iz sedamdestih ili osamdesetih, oživite je. Ovog ljeta nema drugih pravila osim onih koje sami sebi zacrtamo.

foto: Getty Images
izvor: Who What Wear

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.