• Trump je već 1. dan potpisao izvršnu naredbu kojom se slabi zdravstveni sistem “Obamacare”, sa websitea Bijele kuće uklonjena je stranica o LGBT populaciji te objavio planove o razvijanju raketnog odbrambenog sistema.

Svijet se zabavlja čitav dan pričama o inauguraciji, činjenicama o tome šta je rekao ili nije rekao, da li je njegov govor najradikalniji, najkraći ili najpopulističkiji do sada.

Nevažno je da je Trump odmah preuredio ured, jer svaki predsjednik na to ima pravo i to uradi. On je počeo zamijenivši bordo zavjese predsjednika Obame zlatnim, potpuno u svom stilu; zamijenjen je i ćilim, stolica iza radnog stola, ali je isto tako i vraćena bista Winstona Churchilla koju je Obama iznio iz Ovalnog ureda 2009, zamijenivši je bistom Martina Luthera Kinga. Šta to govori o Trumpovoj politici i da li to znači neke nove veze i ugovore sa Britanijom čiji je Brexit pozdravio, pokazat će se uskoro.

Trumpova ektra duga kravata

I priče o njegovoj iznimno dugoj crvenoj kravati na inauguraciji zauzele su puno mjesta u medijima Amerike i svijeta. Kravatu je ismijao i The late show, popularna emisija koju vodi još popularaniji Stephen Colbert. Čemu sve ovako duga kravata može služiti, objasnio je Colbert komično u svom šou a komentari publike su i poput ovog da „svi znaju da je kravata preduga ali mu to niko ne smije reći.”

via GIPHY

via GIPHY

Kako su danas opisivali Melaniju?

Melaniju su, s druge strane, ismijali zbog poklona koji je donijela Michele Obama jer je kutija u bojama proslavljene draguljarske njujorške kuće Tiffany & Co. izazvala pravu pometnju prilikom susreta dva para. Prema protokolu, svi pokloni se moraju poslati ranije, a ovaj je sam Obama morao unijeti u Bijelu kuću, da riješi situaciju. Naravno i da se internet pita šta je u kutiji, čak je i ozbiljni Washington Post uputio zvanično pitanje zlatarnici Tiffany & Co. ali nije dobio zadovoljavajući odgovor.

poklon-za-michele-obama

Neprikladno vrijeme za predaju poklona, foto: Reuters

Nadalje, uporedili su je po stilu oblačenja sa Jackie Kennedy, što je samo daljni dokaz da je Jackie i dalje vrhunac stila koji Amerikanci žele i zamišljaju za svoju prvu damu. O tome ko je obukao ovu prvu damu napisane su stranice, kao što su se pisale i ranije kada su maltene svi veliki dizajneri odbili da je obuku. Očito sada vide da to ženi s Balkana ne može biti smetnja da se obuče dobro, a glupostima oko toga da li je bolja njena ili haljina Trumpove kćerke Ivanke posvećeno je i više stranica.

Pogledajte i ovo:  Američki osmijeh: zašto se Amerikanci tako široko smiju?

Koliko je naroda bilo na inauguraciji?

S druge strane, govornik Bijele kuće Sean Spicer je „izružio” novinare već na prvoj konferenciji nove administracije tvrdnjama da su namjerno širili lažne vijesti o broju prisutnih na inauguraciji, glupost koja je potpuno netačna jer slike sa Obamine i Trumpove inauguracije govore da je na prvoj bilo duplo više naroda. O tome svjedoče i podaci o broju prodanih karata u javnom prijevozu. Ali je Spicer završio obraćanje novinarima u stilu svog predsjednika: „Ovo je bila najveća publika ikada koja je svjedočila inauguraciji i tačka.” To što autoritativni u Washingtonu tvrde da je bilo između 800.000 do 900.000 ljudi, duplo manje nego za Obamu, nema veze, on kaže da je ovo najviše i tačka…Nema dalje.

Prvi dan vladavine i odmah odluke

prvi-dan-u-uredu-trump

Odmah promjene u izgledu ofisa, foto Reuters

Dok je Trump odmah počeo raditi na obećanju koje je dao (a kojeg se grozi liberalna Amerika) o “storniranju” ostavštine Baracka Obame i potpisao u prvim satima nakon inauguracije izvršnu naredbu kojom se slabi zdravstveni sistem “Obamacare”, još je i sa websitea Bijele kuće uklonjena stranica o LGBT populaciji, a umjesto nje postavljena je stranica na kojoj se možete prijaviti kako biste na mail adresu dobijali novosti o predsjedniku; objavio je i planove o razvijanju raketnog odbrambenog sistema, posjetio CIA-u i pokazao energiju zavidnu za sedamdesetogodišnjka, dotle je pola miliona protestanata marširalo danas ulicama Washingtona ali i milioni po drugim svjetskim gradovima, nazivajući ga seksistom, nacistom i sličnim imenicama. Održano je više od 600 protesta, što se ne pamti u vezi neke američke inauguracije.

Šta Trumpu znače protesti?

Naravno da to nije ni bitno novom predsjedniku, jer ti protesti ne mogu promijeniti ništa: Trump je predsjednik, ma šta mi ili Amerikanci mislili o tome!

Pogledajte i ovo:  Sretni nastupajući praznici i uspješna Nova 2017. godina!

A Amerikanci će se morati navići i na „izraziti istočno-evropski akcenat” prve dame koji im tako puno smeta. I koju bi rado zamijenili kćerkom Ivankom u toj ulozi. Što i neće biti toliko teško koliko je teško zamisliti šta će sve dalje raditi Trump…

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.