Tehnološki gigant Apple mora platiti 13 milijardi eura zaostalih poreza Irskoj, odlučila je Evropska komisija, a javlja Guardian. To je ujedno i najveća suma koja je dosuđena u historiji Evrope.

Apple je sa Irskom postigao dogovor još 1980. godine po kojem je tvrtka između 1991. i 2015. godine plaćala vrlo niski porez na dobit koju je ostvarila širom EU.

Preciznije, odluka se odnosi na zaostale poreze na dobit koju je kompanija ostvarila na jedinstvenom tržištu EU u razdoblju od deset godina prije nego je Komisija prvi put zatražila informacije o njihovom dogovoru s Irskom (što je bilo 2013. godine).
Apple je tako sav profit koji je ostvarivao na jedinstvenom tržištu EU od 2003. nadalje pripisao svom glavnom uredu u Irskoj koji je zapravo bio fikcionalan i koji ni u ludilu nije mogao ostvarivati takvu zaradu.

No, ono što nije bilo fikcionalno je izuzetno niski porez na dobit koji je Apple plaćao Irskoj, od 1% u 2003. godini do samo 0,005% u 2014. godini.

Apple mora platiti nevjerovatnih 13 milijardi eura!

Evropska komisija je presudila da je riječ o dogovoru koji predstavlja nelegalnu državnu pomoć i time krši prava tržišnog natjecanja u EU.

Margrethe-Vestager-apple-mora-platiti-najveću-kaznu-u-historiji-avrope

EU komisija je danas izrekla presudu za Apple

Odluku je objasnila povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager:
”Države članice ne mogu dati porezne beneficije odabranim tvrtkama. To je ilegalno po pravilima EU o državnoj potpori. Istraga Komisije zaključila je da je Irska omogućila ilegalnu pogodnost Apple-u, na temelju koje su plaćali znatno niže poreze nego ostale tvrtke tijekom niza godina u pitanju”, rekla je Vestager.

Komisija se dogovorom Apple-a i Irske počela baviti još prije tri godine, a formalno je otvorila istragu prije dvije godine.

Pogledajte i ovo:  Preminula Mira Stupica, legendarna jugoslovenska i srbijanska glumica

Direktor Apple-a Tim Cook svojedobno ju je nazvao “političkim sranjem” i obećao da će se žaliti na eventualnu negativnu odluku Komisije.

Amerika, poznata kao država koja na svaki način štiti svoje kompanije, trebalo bi da se u ovom slučaju drži one svoje uzrečice da su „samo smrt i porez obavezni”.

 

izvor: The Guardian/Jutarnji

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.