Prema javljanju Hine, švedska grupa ABBA će se ponovo okupiti za “novo digitalno iskustvo” u 2018. godini.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća i početkom osamdesetih čuveni kvartet Abba je bio među najpopularnijim grupama svijeta. I kod nas se slušala njihova muzika čak i među tada starijom generacijom, najverovatnije zato što su bili spoj i dobrog izgleda i dobrog pjevanja. Engleski se tada i nije dobro govorio, ali nije bilo nikoga ko nije znao bar ono Money, Money, Money ili Mamma Mia.

Ime Abba je ustvari akronim napravljen od prvih slova njihovih imena, a članovi grupe su rođeni u četrdesetim godinama prošlog stoljeća. Meni lično su draga grupa na koju nam je uspomenu obnovio i mjuzikl Mamma mia, snimljen 2008. godine sa glumcima Meryl Streep, Pierce Brosnanom i Amandom Seyfried, čiji glas naprosto natjera ljude da požele još pjesme. Mamma Mia…
Pa eto, mamma mia, evo ih ponovo, što bi oni rekli u pjesmi ”here they come again”!

Ako se neko ne sjeća njihovih predivnih balada, ispod je jedna od najčuvenijih, The winner takes it all:

Švedska pop grupa ABBA, piše Hina, ponovo se okuplja te će više od 30 godina od zadnjeg javnog nastupa ostvariti “novo digitalno iskustvo” u 2018. godini, objavljeno je u srijedu navečer.

Novo digitalno iskustvo za grupu Abba

Članovi grupe Agnetha Faltskog, Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson i Anni-Frid Lyngstad radit će sa Simonom Fullerom, kreatorom “Američkog idola”.

“Istražujemo novi tehnološki svijet, s virtuelnom stvarnošću i umjetnom inteligencijom što će nam omogućiti da stvorimo nove oblike zabave i zadovoljstva koje prije nismo mogli ni zamisliti”, rekao je Fuller.

U 30 godina karijere Fuller je bio menadžer pjevačicama Annie Lennox, The Spice Girls i Amy Winehouse, engleskom nogometašu Davidu Beckhamu, teniseru Andyju Murrayu, trkaču Lewisu Hamiltonu te triju pobjednika “Amerčkog idola”: Kelly Clarkson, Carrie Underwood i David Cook.

Pogledajte i ovo:  Zašto svi u BiH moramo izaći na izbore

Grupa ABBA, čiji su hitovi iz 70-ih i ranih 80-ih, kao što su “Waterloo”, “Dancing Queen” i “Take A Chance On Me” planetarno popularni, razišla se 1982. godine.

Ova vijest iz Hine zvuči više kao vijest samo o Fulleru a Abba kao da je tu sporedna…ali će se zasigurno pokazati suprotno.

Jedna od njihovih najljepših balada je snimljena 1979. godine na albumu Voulez-Vous i nosi naziv I have a dream. Nama koji smo stasali u zemlji koja nije priznavala ni anđele ni demone (iako smo se svi ovdje pretvorili ili u jedne ili u druge), onaj stih „I beleive in angels” je uvijek donosio i stvarnu volju da povjerujemo:

Naši fanovi širom svijeta stalno nas pozivaju da se ponovo okupimo i nadamo se da će stvaranje nove ABBA-e za njih biti jednako uzbudljivo kao za mene!”, rekla je Lyngstad.

Pojedinosti o njihovu ponovnom okupljanju bit će objavljene sljedeće godine.

izvor: Hina
naslovna slika: This day in music

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.