• 13 poginulih a 50 povrijeđenih u novom terorističkom napadu koji se večeras dogodio u Istanbulu! Još se ne zna ko stoji iza napada koji su se desili ispred stadiona Bešiktaša i na Taksimu

Najmanje 13 osoba je poginulo, a oko 50 ranjeno u terorističkom napadu  koji je večeras potresao Istanbul. Eksplozija autobombe je bila ispred stadiona fudbalskog kluba Bešiktaš, “Vodafone Arena” , gdje se to veče igrala utakmica Superlige Turske između timova Bešiktaš i Bursaspor.

Najmanje 13 mrtvih i 50 ranjenih – prve procjene

Brojevi mrtvih stalno variraju, prema javljanju Reutersa je 13 osoba poginulo, dok ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu tvrdi da je u eksploziji povrijeđeno najmanje 20 osoba. Predsjednik Erdogan se oglasio ali bez navođenja brojki mrtvih.

Svjedoci javljaju o dvjema eksplozijama, od kojih je jedna autobomba ekplodirala ispred stadiona, dok je drugi napad izveo bombaš-samoubica pored jednog noćnog kluba u žili-kucavici noćnog života Istanbula, Taksimu! Poznato je da je Taksim u to doba, a pogotovo subotom uvečer, prepun ljudi, domaćih i turista jer tu sve radi cijelu noć.

Ministar unutrašnjih poslova Turske, Suleyman Soylu, je izjavio kako policija pretražuje okolinu stadiona u strahu od još koje autobombe. Činjenica je da je upravo policija i bila meta napada jer su to veče u velikom broju obezbjeđivali sigurnost fudbalera i gledalaca, a ostali su ispred stadiona nakon završetka utakmice. Pretpostavlja se zato da najveći broj ranjenih i ubijenih i pripada upravo specijalnim policijskim snagama.

“Imamo informaciju da je došlo do dvije eksplozije. Druga eksplozija dogodila se u parku Macka” rekao je ministar Soylu.

„Meta napada je bio autobus s interventnom policijom koja je osiguravala utakmicu između FC Bešiktaša i Bursaspor. Mnogo policajaca, koji su bili na dužnosti i u tom trenutku u autobusu, je ranjeno. Do eksplozije je došlo nekoliko sati nakon kraja utakmice koja se igrala na stadionu. Po svemu sudeći radi se o terorističkom napadu. Još se ne zna da li iza toga stoji teroristička organizacija Islamske države ili PKK”, kazao je Suleyman Soylu.

Panika nakon napada

Svjedoci tvrde kako je nakon eksplozije vladala velika panika i da su ljudi bježali uspaničeno na sve strane, a da su se nakon eksplozije čuli i sporadični pucnjevi. Policija je odmah ogradila ulice blizu Vodafone Arene i osigurala čitavo područje.

Pogledajte i ovo:  Turski policajac ubio ruskog ambasadora u Ankari

Iako je Turska vlast zabranila objavljivanje snimaka s mjesta eksplozije, one su se ipak brzo proširile društvenim mrežama i internetom.

Turski ministar saobraćaja Ahmet Arslan je proglasio ovu noćašnju eksploziju terorističkim napadom. Istanbul je tako ponovo meta terora, iako se ne zna ko stoji iza njega ovaj put. Posljednji teroristički napad je bio krajem juna na aerodromu Ataturk od strane ISIL-a, a u napadu je poginula 41 osoba i ranjeno oko 150 ljudi. Pošto je Turska pokrenula vojne akcije pod nazivom Štit Eufrata kojima su pogođeni i ISIL i Kurdi, neizvjesno je da li je došlo do osvete PKK ili ISIL-a.

Ono što je izvjesno je da je ovaj teroristički čin ponovo odnio nevine živote i uništio porodice i još više označio Tursku kao opasnu i nesigurnu za turiste te nanio i dodatnu ekonomsku štetu državi.

Evo šta je javila dopisnica CCTV Amerike iz Istanbula odmah nakon napada:

Naslovna slika: EPA

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.