Na sjednici Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), koja je danas održana u Sarajevu, razgovarano je, između ostalog, i o reviziji tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde zbog genocida.

Izetbegović: Ovo nije nešto što je upućeno protiv srpskog naroda u BiH

”Smatramo da je to pitanje istine i pravde i niko nema pravo odstupiti. Stoga ovo pitanje treba prije svega tretirati kao moralno i pravno. Ukoliko se ispune uvjeti za podnošenje revizije, to treba učiniti i to pitanje se ne smije politizirati. Revizija tužbe nije usmjerena protiv srpskog naroda. To je pitanje odnosa prema genocidu koji je Miloševićev režim počinio u BiH”, – kazao je predsjednik SDA.

Izetbegović je ponovio i izjavu da smatra kako postoje elementi za obnavljanje tužbe, ali da će tu odluku u konačnici ipak donijeti agent BiH Sakib Softić.

”O tome će se odlučivati u narednih sedam do deset dana. Imamo zahtjev od gospodina Nikšića i još nekih ljudi iz akademske zajednice da se ta stvar učini transparentnijom i da se donese neka zajednička odluka”, rekao je Izetbegović.

On je i naglasio kako će revizija tužbe najvjerovatnije donijeti i nove tenzije u BiH.

”Mislim da ćemo se suočiti sa najtežom postdejtonskom krizom, ali ne možemo aktivno zaustaviti agenta u njegovom pokušaju da ostvari reviziju. Ko sam ja da to uradim? Svjesni smo mogućih posljedica, ali ja pozivam sve one koji mogu reagovati da dobro razmisle. Ovo nije nešto što je upućeno protiv srpskog naroda u BiH, prema današnjoj Srbiji, već užasima koje je ovdje počinio Miloševićev režim”, rekao je Izetbegović.

Nikakve podjele ne dolaze u obzir

Predsjedništvo SDA je kao neprihvatljive odbacilo zaključke Hrvatskog narodnog sabora kojim se zagovaraju dodatne etničke i teritorijalne podjele u BiH.

Pogledajte i ovo:  Preminuo glumac Bud Spencer, miljenik publike ex Jugoslavije

”SDA nikada neće prihvatiti nikakve ustavne reforme koje bi državu vodile u dalje podjele. Moguće su samo one reforme koje će reintegrirati BiH i takvu je voditi u Evropsku uniju i kojima će se osigurati ravnopravnost svih njenih građana na cijelom teritoriju zemlje. Stavovi HNS-a su na tragu nerealnih maksimalističkih zahtjeva, njima se potkopava ustavna struktura BiH, a time i stabilnost, reformski i evropski put BiH – izjavio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je naglasio da federalizacija po principima HDZ-a, a ne po evropskim principima, vodi ka daljoj dezintegraciji BiH.
”Za SDA je neprihvatljivo da Rezolucija o BiH u Evropskom parlamentu sadrži bilo kakve formulacije koje prizivaju nove etničke i teritorijalne podjele ili isticanje etničkog principa na uštrb građanskog, a ”federalizam” koji raspiruje nerealne težnje HDZ BiH je upravo takva formulacija. Federalizam koji se pominje u amandmanima nekih parlamentaraca iz Republike Hrvatske, zapravo je prizivanje podjele BiH na etničkim principima, koja nije ostvarena ni ratnim sredstvima.Takve formulacije mogu samo nanijeti štetu evropskom putu BiH i kod najvećeg broja građana poljuljati povjerenje u EU – napomenuo je Izetbegović.

O napadu na zvaničnike stranke u Srebrenici

Predsjedništvo SDA je najoštrije osudilo ”organizovani brutalni napad na državne funkcionere i zvaničnike Stranke” koji se desio 29. januara ove godine u Srebrenici.

”Ovaj napad je sramotan i predstavlja anticivilizacijski čin koji je suprotstavljen duhu demokratije i biću bošnjačkog naroda. Predsjedništvo SDA zahtijeva od nadležnih organa da u okviru svojih zakonskih nadležnosti i obaveza istraže i procesuiraju sve osobe koje su učestvovale u organizaciji i izvršenju fizičkog napada na državnog ministra i predsjednika Zastupničkog doma Parlamenta BiH te na državnog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Hitna i efikasna istraga treba rezultirati otkrivanjem i sankcioniranjem kako počinilaca tako i nalogodavaca.
Predsjedništvo SDA će provesti internu istragu radi utvrđivanja odgovornosti članova stranke koji su učestvovali u ovom napadu. Nakon utvrđivanja činjenica, organi stranke će poduzeti odgovarajuće mjere u skladu sa Statutom – poručio je Izetbegović.

Pogledajte i ovo:  Turski policajac ubio ruskog ambasadora u Ankari

Odluke Centralne izborne komisije BiH, uljučujući i posljednju kojom su izbori za općinu Stolac raspisani samo sa hrvatskim kandidatima za načelnika, su, prema mišljenju Predsjedništva SDA, uništile integritet izbornog procesa za ovu lokalnu zajednicu.

”Predsjedništvo SDA smatra opravdanim i podržat će stavove Inicijative za Stolac, uključujući i eventualni stav o bojkotu izbora – napisano je u zaključcima sjednice.

O odnosima sa Radončićem i SBB

Izetbegović osvrnuo i na odnose u koaliciji, odnosno sa Savezom za bolju budućnost BiH i predsjednikom te stranke Fahrudinom Radončićem.

”To što Avaz piše, moramo dovesti u relaciju sa gospodinom Radončićem, mada on tvrdi da ne utječe na uređivačku politiku. Svaki protesti u BiH su završili onako kako su završili i poslali su lošu poruku onima koji su namjeravali investirati u BiH ili posjetiti BiH. SDA je u više navrata osudila ovakvo dvosmisleno ponašanje predsjednika SBB-a, jer ne možemo sami sebe varati time da on nema veze sa onim što piše Dnevni avaz – izjavio je Izetbegović.

izvor/autor: Faktor
naslovni foto: AA

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.