• Emma Morano, oficijelno priznata kao najstarija osoba na svijetu, umrla je ovog vikenda sa punih 117 i pol godina. Ona je bila ujedno i posljednja osoba iz 1800-tih.

Koliko je u stvari bio dug život Emme Morano?

Teško je i zamisliti vrijeme mladosti Emme Morano: rodila se u mnogo jednostavnijem i nevinijem periodu čovječanstva, vremenu kraljevstava, vremenu prije otkrića penicilina, vakcine protiv polia, tuberkuloze, žute groznice, rendgena, CT snimanja, radio stanica, televizije, a da ni ne pominjeno internet i ostala čuda današnjice.

Bilo je to vrijeme iščekivanja čuda, čekanje da braća Wright obave prvi let, da Charles Lindbergh preleti Atlantik, čak i da se Pluton prizna kao planeta, a pogotovo da Neil Armstrong prošeta po Mjesecu… Ili da Amerika i Rusija pređu toliki put…

Te godine su, recimo, rođeni i Ernest Hemingway, Humphrey Bogart i Al Capone, osobe već davno pokopane i davno dio historije. Tito je imao 7 godina, jednako kao i Andrić… Meša Selimović će se roditi za 11 godina, Alija Izetbegović za 26…I ovo je samo radi poredbe o dužini nečijeg života.

Emma je rođena u Italiji, 29.11. 1899. u regiji Piedmont, gradić Verbania i nikada nije putovala dalje od 25 km od mjesta u kojem je živjela. I ne samo da je živjela kroz tri stoljeća i preživjela dva svjetska rata i 90 talijanskih vlada, Emma je preživjela i gubitak jedinog sina i užasan brak u koji je stupila sa 26 godina zato što joj je budući muž rekao da ”bira ili da se uda za njega ili da bude ubijena.”

Bili su razdvojeni od 1938. godine jer ga je napustila pošto je godinama bila zlostavljana i pošto joj je 6-mjesečni sin umro. Zbog katoličkih zakona u Italiji nije se mogla zvanično razvesti.

Pogledajte i ovo:  Turska sutra donosi izuzetno važnu odluku na referendumu

Tek nakon njegove smrti 1978. je postala udovica, ali se nikada nije više niti namjeravala udavati. U intervjuu za New York Times izjavila je da ”nije željela da njome vladaju” i nikada se nije ni želelja udati jer je mladić kojeg je voljela poginuo u 1. svjetskom ratu i bio i ostao jedina njena ljubav.

Koji su ”Emmini razlozi” dugom životu?

emma-morano

Emma pored svoje slike iz mladosti, foto: EPA

Izjavljivala je često da svoj dug život zahvaljuje dobrim genima i činjenici da svaki dan jede tri jajeta, od čega dva sirova! Baš ono što ljekari zabranjuju! I izvadila je davno sve zube, nije se baš puno kretala, zadnjih 20 godina skoro nikako, jela je malo jer ”nije imala zube”…

Kad je prošle godine za 117. rođendan davala izjavu za AFP, rekla je: ”Jedem dva jajeta dnevno, I kolače.”

Njen ljekar, Carlo Bava, koji je pregledao 27 godina, za La Stampu i AFP novinsku agenciju je izjavio da je više od 90 godina jela istu onu ”dijetu” koju joj je preporučio ljekar kad je patila od anemije poslije 1. svjetskog rata:

”Kad smo se upoznali, jela je tri jajeta dnevno, dva svježa ujutro pa omlet u podne i piletinu uvečer. Rijetko je jela voće i povrće. Tek nedavno je to smanjila na dva jajeta i par biskvita.”

Je li to rješenje, povaditi zube i ugledati se na nekadašnje sportiste i pjevače koji ispijaju svježa jaja? I ne slušati ljekare? Emmina majka je umrla sa 91 godinom a nekoliko sestara napunilo stoljeće! Emma se nije puno kretala, nije vježbala, nije jela voće ni povrće dovoljno, nije radila ništa od onoga što se preporučuje danas?!

Pogledajte i ovo:  Amerika: prvi dan kad je vladao Trump

Prema podacima, sada je u svijetu najstarija osoba Violet Brown sa Jamaike, rođena 10.marta 1900, kao i 117-godišnja Elizabeth Gathoni Koinange iz Kenije.

izvor: New York Yimes/Breitbart

naslovna slika: Reuters/proslava posljednjeg, 117-tog rođendana

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.