Na današnjem zasjedanju u Sarajevu Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) je odlučio da neće biti prekrajanja granica BiH.

Najuticajnije zapadne zemlje i Turska protive se provedbi referenduma kojega su za 25. septembar najavile vlasti Republike Srpske, dovodeći tako u pitanje poštivanje Daytonskog sporazuma, ali još nema odluke o mogućoj zabrani ili sankcijama kojima se odlučno nastavlja protiviti Rusija, proističe iz zaključaka što ih je u utorak na zasjedanju u Sarajevu usvojio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC).

Upravni odbor PIC-a je zasjedao je na razini ambasadora država-članica kako bi razmatrao stanje u BiH i mjere koje bi se mogle preduzeti protiv provedbe referenduma u RS kojim se pokušava osporiti autoriret Ustavnog suda BiH.

Nakon dva i pol sata rasprave usvojena je izjava u kojoj se upozorava kako bi provedba referenduma predstavljala kršenje Daytonskog sporazuma kao i niz ranijih postupaka i izjava kojima se predsjednik RS Milorad Dodik i entitetski parlament pokušavali dovesti u pitanje poštivanje autoriteta pravosudnih institucija na državnoj razini.

“Niti jedan referendum ne može promijeniti činjenicu da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće. Odluka Ustavnog suda BiH ostaje na snazi u potpunosti i mora se poštovati sukladno Daytonskom sporazumu”, stoji u izjavi.
Upravni odbor PIC-a ostavio je djelomice otvorena vrata za intervenciju visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH, Valentinu Inzku, ističući kako je on i dalje “konačni autoritet” za tumačenje civilnih odredbi Daytonskog sporazuma.

U sadašnjoj fazi Upravni odbor PIC-a je odlučio pozvati sve institucije u BiH da pitanje referenduma riješe kroz ustanovljene zakonske procedure i postojeći ustavni okvir te “putem konstruktivnog dijaloga”.

Podsjetili su kako su pred Ustavnim sudom BiH već u toku postupci koje su pokrenuli predstavnici državnih institucija s ciljem ocjene ustavnosti odluke parlamenta RS o referendumu, kao i zahtjev entitetskog parlamenta za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao dana RS.
Sada se očekuje da Ustavni sud prije 25. septembra zauzme konačno stajalište i svojim pravorijekom “presiječe” ovu krizu.

Pogledajte i ovo:  Proljetni trendovi odjeće, kupaćih kostima i zabave

Svim stranama u BiH je upućen poziv da se do tada “suzdrže od ishitrenih mjera i retorike koja vodi podjelama” čime se produbljuje negativnu političku atmosferu.

Upravni odbor PIC-a iskazao je žaljenje zbog korištenja secesionističke retorike i još jednom potvrdio “nedvojbenu opredijeljenost za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta bez prava na otcjepljenje”.

“Nećemo tolerirati bilo kakvo kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, uključujući, između ostalog, i pokušaje otcjepljenja. Neće biti prekrajanja geografske karte BiH”, stoji u zaključcima Upravnog odbora PIC-a.

Rusija se protivi

Sastanak Upravnog odbora PIC-a prvi je napustio ruski ambasador u BiH Peter Ivancov koji je novinarima potvrdio kako je zastupao stajalište drugačije od ostalih članica tog tijela, odnosno kako Rusija nije dala suglasnost na objavljenu izjavu “u kojoj se samo prijeti i osuđuje”.

Krivnju za napetosti i političku krizu u BiH prouzročenu planiranjem referenduma ruski je ambasador prebacio na Ustavni sud BiH koji je prošle godine donio pravorijek o proglašenju neustavnim 9. siječnja kao dana RS.

“Mislim da je Ustavni sud (BiH) trebao biti pažljiviji u odnosu na zakone i na aktualno stanje u BiH”, kazao je Ivancov, neizravno potvrđujući kako Rusija i dalje podupire RS u nastojanju da referendumom ospori provedbu obvezujućih sudskih odluka.

Dodika nije za to briga

”Ne pada mi na pamet baviti se time!”

Najviši dužnosnici Republike Srpske su u utorak odbacili poziv Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) za otkazivanje referenduma najavljenog za 25. septembar.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je kako ga apsolutno ne zanimaju stajališta PIC-a.

“Ne pada mi na pamet da se bavim PIC-om i njihovim saopštenjima”, kazao je Dodik u jedinoj izjavi za entitetsku agenciju Srna, pojašnjavajući kako je zauzet jer slavi rođenje unuke.

zeljka-cvijanovic

foto: NAP

Nešto je rječitija bila predsjednica entitetske vlade Željka Cvijanović koja je kazala kako se ne mogu dovoditi u pitanje prava građana da se na referendumu izjašnjavaju o pitanjima koja su za njih bitna.

Pogledajte i ovo:  Večernjakov pečat - čija je to manifestacija?

“PIC je taj koji godinama krši i lomi demokratiju u BiH i veoma često onemogućava istu tu BiH da počne disati koristeći oba plućna krila. Oni zajedno s političkim Sarajevom prekrajaju ustavnu strukturu BiH, po pravilu na štetu RS”, izjavila je Cvijanović, ali osim iznošenja političkih prosudbi ipak nije tačno objasnila što njena vlada namjerava učiniti nakon što ju je međunarodna zajednica pozvala da odustane od referenduma na kojemu bi se trebalo izjašnjavati o tome hoće li se ili ne poštovati presude Ustavnog suda BiH.

Bez obzira na političke sukobe koji među njima postoje, Dodiku i Cvijanović se u osudi stajališta PIC-a pridružio i srpski član Predsjedništva BiH. Mladen Ivanić.

“Ova osuda referenduma nije pametan stav PIC-a jer pokazuje jednostranost”, kazao je Ivanić za portal “Nezavisnih novina”.

 

izvor: Jutarnji
naslovna slika: Hanza Media

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.