Danas su samo izraziti optimisti bez pokrića ili luđaci bili uzbuđeni viješću da će se održati (napokon) i sjednica Predsjedništva BiH. Nije šala, čak druga u 2017, prosto su se ubili od posla!

Evo kako je to lijepo najavila FENA:

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas na sjednici trebalo bi da razmatra Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2016. godinu te Izvještaj o radu Ministarstva odbrane BiH za prošlu godinu.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o angažovanju Oružanih snaga BiH u aktivnostima pružanja vojne pomoći civilnim organima, Prijedloga odluke o imenovanju šefa dijela kontingenta Oružanih snaga BiH u operaciji „Odlučna podrška“ u Islamskoj Republici Afganistan kao i Prijedloga odluke o produžetku mandata grupi oficira Oružanih snaga BiH u operaciji „Odlučna podrška“ u Islamskoj Republici Afganistan.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađu i prijedlozi odluka o donaciji – ustupanju sredstava naoružanja Oružanih snaga BiH („Vitezit“ d.o.o., Vitez, MUP Unsko-sanski kanton, MUP Republike Srpske)

Državno Predsjedništvo bi trebalo razmatrati i Prijedlog odluke o uništavanju municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH.

Prijedlogom dnevnog reda je, između ostalog, predviđeno i razmatranje Prijedloga odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma Vijeća ministara BiH i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o razmjeni podataka vezanih za sigurnosne provjere o terorizmu, kao i Izmjena u Sporazumu BiH i Evropske unije o sigurnosnim procedurama za razmjenu povjerljivih podataka.

Nakon 80 dana pauze, šta je Predsjedništvo uradilo?

  1. Predsjedništvo BiH je prihvatilo Sporazum o zajmu (Projekt podrške zapošljavanju) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Kabineta ministara Ukrajine o saradnji u oblasti turizma.
  2. Predsjedništvo BiH je odobrilo Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da, umjesto pregovora za zaključivanje Ugovora o izmjenama i dopunama Ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, obavi pregovore o zaključivanju novog Ugovora o slobodnoj trgovini između dvije države, saopštili su nam sami.
  3. Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici usvojilo Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2016. godinu i primilo k znanju Izvještaj o radu Ministarstva odbrane BiH za 2016. godinu. Predsjedništvo BiH je imenovalo pukovnika Zorana Spasenovića za šefa dijela kontingenta Oružanih snaga BiH u operaciji “Odlučna podrška” u Islamskoj Republici Afganistan.
  4. Donijelo je Odluku o produžetku mandata grupi oficira Oružanih snaga BiH, slanjem sedme i osme rotacije, u operaciji “Odlučna podrška” u Islamskoj Republici Afganistan.
  5. Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o uništavanju municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH , kojom se uništava sva količina neispravne municije i minsko-eksplozivnih sredstava koja su, kao takva, identificirana nakon izvršenih Kontrolno-tehničkih pregleda na lokacijama za skladištenje municije “Kozlovac“ Tuzla, “Krčmarice“ Banja Luka, “Duži“ Trebinje, “Krupa“ Hadžići, “Kula 2“ Mrkonjić-Grad, “Blažuj“ Sarajevo, “Gabela“ Čapljina i “Car Dušan“ Rudo.
  6. Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva energetike Sjedinjenih Američkih Država o sprječavanju nedozvoljene trgovine nuklearnim i drugim radioaktivnim materijalom.
  7. Donesene su i odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o razmjeni podataka vezanih za sigurnosne provjere o terorizmu, Izmjena u Sporazumu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o sigurnosnim procedurama za razmjenu povjerljivih informacija, Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o pograničnom saobraćaju, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Austrije o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i robe.
  8. Predsjedništvo BiH je prihvatilo Sporazum o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Bugarske o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i robe. Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Centralne izborne komisije BiH i Vijeća Evrope, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.
Pogledajte i ovo:  Preminuo glumac Bud Spencer, miljenik publike ex Jugoslavije

Tako se, eto, na adresi Maršala Tita br 16 danas dešavalo i nešto drugo, osim silnog prebacivanja i prepucavanja kojima smo izloženi već i previše od ove trojke. Istina je, nije bilo zanimljivo kao ona popravka transverzale tj trotoara, ali eto, radilo se…Svaki od njih radi i puno toga pojedinačno, čime nimalo ne pridonose ni ugledu ni dobrobiti države kojoj su na čelu. A plaće, vjerovatno, primaju redovito a ne po sastancima za koje ne treba ni jedna jedina ruka da se prebroje.

A da ni to ne prođe bez ”dodavanja”, pobrinuo se Ivanić koji je za Srnu izjavio novinarima na Palama da je (sic!) predložio članovima Predsjedništva da se obavežu da ubuduće neće raditi vaninstitucionalno i da su prijedlog odbili?!

“Meni to ne smeta,”, dodao je, ”to samo znači da vaninstitucionalno djelovanje, ako već niko nije htio da se opredijeli, mogu koristiti i drugi. Dobro je da to znamo”.

Kao da i nije rađeno baš tako u proteklom periodu…I kao da oni i mogu bolje.

izvori: FENA/N1/SRNA

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.