• Profesor Dubravko Lovrenović, bh. historičar i akademik, preminuo je jutros u 61. godini života nakon borbe s teškom bolešću.

Rođen je 30. augusta 1956. godine u Jajcu, a studirao je historiju i diplomirao 1979. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Postdiplomski studij je završio u Beogradu, gdje je 1985. godine odbranio magistarski rad, dok je doktorsku disertaciju “Ugarska i Bosna (1387-1463)” odbranio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Objavio je više autorskih knjiga, naučnih radova, recenzija, predgovora i pogovora knjiga u zemlji i inozemstvu.

U razdoblju 2001. – 2003. je obavljao dužnost zamjenika ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Federacije BiH.
Između 2002. i 2006. bio član državne Komisije za suradnju s UNESCO-om.

Od 2001. godine je član Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Bio je predsjednik Odsjeka za historiju, a 2010. postaje redovni profesor na predmetu Historija srednjeg vijeka na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta.

“Dubravko je bio i suradnik portala Tacno.net. Njegovim odlaskom izgubili smo još jednog prijatelja, druga i suborca. Nadamo se da je negdje gdje nema više bola, mržnje i laži. Da je blizu svoga Mahira”, napisale su njegove kolege s portala Tacno.net.

Inače, njegovi članci objavljeni na ovom portalu sasvim jasno i beskompromisno govore o njegovim čvrstim stavovima kada je u pitanju svakodnevna politika.

Odlazak Lovrenovića je gubitak za cijelu BiH

Lovrenović je jedan od rijetkih akademika koji se nije bavio politikanstvom niti razjedinjavanjem tkiva postojanosti BiH. Zahvaljujući i njegovom predanom radu i doprinosu naši stećci su i dospjeli na listu zaštićene svjetske baštine UNESCO-a.

Akademska zajednica je njegovim odlaskom izgubila mnogo jer je Lovrenović bio pravi zagovornik BiH i njene postojanosti i autohtonosti.

Uvijek je branio ideju o autohtonosti BiH, suprotstavljajući se onima sa velikosrpskim ili velikohrvatskim idejama, stojeći iza toga da je u BiH jedan narod sa tradicijskim religijama.

Pogledajte i ovo:  Kako prolaze najnoviji nastavci filmova koji se sada prikazuju u kinima?

Vrstan predavač, istaknut naučni istraživač Lovrenović je uvijek bio među onim najboljim od onog što je BiH mogla dati.
Na žalost, ovakvih je sve manje…

naslovna slika: AA
izvor: Radio Sarajevo

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.