• Profesor Dubravko Lovrenović, bh. historičar i akademik, preminuo je jutros u 61. godini života nakon borbe s teškom bolešću.

Rođen je 30. augusta 1956. godine u Jajcu, a studirao je historiju i diplomirao 1979. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Postdiplomski studij je završio u Beogradu, gdje je 1985. godine odbranio magistarski rad, dok je doktorsku disertaciju “Ugarska i Bosna (1387-1463)” odbranio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Objavio je više autorskih knjiga, naučnih radova, recenzija, predgovora i pogovora knjiga u zemlji i inozemstvu.

U razdoblju 2001. – 2003. je obavljao dužnost zamjenika ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Federacije BiH.
Između 2002. i 2006. bio član državne Komisije za suradnju s UNESCO-om.

Od 2001. godine je član Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Bio je predsjednik Odsjeka za historiju, a 2010. postaje redovni profesor na predmetu Historija srednjeg vijeka na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta.

“Dubravko je bio i suradnik portala Tacno.net. Njegovim odlaskom izgubili smo još jednog prijatelja, druga i suborca. Nadamo se da je negdje gdje nema više bola, mržnje i laži. Da je blizu svoga Mahira”, napisale su njegove kolege s portala Tacno.net.

Inače, njegovi članci objavljeni na ovom portalu sasvim jasno i beskompromisno govore o njegovim čvrstim stavovima kada je u pitanju svakodnevna politika.

Odlazak Lovrenovića je gubitak za cijelu BiH

Lovrenović je jedan od rijetkih akademika koji se nije bavio politikanstvom niti razjedinjavanjem tkiva postojanosti BiH. Zahvaljujući i njegovom predanom radu i doprinosu naši stećci su i dospjeli na listu zaštićene svjetske baštine UNESCO-a.

Akademska zajednica je njegovim odlaskom izgubila mnogo jer je Lovrenović bio pravi zagovornik BiH i njene postojanosti i autohtonosti.

Uvijek je branio ideju o autohtonosti BiH, suprotstavljajući se onima sa velikosrpskim ili velikohrvatskim idejama, stojeći iza toga da je u BiH jedan narod sa tradicijskim religijama.

Pogledajte i ovo:  Umrla glumica Carrie Fisher, legendarna princeza Leia iz Ratova zvijezda

Vrstan predavač, istaknut naučni istraživač Lovrenović je uvijek bio među onim najboljim od onog što je BiH mogla dati.
Na žalost, ovakvih je sve manje…

naslovna slika: AA
izvor: Radio Sarajevo

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.