Legendarni glumac i zvijezda spaghetti westerna Bud Spencer umro je u 87. godini života. Vijest o smrti objavljena je na njegovoj službenoj Facebook stranici, gdje se navodi da Bud Spencer “leti svoje posljednje putovanje”.

“Tata je odletio danas u miru u 18:15 sati. Nije patio, svi smo bili uz njega i njegove posljednje riječi bile su ‘Hvala vam'”, izjavio je njegov sin Joseph Pedersoli.

Bud Spencer rođen je 31. oktobra 1929. kao Carlo Pedersoli u Napulju, a tokom karijere proslavio se ulogama u, na ovim prostorima popularnim, akcijskim komedijama u kojima se često pojavljivao sa svojim filmskim partnerom Terenceom Hillom.

Popularni dvojac se tokom godina pojavio u više od 20 filmova koje su ponekad i producirali i režirali.

“Terence mi je kao brat, a braća se ponekad ne slažu i mogu si međusobno ići na živce. To je vidljivo i u našim filmovima, ali on zna da se uvijek može osloniti na mene baš kao i ja na njega. Volim raditi zajedno pa smo vjerovatno zato i snimili toliko zajedničkih filmova”, rekao je Spencer u jednom od intervjua, piše Index.

Spencer karijeru nije započeo kao glumac, već je najprije bio poznati profesionalni plivač. Prvi je Italijan koji je isplivao 100 metara slobodnim stilom za manje od minute. To mu je pošlo za rukom 19. septembra 1959., a konačno vrijeme bilo je 59,5 sekundi.
Na Mediteranskim igrama 1951. osvojio je srebrnu medalju u toj disciplini. Godinu dana kasnije sudjelovao je u Ljetnim olimpijskim igrama u Helsinkiju i tada je dogurao do finala. Bavio se i vaterpolom, ali njegova je plivačka karijera naglo završila 1957.

Međutim, paralelno sa sportom okušao se i u glumačkim vodama. Sve do kraja šezdesetih dobivao je manje uloge. Svog budućeg filmskog partnera Terencea Hilla ili Marija Girottija upoznao je 1959. na setu “Hannibala”.

Pogledajte i ovo:  Proljetni trendovi odjeće, kupaćih kostima i zabave

Ipak, prvi “pravi” film bio je spaghetti western “God Forgives… I Don’t!” Giuseppea Colizzija iz 1967. kad su, kako bi se približili američkom tržištu, imena po prvi puta promijenili u Bud Spencer i Terrence Hill.

Zanimljivo je spomenuti i Glauca Onorata, italijanskog glumca koji je Spenceru dao dodatnu dimenziju zahvaljujući karakterističnom glasu koji je postao njegov zaštitni znak. Kasnije su to činili i Sergio Fiorentini i Ferruccio Amendola.

Generacije ljubitelja filma na području bivše Jugoslavije, a i daleko šire, odrasle su uz njegove filmove, bilo sa sportskom, western, ratnom ili nekom sasvim drugom tematikom.

U filmovima su ga krasili kratki dijalozi, ali i još kraće scene tuče, jer njegovi rivali nisu imali pravi odgovor na njegovu nadljudsku snagu.

Kratko u politici

bud-spencer-terence-hill

Spencer je bio velika zvijezda u Evropi, ali i u bivšoj Jugoslaviji, međutim njegova popularnost je počela padati tokom osamdesetih, a do devedesetih Spencer se gotovo u potpunosti prebacio na TV gdje je najpopularnija uloga ona u akcijskom filmu “Extralarge”.

“U životu nisam bio samo tri stvari – baletan, džokej i političar. Budući da prva dva posla ne dolaze u obzir, bacit ću se u politiku”, rekao je 2005. kada se priključio Berlusconijevoj stranci Forza Italia, ali ta je epizoda završila neslavno i mnogi su mu zamjerali što je uopće dopustio da mu tzv. “šoubiz politika” naruši ugled.

Spencer je 1960. oženio Mariju Amato, a zajedno su imali troje djece.

izvor: N1
slike: EPA/Facebook

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.