• Devetog maja se slavi Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom u Drugom svjetskom ratu kao i Dan Evrope. Tog dana je 1945. godine potpisana bezuvjetna kapitulacija nacističke Njemačke.

U ime Njemačke akt je potpisao feldmaršal Wilhelm Keitel a u ime Sovjetskog saveza maršal Georgij Žukov, dok je u ime zapadnih saveznika potpis dao britanski general Arthur Tedder.

Iako je rat zvanično završen tek nekoliko mjeseci kasnije i to kapitulacijom Japana nakon bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki, 9. maj se u brojnim zemljama svijeta slavi kao Dan kada je pobijeđen fašizam. U ratu koji je trajao gotovo šest godina uz sudjelovanje 61 države i oko 110 miliona vojnika, poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi!

dan-pobjede

Slika: Youtube

Prema podacima Državne komisije SFRJ, u tadašnjoj Jugoslaviji je ubijeno više od 1,7 milijuna ljudi.

9. maj je i Dan Evrope

9. maj je i Dan Evrope jer je 1950. godine Robert Schuman, predstavio prijedlog formiranja Evropske zajednice za ugalj i čelik, što se smatra početkom formiranja današnje Evropske Unije. Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova i jedan od pokretača europske integracije iznio je ideju o novom obliku političke suradnje u Evropi koja bi učinila rat između evropskih nacija nezamislivim i nemogućim.
Godinu dana nakon predlaganja Schumanovog plana su Francuska, Savezna Republika Njemačka, Italija, Belgija, Luksemburg i Nizozemska u Parizu potpisale Ugovor o osnivanju Evropske zajednice za ugalj i čelik.

Kasnije je, Rimskim ugovorom iz 1957. osnovana Evropska ekonomska zajednica, a potpisivanjem ugovora u Maastrichtu 1992. godine je nastala Evropska unija.
Evropsko vijeće je 1985. godine odlučilo da se 9. maj, dan objavljivanja deklaracije, obilježava kao Dan Evrope.

Kod nas i u mnogim zemljama istočnog bloka je to nekada bio jedan od najcjenjenijih praznika, sa mnogo vojnih parada i marševa. Danas ga obilježavamo drugačije jer je BiH od svoje nezavisnosti zvanično priznala 9. maj kao Dan pobjede nad fašizmom ali kao običan radni dan. U RS-u se ne radi toga dana.

Pogledajte i ovo:  Novogodišnja čestitka

”I ja sam antifašista”

i-ja-sam-antifasista-mars-u-sarajevuU Sarajevu je organiziran marš antifašista pod sloganom “I ja sam antifašista”.

Marš antifašista je krenuo na Baščaršiji, ispred Sebilja pa do Vječne vatre u Titovoj ulici. Tu je položeno cvijeće na spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata u Sarajevu. Pa iako je MUP obaviješten na vrijeme, mi ne bi bili mi da nam baš sve protekne glatko. Saobraćaj nije reguliran pa je bilo velikih gužvi.

Organizator ovog marša su SDP i SABNOR Kantona Sarajevo.

Ovo je prvi put da se jedan ovakav događaj organizira u Sarajevu, a nastao je, kako je obrazloženo, kao odgovor na sve češće veličanje fašizma i nacionalizma u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, ali i u cijeloj zemlji.

Cvijeće i vijenci položeni su i na Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

S druge strane, svečano obilježavanje Dana Evrope u Bosni i Hercegovini bit će održano u organizaciji specijalnog predstavnika Europske unije i EUFOR-a ispred Doma Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

naslovna slika: Youtube

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.