• Građani širom Turske sutra će izaći na biračka mjesta i dati svoj glas na referendumu o ustavnim promjenama – prelazak s parlamentarnog na predsjednički sistem vođenja države. Bit će to važan dan i važna odluka za sve.

Turska je na raskrižju: nakon državnog udara, hapšenja nepodobnih i sumnjivih, mnogih terorističkih napada i eskalacije odnosa sa zapadnim ali i drugim zemljama, sutrašnji referendum bi mogao biti Dan D i za Tursku ali i za ovaj dio svijeta.

Želi li Erdogan apsolutnu vlast ukidanjem funkcije premijera i jačanjem predsjedničke funkcije, kako to prikazuju mnogi nakon silnih hapšenja neistomišljenika i ”neprijatelja Turske”? Ili će izbori biti potpuno demokratski i svojevoljni? Pandorina kutija je davno otvorena i ostaje samo još da se vidi krajnji rezultat. Evo šta danas piše Anadolija:

”Glasovi ‘da’ na referendumu biće najbolja lekcija Zapadu”

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Istanbulu kako će najveći broj glasova “da” na sutrašnjem referendumu u njegovoj zemlji biti najbolja lekcija Zapadu.

“Turska će sutra dati jednu od najvažnijih odluka u svojoj historiji. Ako Bog da, u nedjelju ćemo svi zajedno, bez bilo kakvog pritiska, slobodnom voljom donijeti svoju odluku. Zadovoljni smo onim što pokazuju ankete, ali neka nas to ne zavara. Koliko god budemo imali bolji rezultat, to će biti za nas bolje. Jer najveći broj glasova ‘da’ koji će izaći iz glasačkih kutija će biti najbolja lekcija Zapadu”, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, obraćajući se okupljenim građanima u Istanbulu.

Građani širom Turske sutra će izaći na biračka mjesta i dati svoj glas na referendumu o ustavnim promjenama, koje predviđaju prelazak ove zemlje s parlamentarnog na predsjednički sistem vođenja države.

Pogledajte i ovo:  Kuda Erdogan vodi Tursku suspenzijom Evropske konvencije o ljudskim pravima?

Tokom posljednjih mjesec dana u Turskoj je vođena predreferendumska kampanja tokom koje su političke partije i predstavnici nevladinih organizacija imali priliku iskazati svoj stav “za” ili “protiv” pred sutrašnji referendum. Tom prilikom koristili su printane, ali i digitalne medije kako bi njihove poruke stigle do građana.

Kampanja je počela nakon što je paket ustavnih promjena načinjen od 18 amandmana usvojen u turskom parlamentu, te odobren i od strane predsjednika Turske Recep Tayyipa Erdogana.

Stranka pravde i razvoja (AK Parti), Stranka nacionalnog pokreta (MHP) i Stranka velikog jedinstva (BBP) vodile su kampanje “za” na referendumu, dok su Republikanska narodna stranka (CHP), prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP), partija Saadet i pojedini bivši zastupnici MHP-a izrazili protivljenje ustavnim promjenama.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, premijer Binali Yildirim, predsjednik MHP-a Devlet Bahceli su se tokom kampanje obraćali na velikim mitinzima pred desetinama hiljada okupljenih građana, dok je lider CHP-a Kemal Kilicdaroglu pretežno govorio na skupovima u dvoranama.

Premijer Yildirim tokom kampanje obišao je 51 turski grad, lider CHP-a se obratio okupljenim građanima u više od 40 gradova, dok je Devlet Bahceli govorio na mitinzima u 10 turskih gradova. Osim javnih skupova, lideri turskih stranaka gostovali su uživo na televizijama, radio stanicama, te su poruke slali i putem društvenih platformi.

No, bilo je i interesantnih detalja tokom kampanje.

Erdogan je u istanbulskoj četvrti Sariyer posjetio štand CHP-a koji se zalaže za “ne” na referendumu, nakon čega je reagovao i lider ove stranke Kilicdaroglu, posjetivši štand “da” u gradu Gaziantepu.

Slični prijateljski susreti i poruke solidarnosti tokom kampanje mogli su se primijetiti i među građanima na ulicama, ali i na društvenim mrežama.

Predložena ustavna reforma u Turskoj predviđa jačanje ovlasti predsjednika države, a ukidanje funkcije premijera. Parlament će povećati broj zastupnika s 550 na 600, a kandidati na parlamentarnim izborima će moći biti svi građani Turske s napunjenih 18 godina. Dosad su kandidati mogli biti osobe s navršenih 25 godina.

Pogledajte i ovo:  Umrla je Madeleine LeBeau, posljednja iz filma „Casablanca”

Predsjednik će moći zadržati veze s političkom partijom, a predviđeno je i da se prvi predsjednički izbori u skladu s novim ustavom održe u novembru 2019. godine. Mandat predsjednika će trajati pet godina i jedna osoba će moći tu funkciju obnašati najviše dva puta.

A za one koji žele i malo biografskih podataka o Erdoganu, evo nekih:

Ukratko o Erdoganu:

 • Profil | Recep Tayyip Erdoğan
 • Starost: 62 godine (rođen 1954.)
 • Rođen: Rize, sjeveroistok Turske
 • Oženjen: Emine Erdogan, od 1978.
 • Imaju četvero djece; dvije kćerke, dva sina
 • Prethodna karijera: polu-profesionalni nogometaš
 • Recep Tayyip Erdogan je prvi turski izravno izabrani predsjednik i bivši premijer. On je također osnivač najuspješnije turske stranke u 21. stoljeću.
Politička karijera
 • 1994.: G. Erdogan je imao svoj prvi susret i okus političke moći kada je izabran za gradonačelnika Istanbula – on je i prvi islamistista u toj ulozi
 • 1997: Odslužio četiri mjeseca od 10 mjeseci kazne za podsticanje vjerske mržnje nakon što je javno čitao pjesmu otomanskog islamističkog pjesnika Ziya Gőkalpa
 • 2001 : suosnivač trenutno najveće stranke u Turskoj, Stranka pravde i razvitka (AKP)
 • 2002 – 2014: bio premijer Turske, osvojivši tri izbora, ali je podnio ostavku samo zbog stranačkih pravila koja su mu branila više od tri izbora
 • 2014: izabran za predsjednika, sa 52 posto glasova
 • 2016: 15. jula turski premijer Binali Yıldırım potvrdio je pokušaj državnog udara turskog vojnog osoblja. Gospodin Erdogan, na odmoru u to vrijeme, molio je građane da izađu na ulice i da zaustave državni udar.
Kontroverze
 • Više hiljada ljudi, uključujući i tinejdžersku školsku djecu, su procesuirani zbog vrijeđanja predsjednika:
 • i mnogi novinari su stavljani na suđenje, otkad je došao u ured 2014. godine
 • i kao premijer je brutalno sankcionirao i obračunavao se s masovnim prosvjedima u Istanbulu, koji su bili usredotočeni na Gezi park u ljeto 2013. godine.
Pogledajte i ovo:  Erdoganov odgovor njemačkoj Rezoluciji o genocidu

izvor/autor: Anadolija
naslovna slika: Predsjednik Tayyip Erdogan, foto: Umit Bektas / Reuters

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.