Esma Redžepova,  kraljica romske muzike i sinonim muzike i humanitarnog rada, umrla je u dobi od 73 godine, nakon kratke bolesti. Prije dvije sedmice je bila primljena u jednu skopsku bolnicu s teškim zdravstvenim stanjem a jutros su mediji prenijeli vijest o njenoj smrti.

Esma je rođena 1943. godine u Skopju a karijeru je započela već 1956. godine, dok je bila još učenica. Već 1958. je snimila svoju prvu ploču s pjesmom Zoshto Si Me Majko Rodila a ubrzo i svoj najveći hit, Chaje Shukarije.
Ovdje je snimak njenog izvođenja te pjesme uživo iz 2011:

Učestvovala je na mnogim scenama svijeta. 1960. je gostovala i u slavnoj Olympiji u Parisu. A titulu „Kraljica romske muzike” je dobila 1976. godine učešćem na Prvom romskom svjetskom festivalu koji se održao u Indiji.

Esmina karijera

Esmina karijera je bila više nego uspješna: snimila je više od 500 pjesama, ima 2 platinaste i 8 zlatnih diskova a njene pjesme će odzvanjati dugo nakon i nas samih.

Tokom karijere duge čitavih 55 godina učestvovala je na vrhunskim svjetskim muzičkim festivalima i manifestacijama. Esma je bila pravi muzički ambasador Makedonije u svijetu.

Održala je više od 12.000 solističkih koncerata u Makedoniji i u inostranstvu, a u diskografiji Esme Redžepove je navedeno 15 albuma za domaće i svjetske producentske kuće, kao i da je sarađivala sa eminentnim svjetskim muzičkim imenima.

Osim pjevačke karijere, Esma je radila i na filmu, ali je bila i politički aktivist i poznati humanitarni radnik. Od 1970. pa do 1980. godine je usvojila 47-ro djece i redovito nastupala i za humanitarne svrhe.

Predstavljala je svoju zemlju, Makedoniju i na Eurosongu 2013, skupa sa Vlatkom Lozanskim. Bila je to pjesma Pred Da Se Razdeni. Od te, 2013. je nosila i titulu nacionalnog umjetnika Makedonije.

Pogledajte i ovo:  Yuri Milner i Stephen Hawking najavili prvi međuzvjezdani brod

Što reći osim da će nedostajati i da njene pjesme i karizma neće biti zaboravljeni.

Naslovna slika: MKRTV

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.