• Američka glumica Carrie Fisher, najpoznatija po ulozi princeze Leie u Ratovima zvijezda, umrla je jutros u bolnici u Los Angelesu od posljedica srčanog udara.

Šezdesetogodišnja glumica je imala prije tri dana srčani udar na letu iz Londona u Los Angeles, što su prenijeli svi mediji. Po navodima policije, bolničari su je oživljavali u avionu, a onda je prebačena i liječena u bolnici u Los Angelesu. Kako je izjavio njen portparol, umrla je jutros u 8.55.

Karijera i život Carrie Fisher

Glumačku karijeru Carrie Fisher je doslovno obilježila uloga princeze Leie u serijalu Ratova zvijezda, lansirala je među zvijezde i pretvorila u jedno od najprepoznatljivijih lica na planetu.

Ali slava je imala i tešku cijenu u njezinom privatnom životu, donijela joj propale veze, probleme s mentalnim zdravljem, drogama i alkoholom.

Carrie Frances Fisher je rođena 21. oktobra 1956. godine kao kći poznate glumice Debbie Reynolds i pop pjevača Eddieja Fishera. Roditelji su joj se razveli kad su joj bile dvije godine, pošto joj je otac imao aferu s jednom od najboljih majčinih prijateljica, Elizabeth Taylor.

Carrie-fisher-sa-majkom-debbie-reynolds

Sa majkom Debbie Reynolds, 2003, foto: TANJUG/AP

Iako je govorila da je kao djevojka bila knjiški moljac, srednju školu nije završila jer su je ranije privukla svjetla glumačke pozornice. Umjesto toga je upisala i završila dramsku školu u Londonu.

Na velikom ekranu je debitirala 1975. ulogom u “Holivudskom frizeru” uz Goldie Hawn, Warrena Beattyja i Julie Christie. Iduću veliku priliku je čekala dvije godine.

Tada je mislila da je dobila zabavnu ulogu u malom naučno-fantastičnom filmu. “Ali to tromjesečno druženje s robotima pretvorilo se u nešto neočekivano”, kazala je u razgovoru za Daily Mail prije pet godina. “To je bila eksplozija pop-kulture do svoda i sve nas je ponijela sa sobom. Mislila sam da sam zaista postala zvijezda”, rekla je.

Pogledajte i ovo:  Putovanje za Istanbul

Ulogu princeze Leie je ponovila u filmovima “Imperija uzvraća udarac” i “Povratak Jedija”. Godine 1983. se vjenčala sa slavnim muzičarem Paulom Simonom, ali su se razveli već iduće godine. Fisher je u toj dekadi imala i druge zapažene uloge, poput onih u filmovima “Hannah i njezine sestre” Woodyja Allena i “Kad je Harry sreo Sally”, ali nijedna nije imala učinak kao Ratovi zvijezda.

Film “Sila se budi” u kojem je nastupila s članovima originalne postave Harrisonom Fordom i Markom Hamilom je  postao najuspješniji u serijalu Ratova zvijezda.

Carrie Fisher, Harrison Ford i Mark Hamill su u tom nastavku ujedinili snage poslije više od 30 godina, pa je film “Ratovi zvijezda: Sila se budi” prošle i ove godine zaradio više od dve milijarde dolara u bioskopima.

Glumica je prije smrti završila snimanje i sljedećeg nastavka, “Ratovi zvijezda: Epizoda VIII”, čiji se sadržaj, kao i uvijek, drži u tajnosti. Premijera bi trebalo da se održi u decembru 2017. godine.

Memoari i kniževna djela Carrie Fisher

U svojim memoarima objavljenim ove godine, nazvanim Dnevnik princeze, zbog kojih je i bila u Londonu, nakon 40 godina je priznala da je i stvarno imala aferu s kolegom Harrisonom Fordom, “Han Solom”.

“Bilo je intenzivno”, rekla je Fisher. “Bili smo Han i Leia u sedmici, a Carrie i Harrison vikendima”. Ona je tada imala 19, a on 33 godine. Veza je okončana po završetku tri mjeseca dugog snimanja prvog filma u serijalu Ratova zvijezda, “Nova nada”.

Iako se uspješno riješila ovisnosti o drogama i alkoholu, 1985. je završila u bolnici u kritičnom stanju pošto se slučajno predozirala tabletama za spavanje i drugim propisanim lijekovima. Ta je epizoda postala temelj za njezin prvi roman “Razglednice s ruba”, u kojem je opisala svoju ovisnost o drogama, težak odnos s majkom i bolovanje od bipolarnog poremećaja.

Carrie-Fisher

Carrie Fisher, foto: Reuters

Kasnije ga je pretvorila i u scenarij po kojem je snimljen film s Meryl Streep, Shirley MacLaine i Dennisom Quaidom. Do povratka u Ratove zvijezda prošle godine, napisala je još dva romana.

Pogledajte i ovo:  Nova britanska premijerka se susrela sa Merkel

Iako je Carrie Fisher slavu kao glumica stekla samo jednom ulogom, to je uloga u jednoj od najpoznatijih i najuspješnijih franšiza u historiji kinematografije. Magazin Forbs je objavio da sveukupan prihod od brenda “Ratovi zvijezda” tokom 28 godina postojanja iznosi više od 20 milijardi dolara. Tako je to i najuspješnija filmska licenca u historiji kinematografije.

Budućnost serijala Ratovi zvijezda

Serijal “Ratovi zvijezda” je postao fenomen pop kulture, lansirajući nove filmove na tu temu, knjige, kompjuterske igrice i televizijske serije.

Njezin kolega Mark Hamill, “Luke Skywalker” u filmu, nakon vijesti o tome da je Fisher doživjela srčani udar u avionu, napisao je na Twitteru: “Sve što želim za Božić jest da Sila bude s Carrie”.  Večeras je dodao: “Nemam riječi, uništen sam”.

Iznenadna smrt glumice je slomila fanove Ratova zvijezda, a Disneyejevom filmskom studiju stvorila dilemu šta učiniti sa sudbinom njene junakinje princeze Leie u nastavku tog filmskog serijala.

Carrie je snimila i sljedeći nastavak za decembar 2017!

Glumica je prije smrti završila snimanje sljedećeg nastavka, “Ratovi zvijezda: Epizoda VIII”, čiji se sadržaj, kao i uvijek, drži u tajnosti. Premijera bi trebalo da se održi u decembru 2017. godine.

Međutim, studio je planirao da Fisher glumi princezu Leiu i u devetom dijelu sage, koji bi trebalo da izađe 2019. godine. Filmski studio nije želio da komentira šta će se sada dogoditi s jednim od ključnih likova Ratova zvijezda.

Fanovi već raspravljaju o tome kako će se u galaktičkom carstvu nastaviti borba dobra i zla bez neustrašive junakinje pobunjeničkih snaga. Nadaju se da se producenti neće poslužiti digitalnom obradom njenog lika u devetom nastavku.

Očito da život ide dalje: studiju i fanovima je najvažnije da saga ostane i vjerovatno će naći novu princezu Leiu; ali Carrie Fisher više nema… A ova 2016. godina i dalje kosi…

Pogledajte i ovo:  Umrla Esma Redžepova, kraljica romske muzike

izvor/autor: HINA
naslovna slika: Promo

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.