Protesti obilježili dan u BiH!

Današnji dan ćemo pamtiti po protestima, što demobiliziranih boraca, što ponovo radnika Krivaje Mobel!

Demobilizirani borci su danas nastavili sa svojim zahtjevima od aprila, traže od izvršne vlasti u entitetu da usvoji Rezoluciju u kojoj se nalaze tri glavna zahtjeva: jedinstven registar boraca, jedno boračko udruženje i borački dodatak.
Protesti su im bili dostojanstveni i mirni, u Sarajevu su ih dočekali i aplauzom pred sjedištem Vlade FBiH.
Selvedin Bulbul se obratio prisutnima kazavši kako su se okupili da Vladi FBiH ponovo sugerišu da su njihova prava ugrožena, da se borci ubijaju na najbrutalniji način i da ih boli nepravda.

Kako navode, iz Vlade FBiH su dobili garancije da će izvršiti pritisak na Parlament da Rezolucija bude usvojena.

borci-sarajevo,slika Anadolija

Protesti boraca, Sarajevo, foto: Anadolija

Doduše, nisu ni sve boračke demonstracije bile bez blokada puteva, bilo ih je u Tuzli, graničnim prijelazima Orahovlje, Crveni Grm i Bijača, ali se tokom dana, do pola 5, sve odblokiralo.

I radnici Krivaje Mobel su danas nastavili s blokadom puta M-17, ponovo zaustavivši saobraćaj. Bilo je i incidenata, poput pokušaja vozača da se na silu svojim Passatom probije kroz blokadu. Radnici su ga gadjali čime su stigli a on je udario retrovizorom tri radnika. Zaustavila ga je policija na zadnjem punktu, dok je radničku blokadu zaustavio predsjednik ZDK, Miralem Galijašević, obećavši im hitno ispunjavanje zahtjeva!

Pametna rečenica gospodina Galijaševića glasi da blokada te saobraćajnice košta državu puno više nego što je iznos koji radnici traže! E pa, dragi radnici, Galijašević nam je svima lijepo objasnio šta treba činiti!

U drugom entitetu nije bilo demonstracija niti blokada, ali je u Banjoj Luci izbio požar u kome su nastradale roštiljnica Cap Cap i pet okolnih radnji. Vatra je brzo ugašena.

Pogledajte i ovo:  Izetbegović: Revizija tužbe protiv Srbije je pitanje istine i pravde i niko nema pravo odstupiti

Od ljepših stvari nemamo ništa za pomenuti, čak niti iz kulture, iako je Bosna “zemlja tirkiznih rijeka, srednjovjekovnih dvoraca i prelijepih slapova”, kako nas je bajkovito prikazao britanski Standard, dodajući i kako je naša država jedna od najbolje čuvanih evropskih tajni. A to je istina, mi smo enigma i sami sebi!

Danas u svijetu

EgyptAir, slika EPA

Avion EgypAir, alika: EPA

U svijetu je bilo svega: najcrnji dogadjaj je pad egipatskog aviona za koji jedni tvrde (poput Trumpa) da je teroristički čin, drugi da se još ne zna uzrok. Avion je letio iz Pariza za Cairo sa 66 putnika od kojih je dvoje malih beba i jedno dijete, a svaka veza s njim je izgubljena jutros oko tri, čim je ušao u egipatski zračni prostor! Za avionom se i dalje traga, bolje reći za ostacima aviona i ljudi. I to je ono što je najbitnije, gubitak tolikih života!

Amerika se zabavlja svojim predsjedničkim kandidatima koji, opet, zabavljaju ostali dio svijeta. Ne znam koliko će sve biti zabavno ako Donald Trump pobijedi, a ako gledate komentare američkog običnog naroda, reklo bi se da hoće…
Izmedju Hillary i Sandersa je nekako povuci-potegni, dok Trump nema protivnika na republikanskoj strani. Kako je par dana zabavljao i svoju naciju i svijet odgovarajući britanskom premijeru Cameronu da nije glup, jer ga je ovaj tako okarakterizirao, Trump mu je objasnio i da je “ujedinitelj” ali se plašim da će na kraju uspjeti samo ujediniti famozni američki strah od terorizma i pobijediti u novembru! Daj Bože da se varam…

A za narod u Americi je izuzetno važna (mi bi rekli normalna) vijest da glumica Robin Wright, za svoju ulogu u odličnoj seriji House of Cards (Kuća od karata, koju mi svakako preporučujemo da gledate) traži isto onoliko novaca koliko se plaća i Kevinu Spaceyu?! Za nas je to normalno, ima jednako zahtjevnu i jednako važnu ulogu kao i on, vrijeme u seriji im je podjednako, pa je njen zahtjev razuman. Očito da smo napredniji u tom muško-ženskom plaćanju kad je za Ameriku to apsolutno važna vijest!

erdogan

Predsjednik R Turske, Erdogan

A u Turskoj je danas Dan mladosti i Dan sporta! Otkako je Kemal Ataturk 19. maja stigao iz Istanbula za Samsun i uspio za četiri godine od Osmanlijske imperije napraviti modernu Republiku Tursku, taj dan se tamo proslavlja u cijeloj zemlji. Predsjednik Erdogan je primio delegaciju mladih u Ankari i održao govor kojim nedvosmisleno pokazuje i Turcima i svijetu da oni nisu, neće niti mogu odustati od Regije (tu se ubrajamo i mi) s kojom ih veže i prošlost i budućnost, te da borba za nezavisnost Turske traje i dalje, samo pod različitim imenima!

Pogledajte i ovo:  Turska sutra donosi izuzetno važnu odluku na referendumu

U Francuskoj je i dalje najvažniji Festival u Cannesu a u Cannesu je i dalje parada: svi kreatori i modna industrija se natječu koga su bolje obukli, jedni šalju nakit i odjeću slavnim glumcima i glumicama, drugi parfeme i cipele, filmovi kao da najmanje interesuju one prisutne na crvenom tepihu. Danas je čak novina The Telegraph News objavila izjavu neimenovane zvijezde, koju moramo citirati:
„There’s no point watching the films. It’s a commercial thing, we just need to be photographed.”
( Nema svrhe da se gleda film. To je komercijalna stvar, nama je potrebno samo da se fotografiramo!)
I zato i ne treba da gledamo njihove fotografije u odjeći koju im kreatori daju za tu noć!

Bilo je dosta partyja, kao i svaki dan jer su sve modne kuće ove dane pravile vlastite partyje i nastavit će tako do 22. maja.
Bitnije je da su noćas prikazane premijere filmova It’s only the end of world (Juste la fin du monde) za koji se na crvenom tepihu slikala Lea Seydoux i film Gimme Danger, a na tepihu smo vidjeli Iggy Popa i Jima Jarmuscha, Soko, Marion Cotillard i Xaviera Dolana. Kako su filmovi prošli, znat ćemo sutra.

Angela-maerkel-slika Anadolija

Angela Merkel, foto: Anadolija

U Njemačkoj je opala podrška javnosti Angeli Merkel i njenim konzervativcima, najviše zbog izbjeglica kojima su u Njemačkoj sve više ogorčeni. Popularnost njenim konzervativnim Hrišćanskim demokratima je najmanja od 2011! Još jedan dokaz da se svijet želi zbiti u male i jednonacionalne monotone torove i još jedan dokaz da izbjeglička kriza dostiže globalan nivo.

Do novih kratkih vijesti sutra za koje se nadamo da će biti bolje i vedrije jer nada uvijek umire posljednja:(

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.