12. aprila, na 55. godišnjicu kruženja oko Zemlje koje je napravio Jurij Gagarin, poznati ruski milioner i fizičar koji je dobio ime baš po Gagarinu, Yuri Milner, te jedan od najpoznatijih astrofizičara svijeta, Stephen Hawking, najavili su da ulažu 100 miliona dolara (oko 80 miliona Eura) u prvi međuzvjezdani brod koji bi trebalo da ode do Alpha Centauri sistema udaljenog oko 4,37 svjetlosnih godina, što je otprilike oko 40,000,000,000,000 kilometara!

od-plemena-do-zvijezda

od-plemena-do-zvijezda

Brod bi trebalo da putuje petinom brzine svjetlosti i smatraju da su, proučavanjem u posljednjih pet godina, stigli do trenutka kada mogu najaviti da će maleni brod-robot, težine pera, uspjeti napraviti i da će obaviti zadatak.

Obojica su još prošle godine najavila da su izučavanja izvanzemaljskog života (osnovali su
Breakthrough Listen inicijativu) dala prve rezultate i to osluškivanjem zvijezda udaljenih 16 svjetlosnih godina od Zemlje.

Prije 15 godina je brzina blizu svjetlosne bila nezamisliva. Sad smatraju da će za 15 godina sve biti sasvim moguće, razvojem mikroelektronike, nanotehnologije i laserskog inženjeringa.

Milner, Hawking and Facebook osnivač Mark Zuckerberg, koji je partner u ovoj naučnoj inicijativi, naveli su 20 izazova koje moraju riješiti, ali je Jurij apsolutno siguran, kako je i pokazao na konferenciji, da će njihov brod doseći Alpha Centauri za manje od 50 godina.

jurij-milner

Yuri Milner

Najviše brige sada im predstavljaju čipovi i troškovi polijetanja te težina goriva. Misle da znaju način kako iskoristiti i sunčevu svjetlost, ali treba naučiti kako spakovati sve, cijeli kontrolni sistem, senzore, kamere, navigacijski sistem, transmitere, proizvođače energije i još dosta toga u mali, par grama težak brod koji bi morao savladati tolike prepreke i javljati se Zemlji.

Pogledajte i ovo:  Kuda ideš, svijete moj?

Svi su oni zaljubljenici astrofizike i sigurni da je sljedeći korak čovječanstva upravo međuzvjezdani let.

Mi, na Balkanu, također volimo zvijezde, ali ne znamo da li će čovječanstvo uspjeti napraviti ikakav korak, ako bude išlo ovim putem.
Ili, ako Trump bude izabran, možda će ovim naučnicima i svima u Americi i nebo biti zatvoreno:(

Za one koji žele vidjeti kompletan snimak izjava, link je ispod:

Yuri Milner i Stephen Hawking

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.