• Ako ste ljubitelj putovanja po svijetu, s našim pasošem se nećete baš moći šetati mnogo bez vize. Mi smo tek na 44. mjestu dok Nijemci mogu putovati u najviše zemalja svijeta bez vize i zadržavanja.

”Passport Index” je objavio svoj godišnji ranking o tome s kojim državljanstvom možete bez vize putovati u najviše zemalja. Naravno da su na čelu liste mnogobrojne evropske zemlje, ali je i Slovenija odmah na 11. mjestu. Hrvatska je na 15, dok je BiH iza Srbije i ostalih zemalja bivše Jugoslavije i tek na 44. mjestu. Iza nas su jedino Albanija i Kosovo sa ovog dijela regije.

Ako volite putovanja širom svijeta (pod uslovom da to sebi i možete priuštiti), onda Vam je najbolje da imate njemački ili singapurski pasoš. Barem je tako prema rankingu kojega donosi “Passport Index” za 2017. godinu: njemački pasoš zajedno sa singapurskim je na prvom mjestu kad je u pitanju bezvizno putovanje po svijetu. Prema tom rankingu njemački ili singapurski državljani mogu putovati u 159 zemalja svijeta bez briga oko turističkih viza i čekanja.

Odmah na drugom mjestu se nalazi Švedska čiji državljani mogu putovati u 158 zemalja. Treće mjesto dijeli više zemalja: Danska, Finska, Italija, Francuska, Španjolska, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Top deset pozicija za pasoše:

1. Njemačka/Singapur
2. Švedska
3. Danska/Finska/Italija/Španija/Francuska/Norveška/Velika Britanija/SAD/Južna Koreja
4. pozicija: Švicarska, Nizozemska, Luxembourg, Belgija, Austrija, Portugal, Malezija, Japan
5. pozicija: Irska, Kanada
6. pozicija: Grčka, Novi Zeland, Australija
7. pozicija: Island
8. pozicija: Malta, Češka
9. pozicija: Mađarska
10. pozicija: Poljska

Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje rangirana je Slovenija koja se nalazi već na 11. mjestu, a slovenski državljani bez vize mogu putovati u 149 svjetskih država. Hrvatska putovnica je prilično dobra jer je na 15. mjestu i za njene državljane bezvizni režim važi za 143 zemlje.

Pogledajte i ovo:  Predizborne igre bez granica oko referenduma u RS

Srbija je na 37. poziciji i njeni državljani bezvizno mogu putovati u 112 zemalja svijeta, a na 40. poziciji je Makedonija s mogućnošću putovanja u 107 zemalja svijeta bez vize za njezine državljane. Crna Gora je završila tek na 42. mjestu, možda jer je rangiranje vršeno u aprilu. Njezini državljani mogu bez vize putovati u 104 zemlje. Na 44. mjestu su državljani Bosne i Hercegovine a za nas bezvizni režim važi za 102 zemlje. S obzirom kolika nam je platežna moć, pitanje je ko i to može koristiti.

Iza Bosne i Hercegovine, od zemalja iz regije Zapadnog Balkana, nalaze se samo Albanija na 46. mjestu i Kosovo koje je tek na 85. mjestu i bezviznim režimom za 41 zemlju. Činjenica je da je Kosovo prije tek 9 godina proglasilo samostalnost dok smo mi odavno punoljetni. Ali da naš pasoš postane vrijedan, očito ćemo još dugo čekati.

Izvor: passportindex.org
foto: Play.google

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.