• za zločin ubijanja gaženjem dvije mlade djevojke MUP prebacuje krivicu na Tužilaštvo a Tužilaštvo na MUP
  • sudstvo i politika najveći krivci
  • svima treba tražiti ostavke

Otkako je Sefić, vozeći brzinom većom od 100 KM na sat proletio kroz crveno svjetlo u ponedjeljak, 10. oktobra oko 21:30 i usmrtio dvije nedužne studentice Selmu Agić i Editu Malkoč na pješačkom prelazu, kao da se cijela BiH probudila iz transa.

Nadajmo se i da će ovo buđenje ostati trajno jer se i do sada redovno gazilo ljude zbog prevelike brzine, bježalo s mjesta nesreće, što tim neljudima i nije bilo potrebno jer su im kazne i tako bile nikakve: dobiju ili uslovnu ili ništa, pa izađu i ponovo terorišu ljude po svojoj volji. Palili su građane pred ulazom, gazili na smrt žene, muškarce, djecu, prebijali narod i nejaku djecu kako žele, silovalo se i otimalo djecu i – nakon medijske vike od par dana, sve bi utihnulo i debili bi nastavljali svoj teror.

Narod je uvijek napadao policiju, valjda nam je to prvi zid odbrane i to je i logično! Ali je li policija uvijek kriva?

Saobraćajne nesreće se svuda događaju i događat će se uvijek, iako ovo normalan čovjek ne može nazvati nesrećom. (Nisu otkazale kočnice pa se nije mogao zaustaviti, što bi bila nesreća, već je svjesno (ili pod dopingom) vozio ubilačkom brzinom kroz glavni grad skupljajući prekršaje kroz crvena svjetla i prekoračenja brzine do potpuno hotimičnog gaženja djevojaka koje su se našle na njegovom ubilačkom putu). Mogao je to biti bilo ko od nas, njihova nesretna sudbina ih je smjestila na nesretno mjesto i u nesretno vrijeme i – za sekund je nestalo sve što su sanjale, mogle i htjele, ne samo one već i njihove porodice.

sanjin-sefic

Sanjin Sefić: Koliko je kajanje ako bježiš u drugu državu da izbjegneš sankcije?

Policija je izvršila svoje: napravili su uviđaj i za sat i pol saopštili ime krivca koji je pobjegao s mjesta zločina. Uhapsiti ga nisu mogli odmah jer je nestao, ali je njegovo ime proslijeđeno svuda, pa i graničnoj policiji. To kako je uspio preći u Srbiju bez ikakvih problema je sasvim druga priča u kojoj će morati ispitati i druge, ne samo ljude koji su radili to rano jutro na tom graničnom prelazu.

Ovaj put su odradili svoj posao. Kažem ovaj put jer su trke kroz Sarajevo već sveopšte poznata stvar, desetine vozila je oštećeno jer se sklanjalo s puta, imate na Youtubu njihove utrke i vidite i brojeve tablica i puno toga, ako želite da ih tražite! Ako želite, naravno!

Ping: Izjava komesara Ćosića

vahid-cosicI konačno smo i čuli i vidjeli već puno prozivanog policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Vahida Ćosića, koji je na današnjoj konferenciji za medije kazao kako je policija u posljednjih devet godina protiv Sanjina Sefića pokrenula čak 18 krivičnih prijava, ali da je Tužilaštvo KS samo jednom reagiralo?!

Pogledajte i ovo:  Kada i zašto koristiti usluge „Dr Googla”?

Tako se vidi da dolični ima pravi ”hobi” sakupljanja kazni i prekršaja i da mu mnogi kolekcionari bezazlenih stvari, poput markica i slično, mogu pozavidjeti na sakupljenom broju… više od 60!

Komesar Ćosić je kazao da je osumnjičeni Sanjin Sefić 47 puta evidentiran u MUP-u KS zbog kršenja Zakona o sigurnosti saobraćaja i sigurnosti na putu, te zbog nanošenja tjelesnih povreda i krađa.

Tako je od 2007. godine do kobnog ponedjeljka za Sejfića izrečeno ukupno 47 prekršajnih prijava:

Ranije podnešene prekršajne prijave:

1. Upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola u 8 slučajeva;
2. Prekoračenje brzine u 3 slučaja
3. Neprilagođena brzina u 1 slučaju
4. Vršenje nedozvoljene radnje sa vozilom u saobraćaju u 3 slučaja;
5. Prolazak kroz crveno svjetlo u 1 slučaju
6. Preticanje vozila koje se približava pješačkom prijelazu u jednom slučaju;
7. Upravljanje vozilom bez naočala u 9 slučajeva
8. Upravljanje neregistrovanim automobilom u 9 slučajeva
9. Upravljanje vozilom bez vozačke dozvole u 6 slučajeva;
10. Upravljanje vozilom u vrijeme kada mu je izrečena zabrana upravljanja vozilom u 4 slučaja
11. Nekorištenje pojasa u 5 slučajeva;
12. Korištenje mobitela u 2 slučaja,
13. Parkiranje na nedozvoljenom mjestu u 2 slučaja
14. Kretanje vozilom unazad u 1 slučaju
15. Upravljanje vozilom bez obavezne opreme u 1 slučaju
16. Upravljanje vozilom bez obaveznog znaka P u 2 slučaja
17. Nepravilno korištenje kacige tokom upravljanja motorom u 1 slučaju.

Što se tiče prekršaja protiv javnog reda i mira protiv Sefića su podnešene sljedeće prekršajne prijave:

1. Učestvovanje u tuči i fizički napad;
2. Prijetnje da će fizički napasti jednu osobu;
3. Ometanje i omalovažavanje državnih službenika.

Ostale krivične prijave:

1. Nanošenje teške tjelesne povrede 2007. godine
2. Tokom 2008. godine 13 krivičnih djela razbojništva;
3. Tokom 2008. dva krivična djela razbojništvo u pokušaju;
4. Nanošenje teške tjelesne povrede 2008. godine:
5. Izazivanje opće opasnosti 2010. godine;
6. Napad na službenu osobu/policajca 2010. godine.

Sejfić je procesuiran jedino za napad na policajca ali je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu.

Na konferenciji je saopšteno i da je vlasnik vozila, Sanjinov otac Jasmin Sefić, dužan MUP-u KS čak 3.855 KM zbog neplaćanja kazni za saobraćajne prekršaje!

Čovjek se zapita kako je takav lik i mogao uopće registrirati vozilo? Ili ko ga je i kako oslobodio kad je i on sam, istim tim vozilom, 14. juna 2013. godine izazvao saobraćajnu nesreću na putu M-17 Sarajevo – Mostar, u mjestu Vukovići? Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je za tog dičnog oca, Jasmina Sefića, podiglo optužnicu, nakon čega je u Općinskom sudu Sarajevo vođen i sudski postupak, ali je epilog tog suđenja bila prvostepena oslobađajuća presuda!

I taj isti otac, kojem se ko zna zbog čega daje prostor u medijima da kaže kako žali djevojke i njihove porodice ali i kako se na njegovog sina diže hajka, ima snimak kršenja saobraćajnih propisa tim istim vozilom i to snimak koji je njegova žena, ko zna zašto jer je i dosadan i glup kazneni materijal, postavila na svoj Youtube kanal?! Zaista, sin se potpuno oteo iz ruku tako divnom ocu!

Pogledajte i ovo:  Sajam privrede u Mostaru: sajam ili sastanak političkih lidera?

Komesar Ćosić je objasnio i detalje o potjeri i potjernici za Sanjinom:

  • 22:45 MUP KS je usmeno obavijesto sve policijske agencije u BiH o identitetu počinioca teškog krivičnog djela.
  • pismenu obavijest sa svim dokumentima MUP KS je dostavio u 6:30.
  • Sefić je granicu prešao u 6:36. Granična policija je naknadno suspendovala policajce koji su omogućili Sefiću da pređe granicu.
  • naknadno je sudija za prethodni postupak prihvatio mjeru određivanja pritvora i raspisivanja međunarodne potjernice.
  • Sefić je uhapšen u Srbiji te je u toku proces izručenja BiH.

Dakle, u evidencijama sarajevske policije zabilježni su podaci po kojima je Sanjin Sefić skupio rekordnih 18 kaznenih i 47 prekršajnih prijava a pravomoćno je kažnjen tek u jednom slučaju i to uvjetno?!

Pong: Odgovor Tužilaštva

A onda, naravno, slijedi i konferencija Tužilaštva KS po kojoj su oni potpuno čisti i peru ruke poput Pilata, prebacujući sve opet na MUP KS! Evo šta oni kažu:

REAKCIJA KTKS NA NAVODE POLICIJSKOG KOMESARA KS

14.10.2016.
”Tragom navoda koje je policijski komesar MUP-a KS Vahid Ćosić prezentirao na konferenciji za novinare, obavještavamo javnost o slijedećem.

U ovom Tužilaštvu je od 2007. do 2010. godine zaprimljeno ukupno 8  službenih izvještaja MUP-a KS, te je po istim i  formirano  osam krivičnih predmeta.

U periodu Sefićevog punoljetsva, ovo Tužilaštvo zaprimilo je dva izvještaja od MUP-a KS.

U jednom od predmeta,  KTKS podiglo je optužnicu protiv Sanjina Sefića zbog krivičnog djela napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti. Općinski sud u Sarajevu oglasio ga je krivim za ovo djelo i izrekao uvjetnu osudu. Na  ovu odluku suda Tužilaštvo je uložilo žalbu.

Drugi predmet odnosi se na krivično djelo ugrožavanje sigurnosti. Postupajući tužilac, nakon provedene istrage,  u ovom slučaju donio je naredbu o obustavi istrage, budući  da nije bilo dokaza da je osumnjičeni počinio  krivično djelo.

U svim preostalim formiranim predmetima ( njih šest ), a dok je Sanjin Sefić bio maloljetnik, Tužilaštvo je kod nadležnog Suda podnijelo prijedlog za pokretanje postupka.

Dakle, svi navedeni predmeti su procesuirani i okončani u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH, a Sud je izrekao sankcije Sanjinu Sefiću predviđene za maloljetne izvršioce krivičnih djela. Treba napomenuti da policijske agencije od 2010. godine nisu dostavile ni jedan izvještaj protiv Sanjina Sefića, izuzev ovog posljednjeg. Istovremeno, Tužilaštvo podsjeća da 47 prekršaja koje je napravio Sanjin Sefić su isključivo u nadležnosti MUP-a KS, a ne u nadležnosti Tužilaštva.”

Pogledajte i ovo:  Biti velikan ne znači biti i dobar čovjek: priča o Einsteinu

URED GLAVNE KANTONALNE TUŽITELJICE

Ko s narodom igra ping-pong?

ko-s-narodom-igra-ping-pongI tako s konja na magarca i opet na konja, ali nigdje niko od njih ne upire prstom na glavne krivce: politiku koja stvara ovakvo tužilaštvo, policiju, sudstvo i državu u kojoj nijedan sistem ne funkcionira kako treba! Ne možete pokazati niti na jedan segment našeg bajnog društva u kome nema haosa, korupcije i nereda! Ne možete naći ništa i nigdje da je reformirano, sređeno stanje već svuda samo kompletno rasulo, haos i anarhija!

Je li i za to kriva policija, ona ista koja tim političarima služi kao mečka koja mora igrati kako sviraju? Ako Fahrudin Radončić nije ” ničiji međed”, jesmo li mi mečke vlasti koja svira a mi igramo da nas ne ubiju? Je li kriva policija koja je prisiljena da bude servis političara a ne servis građana ili su krivi oni koji su je na to prisilili?

Niko i ne brani policiju, svakakva je, ali je i uvijek odraz političkog stanja!
Ako nas policajci zaustave, svi dajemo ”na kafu” sretni da prođemo bez kazne, a onda kažemo da su potkupljivi! Dajemo i ljekarima ”da bolje pripaze” iako su za to plaćeni… I mi svi samo hranimo ovaj nemogući sistem i nemoguću politiku, ne tražimo kazne za svoje jer su ”heroji našeg naroda”, nema veze koga drugog su pobili, ne mislimo o tome da ova anarhija ima veze i s nama samima!

Jesmo li se bunili za gluposti poput davanja medijskog prostora nekom tamo advokatu iz Novog Sada, Dejanu Kopriću da priča nebuloze o tome kako je osoba koja je usmrtila dvoje, pobjegla u drugu državu i bježala dok je mogla i dok ga nisu uhapsili, izjavila kako žali (sic!) ili izjave njegovog oca?

Bunimo li se što niko od vlasti nije prisustvovao dženazama ovih djevojaka?

Ne, pa zašto bismo se bunili i za važne stvari poput činjenice da više od tri mjeseca Zastupnički dom Parlamenta FBiH nije održao nijednu sjednicu, a da na vanrednoj sjednici zakazanoj za ponedjeljak zastupnici samo trebaju dati saglasnost da se FBiH može zadužiti kod MMF-a, nešto što je već obavljeno i zašta se tek sada traži saglasnost? Ili Srebrenica i traženje odgovornosti ili stotine drugih stvari?

Ali o našem mentalitetu ne vrijedi pisati jer je to Ćopić jasno sažeo u ono ”znam ja nas, jebo ti nas”… ili odličan članak na Reality Checku koji zaista vrijedi pročitati i koji nosi naziv: Sanjin Sefić ”heroj ulice”.

Ali molimo se da, uprkos našem mentalitetu, konačno smijenimo vlast! Kaznimo ih jer nemaju nimalo socijalnog osjećaja, jer ne rade ništa osim što nas pljačkaju, osiromašuju, zadužuju, što se međusobno igraju gluhih telefona dok mi ginemo i nestajemo!

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.