• Zašto bi manifestaciju koja se održava u BiH otvarao predsjednik tj predsjednica druge države, kad je bilo očito da su prisustvovali i predstavnici naše vlasti? I zašto da je otvara bilo kakva vlast?! A Enis Bešlagić je održao govor koji je iznenadio…

Upravo je završio Večernjakov pečat, preko medija dugo najavljivan događaj koji sam htjela gledati zbog one gungule oko odricanja sredstava koje im je dodijelila ministrica Dujmović. Manifestaciju sam gledala potpuno zbunjena i iskreno, da je održana u Hrvatskoj, a očito je trebalo, utisak bi bio sasvim drugačiji.

Prvo, ne shvatam zašto bi neku manifestaciju koja se održava u BiH otvorio predsjednik tj predsjednica druge države, iako znam da većina stanovnika Hercegovine ima hrvatski pasoš. Ipak, koliko znamo, Mostar je još uvijek u Bosni i Hercegovini, pa je ili Čović ili Ivanić ili bilo ko od predstavnika bih vlasti (ako to uopće i treba biti neko iz vlasti) trebalo da otvori manifestaciju.

Drugo što mi je nejasno je to da li je Bešlagić ličnost godine ili je to predsjednik Slovačke, premda sam na njihovoj stranici našla obrazloženje da je Bešlagić ličnost godine BiH, a ličnost godine u Evropi predsjednik Slovačke, Andrej Kiska. U stvari, ko ili šta je važnije, nebitno je.

Sama manifestacija je bila parada puno potrošenog novca, sa puno hrvatskih izvođača, izuzev naših ovogodišnjih predstavnika na Euroviziji i Sergeja Četkovića. Bilo mi je drago vidjeti ponovo Terezu Kesoviju, Indiru iz grupe Colonia i druge, muzika i umjetnost i nemaju granica, ali ne razumijem kakvu je to nagradu zaslužilo Predsjedništvo BiH i kako u kategoriji politike, najcrnjeg dna bih stvarnosti, mogu baš svi biti pobjednici?! Ili Ujedinjene Nacije?

Pogledajte i ovo:  Stop političkim „forward” mailovima

Svaka čast na sceni i vatrometu, pjevačima i voditeljima (iz Hrvatske), inspicijentu na koga svi uvijek zaborave, režiseru i mažoretkinjama, svima koji su se pobrinuli da se dobro izvede ono što je organizator naumio.

Ali organizator, kojeg sasvim očito sponzoriraju svi privredni subjekti iz Hercegovine kao i tamošnja politička elita koja mu pozove tako važne političke goste, trebalo bi da, kad već sakupi toliko novaca za tu manifestaciju, ima i neki pregledniji oblik onog šta bira. A najvažnije bi bilo da iz eventa koji organiziraju kao medij, potpuno izbace politiku jer bi bar novine i novinari trebalo da budu potpuno neutralni, a ne da čak i iz zabavne manifestacije, poput ove, bude sasvim jasno gdje i kako stoje! Tek tako bi i sama manifestacija postala uistinu važna za bih javnost i imidž.

Enis Bešlagić: Bosne ima

Beslagic-enis

Enis Bešlagić, na jednom od Večernjakovih pečata

Na kraju, iskrene čestitke Enisu Bešlagiću i onom što je rekao na kraju! Nagradu je dobio, između ostalog, zbog volonterskog angažmana u pripremi dočeka Svetog Oca u Sarajevu, gdje je Enis, sa stotinama drugih volontera, radio kako bi stadion Koševo bio spreman za veliko misno slavlje koje je predvodio papa Franjo. I zato mu svaka čast, dokazao je da je veliki čovjek!

A velik je i zbog svog govora na samoj manifestaciji! Za one koji nisu gledali, održao im je govor zbog kojeg su organizatori sigurno i požalili da su ga pozvali: objasnio je kako već 12 godina objašnjava svima da BiH postoji, kako političari trebaju da dođu pameti i da, ako ne znaju, puste druge da rade taj posao! Izgledalo je kao da i on sam nije znao da će sve to reći, pa je zvučalo da govori iz srca. Evo njegovog govora koji na na YouTubu objavio Prvi TV:

Pogledajte i ovo:  Gdje su u reklamama obični ljudi, poput nas?

Naravno, sve ovo je subjektivno mišljenje osobe koja se rodila u BiH i smatra je svojom domovinom, kao što su i svi koji tu žive sastavni dio i nje i nas samih. Bosna i Hercegovina je jedino i moguća s nama svima, pa čovjek naprosto ne razumije zašto tako uporno ne žele da budu ovdje. A očito moraju, svako zbog nekog razloga…

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.