Većina nas je u petak s tugom primila vijest o smrti muzičara Princea, bar oni od nas koji su uvijek preferirali pop ili rock u mladosti (danas je čak i teško strpati domaće pjesme u bilo koji žanr).
Žao nam je jer je nestao veliki umjetnik, čovjek koji je u mnogome oblikovao naše poimanje muzike, ali i čovjek koji nije bio star, tek je 57 godina imao iza sebe.

Naravno, mladi u dvadesetim će se smijati na ovo „tek”, ali kako reče naš rahmetli Kemal Monteno, „Sve će ti se samo kazati” jednog dana…

I ma koliko čovjek bio žalostan, svjesni smo da umiremo svi, o svojoj smrti niko i ne voli razmišljati i kao da sve više ljudi ispod šezdesete umire ovih dana, ma šta kazale statistike! A i puno slavnih je nestalo brzo jedno za drugim, kao da kosilica nešto ubrzano radi među njima ove 2016!

Medijska hajka

I čovjek bi bio žalostan puno duže da nije ove odvratne medijske hajke koja prati sve smrti slavnih! Kod nas i inače kažu da se niko još nije ni rodio niti umro bez trača, ali taj trač kod običnog priprostog svijeta, ostaje bar unutar čaršije!

A kad si poznat, onda se svi svjetski mediji utrkuju ko će objaviti više detalja o svim tvojim trenucima prije i poslije smrti, jesi li bio obučen, u liftu ili negdje drugo, ko će naslijediti tvoj novac, koliko si ga imao, javljaju se sve bivše i bivši i oni koji bi željeli da su bivši, ljekari koji te nikada nisu pregledali a koji sada tvrde da si narkoman (a šta bi muzičar drugo i bio za njih?), svi oni strvinari koji žele ugrabiti taj užasan trenutak ljudskog nestajanja da bi osvijetlili svoje mizerno postojanje!

Pogledajte i ovo:  Užasan teroristički napad na istanbulskom aerodromu!

prince-koncert Prince-pozdrav

Umjesto da prepuste ljudima da slušaju Purple rain, When doves cry ili bilo koju njegovu pjesmu, dave nas time u koliko je sati pozvana policija, kako su ga i gdje pronašli, ko je bio ili nije bio prisutan, zašto je nedjelju dana ranije bio u bolnici, koliko dugo mu je sestra koja nasljeđuje novac bila narkomanka, pa do činjenice da će ga kremirati, da je možda?! podlegao od droge i hrpe potpuno nepotrebnih podataka onima koji nisu osobu o kojoj je riječ lično poznavali!

Zar je čovječanstvo spalo na tako niske grane da ga zanimaju takve trivijalnosti, da toliko obezličuju vrijednost privatnosti i ljudskog života, da svi žele imati Farmu, živjeti na Farmi i učestvovati u njoj?

Čovječanstvo se, očito, srozalo: nekada se jasno razlikovao ozbiljan medij od raznih paparazzia i kvazimedija koji su objavljivali samo senzacije ili ono što je za neke senzacija; danas nema granica pa, interesovalo Vas ili ne, morali ste vidjeti užasne slike mrtve princeze Diane, priče o intimnim detaljima svakog od umrlih, sve što svako od nas želi zadržati za sebe!

Gdje se to izgubila obična pristojnost?

Žao mi je slavnih, bar smo u tome rahat! Naš život bude i prođe neokaljan, ali i neupamćen i nezabilježen i to nam nekada smeta. Ali više volim nestati i tako nego da cijela planeta žvače pizzu ili hamburger gledajući slike ili videa koja su morala ostati tajnom!

I zato, evo njegove prekrasne pjesme za one od nas koji ga žele pamtiti baš onakvim kakav je i bio: veliki umjetnik, jedan od najvećih muzičara našeg vremena!

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.