• Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić je naglasio muslimanima Evrope da im je jedina budućnost u suživotu sa evropskim komšijama i da moraju jasno naglasiti svoj otpor svakom nasilju.

Naš bivši reis, dr. Mustafa Cerić je oduvijek, blago rečeno, živopisna osoba. Obrazovan i elokventan, često mu je njegovo mjesto u životu pretijesno i malo i stalno traži načine da dospije u žižu zbivanja. Njegovi ”izleti” zalaze u sva podrućja politike i života, ali i drugih područja koje pokušava promijeniti na sebi svojstven način. (sjetimo se kako je prije nepunu godinu predjenuo riječ Bajram u ”bosansku” riječ Hižaslav i svima preko Facebooka zaželio Hižaslav šerif mubarek olsun!). A kako je dobar i aktivan u svemu, pa i socijalnim mrežama poput Facebooka i Twittera, njegove misli i zamisli se često prenose. Zašto da ne, on ima pravo na svoje mišljenje, a i ima svoje mišljenje o svemu.

Doduše, vjerovatno nema muslimana u Evropi koji ne zna da su manjina na tom kontinentu i da im je jedina mogućnost opstanka mir i suživot sa kršćanskim susjedima. A evo šta nam o tome kaže Cerić a prenosi FENA:

Cerić: Nema muslimanima budućnosti osim u suživotu s europskim komšijama

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić je krvavi napad na nevine civile u Londonu koji se desio u noći sa subote na nedjelju, ocijenio opasnim za muslimane u Europi koji su se uglavnom doselili iz država s muslimanskom većinom, bježeći otuda i tražeći u Europi mir i sigurnost za svoju djecu.

S obzirom da su taj njihov mir i sigurnost, što su ih dosad imali, uveliko ugroženi nakon Mančestera i Londona, a prije toga Pariza, Berlina, Ziriha, Cerić je naveo da je neizvjesnost za muslimane postala veća i „europski muslimani moraju biti svjesni toga.

Stoga, istakao je Cerić, europski muslimani moraju biti glasni i jasni ne samo u osudi nasilja u “ime Allaha”, već moraju poduzeti konkretne korake protiv zloupotrebe islama na bilo koji način.

Pogledajte i ovo:  Diskriminacija prema godinama starosti

Istakao je da to nije više stvar dobre volje pojedinaca i grupa radi međuvjerskog dijaloga, već je to egzistencionalno pitanje islama i muslimana u Europi.

“Zbog toga, pozivam europske muslimane da se što prije okupimo oko ”zajedničke riječi između nas i njih”, naših komšija u Europi bez obzira na vjeru i naciju kako bismo pred Bogom, pred sobom i pred njima položili zakletvu na mir, sigurnost i komšijsku slogu, na koju nas obavezuje naša vjera islam i naša islamska kultura. Ustvari, treba da položimo zakletvu da ćemo se zajedno s našim komšijama boriti protiv nasilja”, naglasio je Cerić.

Dodao je da sadašnja generacija europskih muslimana to duguje potomcima, a dugovi se ne ostavljaju nedužnim potomcima!

Ukazao je na to da nema vremena za oklijevanje, prostora za kalkuliranje, izgovora za koketiranje, nema opravdanja za čekanje, nema spasa u šutnji, kao i to da nema kolektivne nevinosti dok se ne osude i ne izoliraju pojedinci.

“Nema islamu i muslimanima budućnosti u Europi osim u suživotu i toleranciji s europskim komšijama, ako mi danas ne uradimo što nam je farz, sutra će nas kleti naši potomci”, naglasio je Cerić, saopćila je iz Informativna služba SBK.

autor: FENA
naslovna slika: Facebook

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.