Čime Melanie hrani Trumpa? Slovenskom poticom?

  • Trumpovo prvo inostrano putovanje koje je izazivalo strah kod Amerikanaca, očito protiče u redu. Danas je bio kod pape a slijedi i put za Brisel.

Kada se Trump spremao na ovo 9-dnevno putovanje kojim je svoj predsjednički show poveo po prvi put iz zemlje, mnoge američke novine su se punile sumnjom u ishod samog putovanja: odabrao je posjetiti baš 3 najveće religije, islam, judaizam i kršćanstvo i to na svom 1. inostranom putovanju! Pisali su eseje o tome šta sve može poći po zlu, misleći najviše na njegove nepromišljene izjave. A ipak, kao da je to i dobro obavio?!

Posjetio je najprije Saudijsku Arabiju, skupa sa prvom damom i kćerkom, u pratnji državnog sekretara Rex Tillersona, nekadašnjeg vlasnika Exxona i naftaša koji je često surađivao sa Saudijcima. U Trumpovoj sviti je bio i pjevač kantri muzike Toby Keith koji je tamo priredio koncert i to samo za muškarce, iako je Trumpova kćerka požnjela puno više medijske pažnje zbog svog izgleda. Niti ona niti prva dama nisu nosile marame, nipošto se ne pridržavajući osnovnog pravila na putovanju: kad si u Rimu budi Rimljanin. Doduše, tako nešto nije uradila ni Michelle Obama, za koju Amerikanci smatraju da je bila i puno pametnija i dostojanstvenija kao prva dama. Ali su i kćerka i supruga američkog predsjednika zato imale uredno pokrivenu glavu kada su danas bile u posjeti kod pape…A ta činjenica samo govori o njima…

Kako je proteklo Trumpovo putovanje do sada?

Naravno, Trump je uspio i dobro prodati američko oružje i unovčiti svoj put na Arapsko poluostrvo, susreo se sa kraljem Salmanom i njegovim ambicioznim sinom, princeom Mohammed bin Salmanom, kao i liderima ovog naftaškog raja i slikao u prijateljskim pozama sa pripadnicima religije o kojoj je pogrdno govorio u svojoj kampanji.

Izjave sa te ali i drugih posjeta su uglavnom iste i odnose se na mir: u Jeruzalemu je poljubio Zid plača (prvi američki predsjednik koji je to učinio) i slijedile su oduševljene izjave izraelskog predsjednika i jačanje poljuljalog američko-izraeskog prijateljstva. Posjeta zapadnom dijelu i Palestini je također prošla normalno a nakon današnje posjete papi u Vatikanu, Trump oduševljeno piše na Twitteru kako je to bila najveća čast u njegovom životu. I naravno, o svojoj posvećenosti miru u svijetu…

”Čast života susresti njegovu svetost papu Franju. Napuštam Vatikan još odlučniji da tražim mir u našem svijetu.”

Pa ako uporedimo ovu i Obaminu posjetu srednjoistočnim zemljama 2009, posjetu o kojoj su pisani hvalospjevi a Obama već početkom prvog mandata stekao slavu, ima li neke razlike? Osim slavnog Obaminog govora na Cairskom univerzitetu kada je rekao: “Dugo je naš odnos bio određen različitostima, sada ćemo obesnažiti one koji radije siju mržnju nego mir, koji promiču konflikt radije nego kooperaciju… I ovaj ciklus sumnje i razdora mora završiti.” Je li ga završio ili pojačao?

Čime Melanie hrani Trumpa, pitao je papa

Melanie odgovara sa smiješkom papi dok se i sam Trump smije, iako vjerovatno nije ni razumio o čemu pričaju; foto: Getty images

Trumpovi govori i napisi se uglavnom ismijavaju, ali šta je to učinio Obama od ovoga što je rekao? Je li Trump gori ili bolji ili isti? Da li se danas i papa smijao i šalio na njegov račun, kada je pitao Melani: ”Čime ga to hranite? Slovenskom poticom?”

Ni sama Melanie nije odmah razumjela pitanje, najprije je pomislila da se radi o pizzi, ali se onda nasmiješila i potvrdila: Da, potica…

Pošto mi znamo da je potica vrsta slatke štrudle ili pite sa orasima i punjenjem, očito je papa mislio da je Trump debeo. I činjenica da je govorio talijanski, jezik koji govori Melanie ali ne i Trump je također mjerodavna.

Razlike između Trumpa i ranijih predsjednika Amerike

A Trumpu slijedi još put za Brisel i uvjeravanje NATO partnera u posvećenost Washingtona ovom savezu, savezu za koji je u kampanji tvrdio da samo isisava američki novac. Naravno, kampanja i predsjednikovanje su dvije različite stvari.

Osim što niko ni u Americi niti u svijetu ne uzima izjave današnjeg predsjednika ozbiljno kao izjave onih nekadašnjih, šta se to u biti promijenilo nakon Trumpa? Imamo show u kojem predjednik priča šta misli u tom momentu i nije nikada ni sam sebi dosljedan; imamo govore koji nisu uzdizani poput Obaminih već ismijavani na društvenim mrežama; ali situacija, čin, sama američka politika…? Vidite li ikakvu razliku?

naslovna slika: Getty

Vaš komentar