• Balkan je Balkan, uvijek pun ludosti, a nakon neizmjerne strke oko izjave hrvatske predsjednice o situaciji u BiH zbog koje se ona ne želi izviniti, uslijedila je i glupost oko srpske čokolade poklonjene djeci branitelja.

Izjava Kolinde Grabar Kitarović o BiH

Još 29. novembra je predsjednica susjedne nam Hrvatske dala intervju koji je objavljen na Defense News. Intervju je bio povodom njenog učešća na sveženskom Panelu o neophodnosti NATO saveza, a bio je u sklopu Foruma o nacionalnoj sigurnosti u Halifaxu (Halifax National Security Forum).

Odgovorila je na više pitanja, a sva su se vrtjela oko NATO-a ili Rusije. Jedno od pitanja je bilo i o tome koje su neposredne prijetnje Hrvatskoj od njenih susjeda, na šta je predsjednica rekla:

„Nestabilnost Bosne i Hercegovine, kao što već znate, zemlja nije u potpunosti politički emancipirana. … Onda smo vidjeli i te centrifugalne sile. Jedan od entiteta, Republika Srpska, je nedavno napravila referendum o „njihovom” “Danu državnosti” – navodnom – ali to je samo prvi korak u onome što vidimo kao potencijalnu seriju referenduma, čak i o nezavisnosti Republike Srpske. Ako donesu tu odluku, bit će reakcija iz Federacije BiH i mi potencijalno gledamo u novi sukob. A s obzirom da je Rusija jako puno uvučena u ratovanja … i videći ove jake veze između predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Rusije, da bi se Rusija miješala od oružja, taktike, preko obavještajnih informacija i dezinformacija, kampanje.

Zatim su tu i druge prijetnje u Bosni i Hercegovini … uplitanja nekih drugih zemalja u način života; ne samo politički život već i se i vrsta islama koji smo znali u Bosni i Hercegovini mijenja, to se sve više radikalizira, posebno u ruralnim područjima, mijenja se način života, čak i izgled ljudi, u smislu odjeće i ponašanja i mnogo krućeg tumačenja vrijednosti islama. I to je razlog zašto je tako presudno važno zadržati stabilnost Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. U Hrvatskoj imamo malu ali vrlo aktivnu, odličnu Islamsku zajednicu koja radi sve što je u njihovoj moći kako bi se upravljanje procesa u regiji izoliralo bilo od radikala, bilo od fundamentalista, i da očuva međuetničku i međureligijsku komunikaciju i punu integraciju Islamske zajednice, ne asimilaciju već integraciju u društvo.”

To je sve što je rekla u vezi BiH. Na prvi dio govora niko nije imao komentara, niko ga nije ni spomenuo, ali su se na drugi dio obrušili svi redom.

Kako je Večernji list dolio vatru na sve ovo?

Velika zasluga pripada Večernjem listu koji je, nadovezujući se na svoju predsjednicu, pisao 05.12. da „BiH postaje glavni centar za islamističke ekstremiste, mijenja se i kulturološka slika Sarajeva i okolice”. U članku se navodi:

„Bosanskohercegovačka tajna služba SIPA u svom je dramatičnom izvješću potvrdila ono na što je upućivala hrvatska sigurnosna služba SOA: kako je stanje zbog sve složenijih sigurnosnih prilika u okruženju zabrinjavajuće, a najviše u BiH te kako je terorizam rizik i za Hrvatsku.

Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj radikalni islam vehabijsko-selefijske ideologije, kakvu nose najkrvoločnije terorističke organizacije kao što su ISIL i Al-Qa’ida, rapidno raste i iz koje je više od 300 Bošnjaka otišlo na ratišta na stranu terorista u Irak i u Siriju.

Zapadne obavještajne službe već duže vrijeme upozoravaju na širenje radikalnog islama u BiH tražeći od bosanskohercegovačkih političara da pod hitno nešto poduzmu kako bi iskorijenili taj opasni fenomen. Na isti problem u svojem ovogodišnjem izvještaju upozorila je i SOA.
Koliko je alarmantno stanje u BiH, svjesni su i u sigurnosno obavještajnoj službi SIPA-i, što su i naveli u svom izvještaju pod naslovom “Žarište vehabijsko-selefističkog prisustva u BiH”

Članak pominje i džamija kralja Fahda u Sarajevu, čijeg imama Nezima Halilovića smatraju neslužbenim vehabijskim emirom, prema tom SIPA-inom izvješću. Pominju i hotel Terme Ilidža, regrutne centre, prešutno odobravanje svih aktivnosti te vrste od strane bošnjačke politike i još koješta, sve navodno citirano iz tog izvještaja SIPA-e.

Kad se uplela Face TV I Youtube, sve je buknulo

I pošto se pisana riječ, da li odavdje ili izvana, kod nas uzima u obzir koliko i crno ispod nokata, sve bi tu i završilo da se nije upleo Senad Hadžijfejzović, Face TV i Youtube:

Pogledajte i ovo:  Od bh političara nikakva dobra, samo nas vuku u prošlost!

Poruka Senada Hadžifejzovića za Kolindu

”Poruka iz vjeronauka za hrvatsku predsjednicu, drugaricu Kolindu!
Osoba može, ali ne može religija postati radikalna. Tumačenja vjera su vam banalna. Ne pristaje vam biti manijakalna niti antiklerikalna. Greška vam je kardinalna, pitajte bosanskog kardinala. Tek poneka plavuša je banalna. Vi morate biti ličnost intelektualna. Vi ste osoba senzualna, naša stanja prema vama su veoma emocionalna.

Glede nas Bosanaca, vi ste gospođa fatalna, dapače, što više, žena idealna. Ne kvarite naša osjećanja, doduše, muški orijentalna prema vama, abnormalna i maksimalna.
Drugarice predsjednice, za mene bi jedna komunikacija s Vama verbalna, u intervju formi bilateralna bila zadovoljština nenormalna. Ako vam je politička namjera kolonijalna onda znajte da ova zemlja ne smije biti federalna, već zajednička tronacionalna.

I poruka finalna, u stresu ste, prijala bi vam terapija fizikalna i to zaista vrlo, vrlo radikalna” – poručio je Hadžifejzović.

Naravno, kada je to na TV-u i youtubu, onda i nađe put do širokog gledateljstva i još šireg reagiranja.

Reakcija hrvatskih novinara

Uslijedila je reakcija dvojice hrvatskih novinara, Zorana Šprajca i Letice

1.Reakcija Zorana Šprajca

sprajsŠprajc je rekao u TV emisiji da se Hadžifejzović okomio na predsjednicu zbog izjava u kojima “samo govori ono što svi vide i Bosni želi isto ono što si Bosna i sama želi”.

– Nema što, voditelj i pjesnik, duhovit kao stećak, fin kao Trump, a kad se drugi put požalite na loš humor u ovoj emisiji, kojeg nekad stvarno ima, sjetite se kakav humor moraju gledati Bosanci, inače čuveni po humoru na svoj račun. Ali kako ni Bosna nije što je bila nekad, što bi humor bio. Željno sada iščekujemo kakvim će seksizmom ovaj vrckavi vjeroučitelj počastiti Angelu Merkel koja se na stranačkom kongresu u Essenu otvoreno založila za zabranu nošenja burki i prekrivanja lica u Njemačkoj – poručio je Šprajc.

2. Reakcija Letice

Letica je postavio svoj odgovor i na svoj Facebook:

“Verbalna hajka na hrvatsku predsjednicu KGK

Izravne kritičke riječi o “islamu koji se mijenja” u BiH koje je naša predsjednica izrekla u intervju Defense Newsu rezultirale su skandaloznim javnim pismom predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa reisa-l-uleme Mustafe Cerića upućenim iz umišljene ćudoredne visine hrvatskoj predsjednici…

Ohrabren tim pismom, hrvatsku je predsjednicu na stup televizijskog i virtualnog srama pokušao izvrći nagradama i slavom ovjenčani – prije dvije godine proglašen je “novinarom godine” – televizijski voditelj Senad Hadžifejzović.
Evo kako je – cinično, seksistički, bez trunka poštovanja – u središnjem dnevniku Face TV komentirao tvrdnje hrvatske predsjednice o “drugoj islamizaciji” BiH o kojoj sam jučer nešto napisao na mom zidu:

Zanimljivo je, ali i zabrinjavajuće, što spomenuti pisci javnih pisama KGK ne spominju ČINJENICE koje su i njima i europskoj i zapadnoj javnosti i “tajnosti” predobro poznate: da u BiH djeluju tajni i javni centri za novačenje ratnika Islamske države, da u toj zemlji teče proces “druge islamizacije/sunitizacije” iza kojeg stoje Turska, Iran i Saudijska Arabija, da se specifični, jedinstveni, bosansko-hercegovački svjetovni i crkveni islam pokušava kapilarno zamijeniti onim koji se prakticira u Iranu i Saudijskoj Arabiji itd.”, napisao je Letica na svom Facebooku.

Reakcije MS BiH i Bakira Izetbegovića

Reakcija Dragana Mektića

A tek tada, nezamislivo sporo, reaguju Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i Bakir Izetbegović. Mektić je održao konferenciju za štampu i osvrnuo se na ovo. Izjavio da je riječ o vrlo zlonamjernoj kampanji iz Hrvatske koja se poziva na nepostojeći izvještaj SIPA-e i da bi ona trebala da „otvori oči, neka pogleda u Hrvatsku, u Jasenovac.”

dragan-mektic

Ministar poručio Hrvatskoj da mete u svom dvorištu

(Pri tome je s pravom mislio na uistinu nezamislivo grozan čin, nedavno sramno postavljanje spomen ploče u centru Jasenovca na kojem je uklesano „Za dom spremni”. Naime, Veterani HOS-a su, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracijskog logora, 5. novembra podignuli to na pročelje zgrade na Trgu kralja Petra Svačića, u sjećanje na 11 poginulih pripadnika 1. satnije ‘Ante Paradžik’ Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koji su stradali na tom području. Masno otisnuti natpis ‘Za dom spremni’, osim na spomen-ploči, bio je i na jakni Marka Skeje, splitskog HČSP-ovca i ratnog zapovjednika IX. bojne HOS-a, nazvane po ustaškom ratnom zločincu Rafaelu Vitezu Bobanu.
Ploču su postavili veterani HOS-a Jasenovca i Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba. Pored imena žrtava, stoji i grb postrojbe s ustaškim uzvikom, koji su HOS-ovci početkom devedesetih godina preuzeli od službenog znakovlja Nezavisne Države Hrvatske. Pored lokalnih političkih predstavnika, na skupu su bili i veterani HOS-a te bivši i sadašnji članovi pravaške političke scene u Hrvatskoj, poput Ante Đapića, Miroslava Rožića, Ante Prkačina i Pere Ćorića, donedavnog saborskog zastupnika HSP AS-a. Protokol je započeo blagoslovom spomen-ploče, nastavljen je misom zadušnicom u župskoj crkvi u Jasenovcu, a završen obraćanjem uzvanika i organizatora u Mjesnom domu. Među stotinjak sudionika otkrivanja spomen-ploče bili su i predstavnici Općine Jasenovac te Grada Popovače. Načelnica općine Marija Mačković, inače iz redova HDZ-a, održala je govor i u ime Općine Jasenovac položila vijenac ispred rečenog natpisa).

nas-izvjestaj-o-stranim-ratnicima

Screenshot sa N1

Međutim, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas na svojoj konferenciji nije zaprijetio da će neko odgovarati za ovaj izvještaj, bilo Večernji list, ako su ga krivotvorili, bilo SIPA, ako je izvještaj zaista dospio do ovog lista odatle!

Pogledajte i ovo:  Šta je njemačka strategija ili „Maršalov plan“ za Zapadni Balkan?

Reakcija člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića

A danas je stigla i reakcija člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je u razgovoru za Fenu, između ostalog, pomenuo i izjavu hrvatske predsjednice. Prenosimo s FENE:

Fena: Jučerašnja izjava predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o tome kako se „treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća tisuće boraca“ izazvala je burne reakcije javnosti. Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

Izetbegović: Cijenim da bi svi lideri u regionu trebali dva puta razmisliti prije nego se upuste u komentarisanje situacije i problema u susjednim  državama. Predsjednica Grabar-Kitarović očigledno nije postupila tako, čime je pokazala nepoštovanje prema Bosni i Hercegovini i njenom rukovodstvu. Nije dobro BiH nazvati neemancipiranom zemljom, komentarisati odijevanje Bošnjaka i Bošnjakinja, preuveličavati problem tzv. islamskog ekstremizma u BiH, recimo dodavati dvije nule na broj povratnika sa stranih ratišta… Sa sirijskog ratišta se  vratilo 46 osoba iz BiH dakle, par desetina a ne par hiljada kako je to ustvrdila predsjednica Hrvatske. U prošloj godini nije zabilježen niti jedan odlazak na strano ratište iz BiH. Naše službe sigurnosti aktivno se i uspješno nose s ovim problemom, razmjenjuju podatke i iskustva s nadležnim službama, uključujući i one u Hrvatskoj.

izetbegovic

Jasan odgovor Izetbegovića, foto: Screenshot sa N1

I u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam, i Hrvati odlaze na strana ratišta poput ukrajinskog, u Jasenovcu je otkrivena spomen- ploča s nacističkim pozdravom, javnost se čudila nekim fotografijama s ekstremističkim barjacima, pa smo mi iz BiH izbjegavali da takve pojave komentarišemo… Nadam se da će  predsjednica Grabar-Kitarović ubuduće postupiti tako, odnosno brinuti o vlastitom dvorištu a nama prepustiti brigu za naše.

Kako je Kolinda „ispalila granatu” od srpske čokolade

A oko hrvatske predsjednice, očito, nije mirno ovih dana. Osim problema sa nama, radikalnim susjedima, Kolinda ima problema i sa svojim Hrvatima: povodom Dana dubrovačkih branitelja podijelila je jednoj grupi djece vlastite fotografije a djeca su dobila i čokolade. Zamislite samo, bile su to čokolade proizvedene u Srbiji! NE švicarske, austrijske niti bilo čije, već SRPSKE!

Jadna djeca i roditelji jer su se strahovito uzrujali činjenicom da su im djeca jela srpsku čokoladu koja vjerovatno mora biti indoktrinirana! Da li jedu srpski šećer, brašno, da li iko ima u kući ili garaži desetine toga što je provedeno u Srbiji (a nezamislivo je da to nije velikim slovima stavljeno na deklaraciji) sasvim je nebitno! Djeca nisu smjela dobiti srpsku čokoladu, pa se predsjednica javno izvinila i djeci obećala poslati novu – hrvatsku čokoladu. Nije se smjelo dogoditi da se usred slobodarskog Dubrovnika jedu srpske čokolade koje dijeli hrvatska predsjednica. Iako je potpuno nejasna činjenica zašto dijeli svoje fotografije?! Čemu one služe djeci?!

Pogledajte i ovo:  Večernjakov pečat - čija je to manifestacija?
Ko je proizveo te čuvene čokoladice?

Riječ je čokoladici sa pirinčem Mony, koju proizvodi Pionir iz Subotice.

Kabinet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović tvrdi da su se srpske čokoladice proizvedene u subotičkom Pioniru, koje je ona dijelila djeci u dubrovačkom vrtiću, našle u korpi punoj hrvatskih proizvoda, te da se među trista proizvoda našlo i nekoliko “spornih”.

Iz kabineta je za T-portal rečeno da su srpske čokoladice nabavljene od firme Žitnjak, koja je u vlasništvu Agrokora, kao i da je prigodni paket, prema deklaraciji, pakovan u Vukovaru i sadrži jednu “spornu” čokoladicu.

kolinda-g-k

Zbog „spornih čokoladica” dobila nadimak Čokolinda

“Spomenutim prigodnim paketom upotpunjena je korpa puna hrvatskih proizvoda, što je rezultiralo time da se među tristotine proizvoda našlo i nekoliko “spornih”, naveli su iz kabineta Grabar Kitarović.

Hrvatska javnost je o tome saznala nakon što je to na svom Fejsbuk profilu objelodanio jedan roditelj uz fotografiju čokoladice.

“Morao sam ovo da stavim da vidite u kakvoj državi živimo, bio je njegov vrtić na prijemu kod Kolinde i ovo je dobio iz njenih ruku, njenu sliku i čokoladu iz Srbije, pa je li ovo žalosno, i to na Dan dubrovačkih branitelja. Bravo!”, naveo je ovaj roditelj, a prenio Dubrovački dnevnik.

Oglasio se i vlasnik Pionira Miroljub Aleksić koji je svojoj čokoladi priuštio veliki publicitet:

Pa što ako je Grabar-Kitarović dijelila čokolade iz Srbije?!

miroljub-aleksic“Ne razumijem u čemu je problem. Ja dijelim Zvečevo i Kraš”, kaže Miroljub Aleksić, vlasnik tvornice čokolade Pionir iz Subotice, čija se čokoladica navodno našla u paketićima koje je predsjednica Grabar-Kitarović dijelila jučer djeci u Dubrovniku. Kaže on i da je u Pioniru zaposleno 20 posto Hrvata i 60 posto Mađara, dok se čokoladica po svemu sudeći našla u božićnim poklon-vrećicama koje je za 15 kuna moguće kupiti u trgovačkim centrima, a čiji je distributer tvrtka Filir iz Vukovara, u vlasništvu Hrvata.

Blago djeci, dobit će duplu čokoladu, iako su se vjerovatno malo zagadili onom prvom! Firma iz Vukovara, koja je pakirala te proizvode, će sigurno debelo odgovarati: i zato što su čokoladice iz Srbije a i zato što su u toj Srbiji proizvedene u spornoj fabrici u kojoj radi samo 20 posto Srba! Ili su možda ipak iz fabrike Soko Štark, fabrike čiji je vlasnik Hrvat, koja nosi ime hrvatskog partizanskog heroja Nade Štark, rođene Kulundžić (udata Štark), koja je bila hrvatska komunistkinja i ubijena u Logoru Stara Gradiška 1945. godine. Po njoj je tvornica u Zemunu i dobila ime Nada Štark (sadašnji Soko Štark).

Jadna Kolinda-Čokolinda ili jadni mi sa ovakvim „velikim” događajima?

Je li ikome ovdje išta normalno? Kud plovi ovaj ludi brod Balkana? Da li je sve ovo moguće u 21. stoljeću, doba NAJVEĆEG razvoja čovječanstva? Nije ni čudo da se narod na Facebooku smije:

Šta radi Agrocor u Beogradu? Ili druge firme? Šta rade u Bosni Konzum i ostali? Da li i mi u BiH treba da jedemo Dorina čokoladu ili ćemo zaraditi virus ustaštva? Bi li Kolinda-Čokolinda pojela čokoladu proizvedenu u BiH ili Srbiji ili samo one iz Hrvatske i zapadnih katoličkih zemalja?

Dokle ovako?
Blagi bože, horor priče su puno normalnije od života ovdje na Balkanu! Lakše bi bilo podnijeti i shvatiti priče o korupciji nego ovakve napuhane gluposti i banalnosti. Ili, kako reče Andrić, jedan od onih Hrvata-Srbina rođenih u sred Bosne: „Dođu, tako, vremena kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!” A ta vremena su nam već dugo…Pogledajte ko nam priča i šta nam pričaju, pogledajte ko je bogat a vidite i ko šuti…

I da ne zaboravimo: OBAVEZNO pregledajte ko je proizveo slatkiše u novogodišnjim paketićima koje će dobiti Vaša djeca! Ako ne budu u skladu sa Kupujmo domaće, dobiće i oni po jednu extra! Onako po kolindski…ili tužimo nabavljače, po američki…

Izvor: Večernji list/N1/tportal

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.