Ni Britanci ne žele Trumpa: John Bercow se protivi da se Trump obrati britanskom Parlamentu

  • Prema pisanju današnjeg BBC-a, predsjednik Donjeg Doma britanskog Parlamenta John Bercow je danas izjavio da se ”snažno protivi” ideji da se američki predsjednik Donald Trump prilikom dolaska u Ujedinjeno Kraljevstvo obrati zastupnicima.

Amerika smatra oduvijek da je UK njihov najveći saveznik, ali se sada pokazuje da, dok je Trump predsjednik, to možda više i neće biti tako.

Predsjednik Donjeg Doma britanskog Parlamenta Bercow je danas rekao zastupnicima kako je njegovo ”protivljenje rasizmu i seksizmu” odigralo snažnu ulogu u formiranju ovakvog stava prema Trumpovom dolasku.

Njegov govor popraćen je velikim aplauzom od strane zastupnika Škotske nacionalne stranke i laburista ali neki kažu i da bi morali ostati neutralni.

Donald Trump je inače pozvan u državnu posjetu Velikoj Britaniji nakon što je britanska premijerka Theresa May posjetila Bijelu kuću prije par sedmica. U međuvremenu je pokrenuta peticija koju je potpisalo nekoliko miliona građana kojom se traži zabrana Trumpovog posjeta. Vođa laburista Jeremy Corbyn se slaže s tim, a i liberalni demokrati su kazali da za njih Trump nije dobrodošao. Ta peticija će biti i razmatrana tokom ovog mjeseca.

”Bilo bi najbolje da predsjednik ne dolazi u našu zgradu”, kazao je Bercow

Trump je pozvan u UK prilikom posjete Therese May Americi, foto: Getty images

Bercow je objasnio zastupnicima kako pravo obraćanja Parlamentu nije ”automatsko pravo” već ”zaslužena čast” i naveo Trumpovu kontroverznu zabranu ulaska izbjeglica i državljana iz sedam, većinom muslimanskih zemalja u SAD.

”I prije izdavanja te zabrane ja bih se snažno protivio njegovom obraćanju Parlamentu. A nakon uvođenja zabrane, moje je protivljenje samo snažnije,” rekao je.

Dok se većina slaže sa Bercowim, (lider laburista Jeremy Corbyn smatra da se Trumpova posjeta treba odložiti), dotle donedavni lider UKIP-a, Nigel Farage, smatra da Bercow ”zloupotrebljava svoju poziciju” i da je način na koji je on to iznio ”devalvirao taj veliki office”. Farage smatra da bi zastupnici prema ovome pitanju trebali ostati neutralni.

Downing Street i Theresa May su i inače napadani zbog njene posjete Americi a zastupnici će 20. februara raspravljati na plenarnoj sjednici o peticiji protiv Trumpova dolaska.

izvor: BBC

Vaš komentar