• Iako se sada svi političari međusobno utrkuju ko će zgrabiti više poena i više popljuvati Izetbegovića i Softića, činjenica je da su svi zajedno APSOLUTNO i NEOPOZIVO KRIVI za blamažu i nevjericu koji su zadesili BiH oko odbijanja revizije presude protiv Srbije. O utjecaju koje sve ovo ima i na žrtve i na cjelokupnu javnost, ne treba ni govoriti.
Laži, laži, laži me, političari to rade najbolje!

Odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbaci legitimitet Sakiba Softića kao agenta BiH po zahtjevu za reviziju presude protiv Srbije 09.03. nas je najprije ostavila u šoku. Probudili smo se i sad je vrijeme da pozovemo odgovorne, naročito političare, da snose krivične posljedice. Jer su za neuspjeh revizije krivi svi!

Napadati najviše Sakiba Softića koji je u više navrata sebe nazivao ”bivšim agentom BiH” je izvan pameti; čitavu ovu katastrofu i propast oko revizije nije ni pokrenuo on. Kriv je Izetbegović, kriv je i Čović i kriv je i Ivanić! A jednako i sve one ulizice koje su poletjele u Vijećnicu u februara kada ih je Izetbegović pozvao, a sada kao Pilat peru ruke oko svega! Nisu znali! Ma nemoj!

Ko je najviše doprinio porazu pravde?

Tek od početka ove godine je počela silna ujdurma oko revizije presude protiv Srbije i čitava zemlja nam se podijelila na tabore.
Ono, nije da i ranije nismo taborovali…Kod nas je taborovanje postalo permanetntno stanje, zahvaljujući politici i političarima sa njihovim šupljim populističkim demagogijama. Sve je usmjereno samo na očuvanje pozicija koje, opet, samo čuvaju njihovo stanje permanentnog bogaćenja. Ipak, ovo je prelilo čašu strpljenja i podnošenja.

Iznervirani smo svi: od naših očekivanja da ćemo dočekati bar neku pravdu, spali smo u najdublji ponor onog neopozivog ”NE” od kojeg nema dalje! Ne za tračak pravde, ne za bar neku satisfakciju, ne za pokazivanje bar prividnog respekta prema žrtvama i zločinima! A zbog koga? Je li Sakib ikome obećavao pravdu, priznanja, cjelovitu državu, poštivanje, socijalnu pravdu, bilo što? Je li Sakib Softić javno za sebe tvrdio da je legitiman predstavnik ili je to u njegovo ime uvijek tvrdio Bakir? I ko nas je onda izdao i prevario? Ko treba da snosi odgovornost?

Krivica Sakiba Softića

Najveća odgovornost Sakiba Softića je njegovo ćutanje: sve od momenta kada ga je Bakir prozvao legitimnim, nije se javno oglasio da kaže da je njegova legitimnost istekla, što je znao, i da se mora obnoviti! Kriv je za ćutanje koje je podržalo Bakirove ublehe narodu željnom pravde! I treba da odgovara za svoju šutnju! Ne morate biti čak ni pravnik da biste znali šta je morao uraditi. A ako si doktor prava, onda je tvoja odgovornost maksimalna!

Podsjećanja radi, Softić je još 25. maja prošle godine pisao tom sudu pitajući da li je njegovo imenovanje za pravnog zastupnika BiH u procesu protiv SR Jugoslavije iz 2002. godine još važeće, zbog pokretanje procesa revizije presude. Pismom, datiranim 26. maja 2016, sekretar Suda informirao je Softića da je neophodno novo imenovanje.
Sud nije dobio nikakav dokument koji bi potvrdio da je Softić reimenovan u svrhu procesa za reviziju presude iz 2007 – precizirao je predsjednik Međunarodnog suda pravde. I tako, rezultat je – Međunarodni sud pravde u Hagu je odbacio legitimitet Sakiba Softića kao agenta BiH po zahtjevu za reviziju presude protiv Srbije!

Softić je znao da nije legitiman agent

Pa ipak je Softić 23. februara ove godine tom istom sudu predao zahtjev za reviziju presude u procesu protiv Srbije, potpisujući se na zahtjevu kao “agent” BiH. Onda je Sud u Hagu već sutradan, 24. februara, od trojice članova Predsjedništva BiH zatražio objašnjenje, a kako je u izjavi naveo sudija Abraham, srpski član Predsjedništva BiH – Ivanić – odgovorio je da “nijedna zvanična institucija BiH nije donijela odluku da pokrene reviziju”.

I opet podsjećanja radi, Sam Softić je tvrdio ovo isto u Dnevniku FTV-a, od 30. maja 2013. kada je demantirao voditeljicu emisije da je on agent pred Haškim sudom.
Softića je tada, u Dnevniku FTV-a voditeljica najavila kao agenta BiH pred Međunarodnim tribunalom u Hagu.
Zamolila je da kaže svoj komentar u vezi oslobađajuće presude Jovici Stanišiću, bivšem šefu državne bezbjednosti SR Jugoslavije i Srbije i Frenkiju Simatoviću, komadantu srpskih specijalnih snaga. On je onda rekao:
“Ja sam nezadovoljan kako ste me predstavili. Ja sam prof.dr. profesor Univerziteta u Sarajevu i bivši agent Bosne i Hercegovine”, njegove su riječi a čuju se i na snimku ispod:

Pogledajte i ovo:  Politička ”zabava” uz kokice: Radončić vs Izetbegović

Krivica članova Predsjedništva BiH

Pismo koje su dobili svi članovi Predsjedništva BiH govori samo za sebe. Prenosimo ga u cijelosti:

”Vezano za moje pismo od 24. februara 2017. (br. 148182), u kojem sam tražio od Predsjedništva BiH da pojasni problem o kojem sam pisao, čast mi je, po uputstvima Suda, da Vaše ekscelencije informiramo o sljedećem:

Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva koja su iznijeli u svojim pismima. Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, po pitanju zahtjeva za reviziju presude od 26. februara 2007. u slučaju primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija).

Iz tog razloga, ne može se ništa preduzeti u vezi dokumenta pod nazivom “Aplikacija za reviziju presude od 26. februara 2007. u slučaju primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)” – stoji u pismu koje je članovima Predsedništva BiH uputio pisar Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Čovićeva krivica

Dobijanje pisma potvrdili su svi, a Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, je slavodobitno izjavio:

”Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva BiH i sud smatra da sadržaj pisama pokazuje kako nadležna tijela nisu donijela nikakvu odluku u ime BiH kao države u pogledu zahtjeva za pokretanje revizije presude od 26. februara 2007. Stoga se ne može ništa po reviziji presude”, pojasnio je nama neupućenima, usput naglašavajući da smo se ”opet poigrali sa BiH”. A znamo odlično da je on jedan od ključnih igrača te igre –  onaj koji ”nije donio nikakvu odluku”. A to samo znači da je odlučio kao i Ivanić!

Još je takvu odluku prokomentarisao riječima “da smo danas tamo gdje smo bili na početku”.

O Mladenu Ivaniću ne treba trošiti riječi. Njegovo se zna. BiH, od koje prima plaću, nikada nije ni bila ništa drugo osim objekt igre.

Izetbegovićeva krivica

Naravno da Izetbegović snosi najveću krivicu. Ako je znao, a očito je znao sve u vezi Softića, kome je i zašto mazao oči proteklih mjeseci? Je li širio laži i ubjeđivao i sebe i političke suradnike i protivnike samo radi svoje fotelje i pozicije? Zato da ga narod voli i podržava? Je li njegova politička pamet toliko uska da vidi samo dva metra ispred sebe?

Izetbegović je i priznao da je znao za pismo suda iz maja 2016. u kojem je Softić obaviješten da nije agent.

”Međutim, taj papir nije bio utemeljen na statutu i pravilima suda, niti na praksi suda. Softić je dva puta zastupao BiH, Srbija je pokrenula reviziju i tada je Softić imao legitimitet. Sud je dva puta zaustavio pokušaj revizije, prvi put preko registrata, a drugi put obraćanjem članovima Predsjedništva BiH”, kazao je Izetbegović i dodao ”da se Softić potrudio te mu je čestitao rekavši da je najava procesuiranja Softića glupost”.

Na pitanje zašto javnost nije obavijestio o pismu iz maja, Izetbegović je rekao kako ništa nije krio te da je o svemu obavijestio članove pravnog tima koji je radio na reviziji.

Dodaje da odluka da se ide u reviziju nije njegova, već joj je dao podršku i da se zbog toga ne kaje. Rekao je i da je on na sastanku u sarajevskoj Vijećnici “iznio sve stvari”.

Najavio je i nastavak borbe za istinu i pravdu. Nastavak koji on, sasvim očito, nije ni sposoban da odigra.

Koga sada političari optužuju za krah

Tužilaštvo BiH je najavilo da će formiraće predmet i provjeriti navode koji se tiču postupaka Sakiba Softića kao agenta BiH u podnošenju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. To je potvrdio Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Političari, opet, sada koriste trenutak da žestoko napadnu Izetbegovića. Najžustriji sa optužbama je, naravno, Radončić. Malo pravedno političko mače koje traži Bakirovu smjenu i krivicu!

Naravno da treba da snosi krivicu jer je dobro kriv, ali skupa s njim i taj isti Radončić i svi kojima je dato pravo da se igraju svim svetinjama ovog naroda. Jesmo li mi ili oni bili 17.02. u Vijećnici?

”Ovakvo moralno i političko posrnuće treba imati jedino mogući epilog – odlazak sa časne i odgovorne funkcije člana Predsjedništva”, izjavio je Radončić. Valjda je on podesniji za tu časnu ulogu…

Pogledajte i ovo:  Turska: propali udar ili izrežirana tragedija

Ili onaj Čović koji tako neutralno izjavljuje:

”Žao mi je što smo se opet poigrali sa BiH i pokazali da taj sistem ne funkcionira. Žao mi je što je došlo do ovakve situacije. Ugled BiH smo uveliko oslabili!”

Pri tom zaboravlja naglasiti ko je učestvovao i skrojio to ”slabljenje ugleda” zemlje do kojeg mu, očito, i nije stalo. Jer je revizija odbijena i zahvaljujući njegovom šurovanju sa Ivanićem!

Svi traže Izetbegovićevu ostavku

Izetbegovićevu ostavku su zatražili i lideri i čelni ljudi opozicionih stranaka u FBiH, prije svih Nermin Nikšić (SDP), Željko Komšić (DF), Reuf Bajrović (GS), ali i oni likujući lideri iz RS.

Željko Komšić, predsjednik Demokratke fronte, pitao se na N1 ko je i zbog čega sakrio pismo iz Međunarodnog suda pravde od 26. maja prošle godine:

“Ja samo pitam ko je od bh. javnosti sakrio pismo? Ne mogu uopšte da shvatim taj rezon, ni Softićev ni Izetbegovićev, zašto su to uradili, zašto su nas doveli u takvu situaciju da se sada osjećamo poniženo”, rekao je za N1.

Refik Hodžić, bivši portparol Haškog tribunala i dobar poznavalac procedura na MSP-u, rekao je Izetbegoviću da “prekine sa lažima i obmanama” i negirao njegove navode da je Sud odbijanjem revizije prekršio pravila i Statut.

“Sud vam je još prošle godine poslao pismo da treba nova odluka pošto je revizija novi postupak. Dosta laži i obmana. Dosta ponižavanja žrtava i naroda, dovoljno smo svi poniženi ovom blamažom. Ako nemate hrabrosti da preuzmete odgovornost, makar ćutite”, rekao je on.

Bakir nema namjeru dati ostavku

Bakir Izetbegović je jučer, uoči sjednice Glavnog odbora SDA, izjavio kako nema namjeru da podnese ostavku na funkciju člana Predsjedništva.

”Ostavku neću podnijeti jer mislim da činim ono za šta me moj narod i izabrao”, kaže Izetbegović.

A nismo ga izabrali da nas vodi iz jedne izgubljene bitke u drugu, što on neprestalno radi. Vrijeme mu je da ode! I Nije ni trebalo da tu ikada bude! Kao što nije ni svima njima zajedno!

Lideri u RS će najbolje iskoristiti ovu situaciju

Politikolog iz Banjaluke Velizar Antić smatra da Srbi ovu situaciju treba maksimalno da iskoriste, da kažu da ovako više ne može, jer se institucije moraju poštivati.

”Stvar moraju da istjeraju do kraja. To znači, dok postoje zakoni, morate da ih poštujete. Istovremeno, očekujem da se u Federaciji svi ostrve na Izetbegovića, tražeći njegovu odgovornost, što je dobro jer političari moraju da znaju za sankcije. Mislim da je sam sebi dao autogol jer je ušao u igru koja je bila osuđena na propast” – kaže Antić.

Naravno, poštivaće oni sve, kada im odgovara…

Sada se svi veliki dušebrižnici Srba utrkuju ko će šta izjaviti u vezi odbijenice i utjecaja na njih, jednako kako se i blatom bacaju na Izetbegovića.

Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da Izetbegović zbog “nerazumnih, neustavnih i vaninstitucionalnih odluka” treba da se izvini srpskom narodu u RS, kao i svim građanima BiH i Srbije.

“Srpskom narodu u RS treba da se izvini zato što je pokušao da uzurpira naše pravo da učestvujemo u donošenju svih odluka u zajedničkim institucijama, a građanima BiH jer je svojim neustavnim i vaninstitucionalnim djelovanjem svjesno proizveo najtežu političku krizu od Dejtona do danas”, poručio je Košarac.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, koji je još u četvrtak pozvao Izetbegovića na ostavku, u petak je rekao da SDS ne vidi nijedan razlog da se likuje zbog odluke Suda, te je dodao da je jedini pobjednik Dejtonski mirovni sporazum i odgovorne politike koje su na razuman način podržavale dejtonske principe i ustavne nadležnosti.

“U ovom slučaju poražene su dvije politike. Jedna člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića zbog izvaninstitucionalnog djelovanja, a druga predsjednika RS i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koji je zagovarao napuštanje institucija kako bi tu krizu produbio”, tvrdi Govedarica.

A Vučić je u petak izjavio da odbacivanje zahtjeva BiH za reviziju tužbe protiv Srbije ne vidi kao pobjedu.

”Pobjeda će biti kada Srbi i Bošnjaci budu razumjeli da treba da gledaju u budućnost, a ne da tugu jedne strane vide kao svoj uspjeh”.

Vučić, baš kao pravi mirotvorac, je novinarima u Lebanu izjavio kako ne želi da iskoristi odluku Međunarodnog suda u Hagu u kampanji ili za dobijanje političkih poena, jer bi za njega lično i za Vladu velika pobjeda bila da se obezbijede mir i stabilnost i još bolja saradnja.

Pogledajte i ovo:  Obama na prvoj presici nakon izbora: Nada se najboljem ali je i zabrinut…

Dodik u svom stilu koristi sve da napadne i Izetbegovića i opoziciju u RS:

”Bakir Izetbegović je izazvao političku krizu u BiH, a SDS je učinio sve da njegovo ponašanje relativizuje…Umjesto ozbiljnog odgovora na Izetbegovićevo napuštanje institucija i donošenje odluka po sarajevskim ćoškovima, a ne u zajedničkim institucijama, SDS se odlučio za politički komformizam koji znači ‘Srpsku damo, fotelje ne damo'”, izjavio je Dodik za Srnu.

Prema njegovim riječima, ukoliko je insistiranje na očuvanju interesa Republike Srpske produbljivanje krize, SNSD prihvata tu odgovornost, uz napomenu da je godinama pokazivao da mu je RS na prvom mjestu.

SDA uvijek podržava svog Predsjednika

Glavni odbor SDA je jučer podržao Bakira Izetbegovića, smatrajući da je on “uradio sve što je mogao u nastojanju da se dostigne pravda i istina”

“Glavni odbor je ocijenio da je Međunarodni sud pravde u Hagu, putem izjave njenog predsjednika, propustio da svoju izjavu obrazloži valjanim pravnim argumentima, potpuno ignorišući svoj pravilnik, statut i dosadašnju praksu Suda. Sud je onemogućio žrtve u njihovom nastojanju da dobiju pravednu presudu”, kazao je Genjac nakon sjednice Glavnog odbora.

Istovremeno, prema pisanju Blica, na društvenim internet mrežama jučer je počelo da kruži obavještenje SDA koja od svojih članova traži da obavezno podrže Izetbegovića.

”U ovim trenucima moramo jasno da lažemo da stojimo iza svega što je predsjednik uradio i bezrezervno podržimo bitku za pravdu” – navodi se u dopisu, barem kako pišu na Blicu.

Šta je epilog priče oko revizije?

Izetbegović će morati da objasni zašto se nije djelovalo svo ovo vrijeme nego tek u posljednji čas.

Kako navodi Klix, ostaje upitan i način finansiranja agenta Softića s obzirom na to da je, prema pisanjima medija, 11. maja 2016. godine Izetbegović potpisao Ugovor o djelu sa Sakibom Softićem: tu naručuje poslove “analize presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore”, te poslove “procjene opravdanosti podnošenja zahtjeva za reviziju pomenute presude”.
U tom ugovoru usaglašeno je da će troškovi analize i prikupljanja dokaza iznositi 150 hiljada KM, a snosiće ih Fondacija “Pravda za BiH”, navodi se na Klix.ba.

Javnost željno čeka i objašnjenje Sakiba Softića, Fadile Memišević i Rasima Muratovića o tome kako je država dovedena u blam situaciju da podnese zahtjev za reviziju presude preko osobe za koju se već godinu znalo (tj oni su znali) da uopće i nema legitimitet.

Od prvog dana nismo imali nikakve informacije ni o čemu: Softić, Memišević i Muratović nisu ništa izjavljivali pred javnošću o cijelom tom postupku. Ne znamo ni koji su to novi dokazi zbog kojih je pokrenut zahtjev za reviziju! Ne znamo kako se trošio novac! Ne znamo ništa! Čak ni zašto je i na osnovu kakvih referenci baš Sakib Softić bio taj ”sručnjak” koji će nas zastupati! A svi oni i dalje šute.

Priče će potrajati još neko vrijeme i – nikom ništa! Napravit će nam uskoro novu krizu i nove priče… O žrtvama tu i tako nije ni bilo riječi…

#Ostavke za sve

I neka traže ostavku Izetbegovića! Ali zašto ne tražiti i ostavke Ivanića i Čovića koji su veoma perfidno i podmuklo iskoristili svoje funkcije da sve ovo postane blamaža?

Ili Radončić?! I on je bio u Vijećnici 23. februara i zna šta je tada iznio pravni tim. Zašto tada nije imao ništa da izjavi? Ili svi ostali? Jesu li tada imali hrabrosti reći narodu istinu?

Ili Čović? Prva pomoć Ivaniću oko cijelog slučaja, onaj koji ne zna da su i Hrvati tada bili žrtve. Ili mu je svejedno.

  Jašta! Svi su oni samo čekali da bi ispali obmanuti i sada se ”hrabro” zalažu za pravdu. Samo kupe svi svoje poene, Izetbegović da se borio za pravo žrtava i pravdu, drugi da su htjeli isto i bili obmanuti, treći da su se izborili za RS i Srbe…

I sve to ide samo njima u prilog, ne građanima BiH, ne državi BiH. Koliko ćemo još trpjeti ovu bagru na vlasti? Dokle biti strpljiv u podnožju vulkanskog grotla kakvo je Predsjedništva BiH? Je ako je Balkan bure baruta Evrope i svijeta, to bure je u BiH smješteno u Predsjedništvu. Svi znamo da su baš oni centar krize i – šta čekamo?

izvori: Klix/Blic/N1/Nezavisne/FTV/Jutarnje

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.