Sajam privrede u Mostaru: sajam ili sastanak političkih lidera?

  • Danas je Plenković otvorio Međunarodni sajam privrede u Mostaru a otvaranje je više ličilo na neki skup regionalnih političkih lidera. A nije ga ni otvorio bh političar!

Danas je Andrej Plenković otvorio Međunarodni sajam privrede u Mostaru i sve novine su pune izvještaja o tome: koliko je izlagača, koje su sve politički znamenite figure i figurete tu došle, šta je ko rekao, je li Plenković pojeo čokoladu koju mu je dao Vučić i slične stvari. I eto, ovaj mostarski sajam je sada definitivno najjači u BiH!

A prije deceniju ili kusur godina gore-dole, čitava država je brujala o ZEPS-u, sajmu koji je započeo neposredno iza rata u zeničkoj robnoj kući Bosanka, a onda se preselio na Kamberovića polje. Bio je sjajan, veliki, dolazili su izlagači iz toliko zemalja da je bilo milina šetati sajmom, jednako kako je milina gledati danas ovaj sajam u Mostaru.

Mostarski sajam

I šta se desilo: zenički sajam je polako propadao, ne zato što se radnici sajma nisu trudili ili zato što su gluplji od mostarskih, nego zato što u ovoj sumornoj zabiti od države sve – apsolutno sve – ovisi od stranaka i politike! Zenički sajam više ni njihov gradonačelnik nije dolazio da otvara, a kamoli kakvi drugi zvaničnici! A Čović se zdušno brine o svemu ”hrvatskom” u Mostaru i Hercegovini, pa nije ni čudo da je od 2007-e, dakle za 20 godina, ovaj sajam postao sjajan!

Sajam i jeste odličan, prepuno je izlagača (zvaničan broj je preko 800 iz 30 zemalja), sve je savršeno ”napucano” da mu niti jedan sajam više ne može ni blizu. A ZEPS, od kojeg su i dobili ideju i krenuli s tim više od decenije kasnije, nije ni mala maca za njega. Bravo poličari!

Sve nam propada, ako to politika i stranke ne guraju!

I dok bi sajmovi privrede trebali služiti privrednicima, očito je da služe svima samo i kad iza njih stoje politika i stranka: sasvim naopako, umjesto da političari shvate da ih privreda hrani, kod nas se i najveći privrednici i biznismeni moraju klanjati ovim političkim neradnicima. Što ih je više na nekom skupu, to je taj skup cjenjeniji. Fuj, ništa drugo…

Bakiru nije baš stalo do sajmova, osim ako nisu SDA ili skup, kao ovaj, pa će Čović i dalje rasturati mostarskim sajmom, koji, eto, čak i ne znamo da li je ”naš”: otvara ga Plenković, kao da je sajam u sred Hrvatske! A bilo je tu i naše Predsjedništvo, čak je u uvodnim govorima prije otvaranja Ivanić napravio i lijep ”štos” govoreći da, eto, proglašava sajam otvorenim; Plenković mu se na tome zahvalio i – otvorio sajam.

Ivanić ili Plenković, ko je bio podesniji za to?

I ma šta mislili o Ivaniću, bar je na papiru, ako ne dušom, državljanin BiH i priličnije bi bilo da je on dobio tu dužnost. A kod nas je sve važnije od onog šta je prilično: Čović zna dobro šta radi kad dovodi predsjednika Vlade Hrvatske da otvara mostarski Sajam.

A Plenković, koji je prije toga posjetio i Aluminij kao strateški važan hrvatski cilj, nazva danas Mostar ”gradom kulture, baštine, UNCESCO-a, sjecištem više naroda u BiH…mjestom spajanja, saradnje i mjestom većeg ulaganja”…Milina ušima. Šta li o tome misle tamošnji Bošnjaci i Srbi, je li ih pitao?

I dok se u Sarajevu vodi medijski politički koalicioni rat, ”prijateljska” Hrvatska sve češće otvara različita dešavanja u Hercegovini, kao npr predsjednica Grabar- Kitarović Večernjakov pečat. I sve to svaki put ostavlja još jači i upečatljivi hrvatski ”pečat” – pečat države Hrvatske u ovom dijelu BiH!

Plenkovićeve riječi prilikom otvaranja Sajma

Sajam kao skup političkih lidera

A evo i šta Plenković reče, prije no što je i službeno otvorio sajam:

“Nadam se da će mnogi iz Mostara odnijeti niz saradnji, ugovora, potencijala za rast kompanija. BiH i Hrvatska su važni trgovinski partneri”, istakao je Plenković. (Naravno da jeste jer je Hrvatska Bosni i Hercegovini prvi trgovački partner!)

“Hrvatska je s milijardu eura nastupila kao ulagač u BiH, što je 20 posto ukupnih inozemnih ulaganja i dokaz koliko nam je BiH važna da unaprijedimo suradnju u mnogim oblastima. BiH je Hrvatskoj prijateljska, susjedna zemlja u kojoj žive i Hrvati kao konstituivan narod. Želimo riješiti sva otvorena pitanja, inzistirati na ravnopravnosti svih naroda koji žive u BiH”.

U BiH i uspjeh sajmova zavise od volje političara!

Dodajmo da je, uz Plenkovića, u BiH i ”potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas”. (priopćenje iz Vlade R Hrvatske) Toliko smo važni.

A sinoć se hrvatski premijer obratio novinarima i nakon neformalne večere na kojoj su, uz trojicu članova našeg Predsjedništva, Čovića, Mladena Ivanića i Izetbegovića, bili i srbijanski premijer Aleksandar Vučić i crnogorski predsjednik Filip Vujanović. Šta su pričali o Agrocoru, ne znamo. Ali je Plenković tada u cijelosti podupro stajališta hrvatske strane u BiH oko izmjena izbornog zakonodavstva; i još naravno i to da će nam pomoći na ”europskom” putu.

A na sve ovo prigodno (kao rijetko kad) je izjavio Milorad Dodik govoreći da mu je”drago što je Mostar uspio od gospodarskog sajma napraviti mjesto okupljanja političkih vođa.” Baš prava klasifikacija.

Blago nama s nama, s našim prijateljima i susjedima…i sa zapada i sa istoka. A bogme i iz sredine.

Vaš komentar