Select Page

Turska: propali udar ili izrežirana tragedija

Noćas smo svi pratili vijesti o pokušaju državnog udara u Turskoj, pitajući se da li je vojni udar, kako to da vojska nije najprije onesposobila sve socijalne mreže i medije, najvažnije infrastrukturne tačke i sve što se i inače radi u dobro organiziranim udarima.
A kad smo još i čuli da se Erdogan obraća narodu preko iPhona i FaceTime aplikacije, činilo se gotovo smiješnim, kao i činjenica da su se učesnici tog „udara” međusobno dopisivali i dogovarali preko slabo zaštićene aplikacije WhatsApp?! Erdogan je bio najveći protivnik socijalnih mreža i, da je mogao, davno bi ih zabranio u Turskoj, a sad mu iPhone spašava vlast?! Steve Jobs bi se začudio čemu sve ova spravica može poslužiti!

Pa ni tinejdžeri koji u nastupima ludila izvode napade na škole nisu tako neorganizirani niti plitki: vojska koja pravi državni udar ostavi sasvim slobodno mogućnost predsjedniku kojeg obaraju s vlasti da lijepo sleti na aerodrom u Istanbulu (a ne u Ankari?!), da se obraća narodu i pozove ga da se bori protiv udara na „demokratiju”, napravi toliko grešaka koliko je uopće moguće da ne bude 200 posto sumnjivo i onda pruži tom istom predsjedniku na dlanu sve ono za čim je žudio a nije ranije mogao ostvariti? I još na kraju ti isti vojnici izjave kako im je rečeno da učestvuju u vojnoj vježbi?

slika Epa

Čudi li ikoga da danas Erdogan tvrdi kako je „sam Bog donio ovu akciju da očiste vojsku od svojih neprijatelja”? I ne samo vojsku, već i da se riješi nepodobnih sudija Ustavnog suda, da izda potjernice za svim neposlušnim sa Apelacionog suda, da zatraži od SAD-a da izruče Fethulllaha Gulena koji je tamo od 2013-te, kada je pobjegao pred progonom Erdogana! I naravno, da tog istog Gulena, koji je već osudio udar i dao izjavu da nema nikakve veze s njim, optuži za sve što želi, jer on ima i dalje simpatizere u Turskoj koji se skupljaju unutar oragnizacije Feto, a koju Erdogan naziva terorističkom.

Erdogan, foto EPA

Očito je odavno da on želi apsolutnu moć! I naravno da tvrdi kako sam narod u Turskoj želi smrtnu kaznu za sve učesnike neuspjelog udara pa će možda mijenjati i Ustav kako bi je legalizirali! Ustavni sud Turske, tako često na meti kritika predsjednika Erdogana, koga su analitičari vidjeli kao jedinu i posljednju prepreku autoritarnom režimu Erdogana, sada će izgubiti svaku moć!

Prostim zaključcima, jedina osoba kojoj je udar koristio je baš Erdogan! Sve što nije mogao uraditi, uradit će ovih dana i ostvariti tako svoje užasno velike ambicije!

A ono da ga narod voli i podržava, teško je progutati jer u cijelom dvadesetodnevnom boravku krajem marta u Istanbulu nisam čuo o njemu nijednu dobru riječ na ulicama i među građanima.

„Sa ovog mjesta obraćam se Sjedinjenim Američkim Državama. Obraćam se poštovanom predsjedniku SAD-a. Rekao sam vam ranije da tu osobu (Fethullaha Gulena), koja je smještana u Pennsylvaniji deportujete ili predate nama, no, niste me slušali. Danas, nakon ovog pokušaja državnog udara, ponovo vam poručujem, izručite Turskoj osobu iz Pennsylvanije”, rekao je Erdogan.

U jutrošnjem obraćanju je kazao kako je državni udar čin izdaje koji je organizirala manjina unutar vojske koju je planirao očistiti, ali u isto vrijeme da je i “dar od Boga”. Što se tiče vojnika koji su pucali iz zraka, Erdogan je rekao da je turski premijer izdao striktno naređenje da se oni istrijebe.

A poginuli? 256 mrtvih u propalom udaru, kome oni idu na dušu?

O autoru

Redakcija

Redakcija

StarimSretno je stranica namijenjena prvenstveno onima iznad 40 godina jer su te generacije zanemarene na mnogim poljima, iako je čovječanstvo u cjelini sve starije. Svi iz Redakcije pripadaju tim „zlatnim” godinama, ali pokrivamo i ostale zanimljive teme. Pridružite nam se i pišite i Vi za nas.

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Najnovije

Pribilježi se na blog

Upišite se i dobivajte najnovije članke i pogodnosti pretplatnika direktno na Vašu email adresu.

Mi poštujemo Vašu privatnost i čuvamo je ozbiljno.

Vrijeme danas

+18
°
C
H: +23°
L: +13°
Sarajevo
Monday, 18 April
See 7-Day Forecast
Sun Tue Wed Thu Fri Sat
+18° +10° +14° +15° +19° +17°
+18° + + + + +

Pišite za naš blog

Postanite naš saradnik i pišite članke!

Izreka dana

“Kažu da mudrost dolazi sa godinama. Sve sam više siguran da godine dolaze same. ”Nepoznati

Arhiva

Najnoviji članci

Izaberite kategoriju