Tužna je ostavština predsjednika Obame, piše Guardian

  • Dok je kao kandidat Obama došao u ured Predsjednika obećavajući da će završiti sve ratove Georgea W. Busha, napušta ga kao predsjednik koji je bio u ratu više nego bilo koji drugi predsjednik u historiji SAD-a, piše Guardian. On je ujedno i jedini predsjednik Amerike koji je oba svoja mandata odslužio s nacijom u ratu.

Amerika misli o sebi kao o najmoćnijem carstvu u historiji svijeta

Prije osam godina je svijet bio na rubu velikog slavlja: inauguracije sjajnog i karizmatičnog crnog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Danas smo na rubu ponora: postavljanje neiskrenog i katarzičnog bijelog predsjednika koji će ga zamijeniti, piše Cornel West za The Guardian.

U veoma depresivnom i optužujućem članku u kojem navodi sve propuste i jedno, prema članku i jedino dobre Obamine ostavštine, West piše:

Ovo je depresivan pad ofisa najvišeg položaja najmoćnijeg carstva u historiji svijeta. To može lako proizvesti sveprisutni cinizam i otrovni nihilizam.
Da li ima zaista ikakve nade za istinu i pravdu u ovom dekadentnom vremenu? Da li Amerka uopće i ima sposobnost da bude iskrena o sebi i da se pomiri sa svojim samodestruktivnim ovisnostima obožavanja novca i kukavičke ksenofobije?

U članku se navodi da je Obama cijelo vrijeme mandata bio zaštitnik Wall Streeta i da im je to i javno obećao 2009, kada je izjavio da je „ na njihovoj strani i da će ih zaštititi”. Tako niko od kriminaliziranih moćnika sa Wall Streeta nije završio u zatvoru. On nastavlja:

Laži i podvale Obamine administracije

„Mi smo ukorijenjeni u tržišne brendove koji izbegavaju integritet i politiku koju vodi samo profit pod adutom javnog dobra. Naš “post-integritet” i “post-istina” svijeta se guše u brendovima zabave i aktivnostima koje donose novac a koje imaju malo ili nikakve veze s istinom, integritetom ili dugoročnim opstankom planete. Svjedoci smo postmoderne verzije gangsterizacije svijeta u punoj skali.
Vladavina Obame nije proizvela noćnu moru Donalda Trumpa – ali je doprinijela tome. A oni navijači Obame koji su odbili da ga smatraju odgovornim, i sami snose dio odgovornosti.”

Članak govori i o nepriznavanju Obamine administracije civilnih žrtava njegovih ratova jer je naprije nijekano da ima žrtava dronskih napada a potom da ih je malo, da bi na kraju, i to pod pritiskom, slagali da ih je možda 65.

„Prozivali smo za odgovornost američke mučitelje nedužnih muslimana i transparentnost o napadima američkih bespilotnih letjelica koje ubijaju nedužne civile. Obamina administracija nam je rekla da nijedan civil nije ubijen. A onda su nam rekli da je par ubijeno. A onda možda 65 ili tako nešto ubijenih. A onda, kada je američki civil Warren Weinstein bio ubijen 2015. godine, odmah je bila konferencija za novinare sa dubokim izvinjenjima i novčanom naknadom. A ni danas još uvijek ne znamo koliko je života stvarno oduzeto.”, piše Guardian.

Nepriznavanje mrtvih civila

„Izašli smo na ulice sa Black Lives Matter i drugim grupama i išli u zatvor zbog protesta protiv policije koja ubija crnu mladež. Protestovali smo i kada su izraelske odbrambene snage za 50 dana pobile više od 2.000 Palestinaca (uključujući i 550 djece). Ipak, Obama je odgovorio činjenicama o teškim neprilikama policajaca, odjela istraživanja (nijedan policajac nije otišao u zatvor) i dodatnih 225 miliona dolara kao finansijsku podršku za izraelsku vojsku. Obama nije promrmljao niti riječ o mrtvoj palestinskoj djeci, ali je prozvao baltimorsku crnu mladež “kriminalcima i razbojnicima”.

foto: Yahya Arhab/EPA

Ipak, mainstream mediji i akademske zajednice neće da istaknu te bolne istine vezane za Obamu. Umjesto toga, većina dobro plaćenih stručnjaka na televiziji i radiju su proslavili Obama brend. I većina crnih glasnogovornika su besramno branili Obaminu šutnju i zločine u ime rasnog simbolizma i svojeg karijerizma. Kako je licemjerno kad ih vidim kako sada govore istinu o „bijeloj snazi” („white power”), kada je većina bila nijema pred licem „crne snage”. Njihov moralni autoritet je slab i njihova novootkrivena militantnost plitka.”, nastavlja se u članku.

Šta je Obama donio Americi?

Govoreći o Obaminom licemjerju članak navodi činjenice da su svi oni koji su hrabro iznosili istinu, poput Edwarda Snowdena, Chelsea Manninga, Jeffrey Sterlinga, bili demonizirani i uništeni, dok su drugi, poput gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberga, proglašeni „izvanrednim gradonačelnikom”, jer spadaju u Obamin krug ljudi. Pri tome zaboravljaju da je preko 4 miliona ljudi taj izvanredni gradonačelnik onesposobio ili zatvorio zbog protesta.

Pišući o porastu siromaštva za 1 posto, čak i dječjeg siromaštva, članak navodi da je neuspjela i reforma školstva. Jedino dobro što pripisuje Obami je Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

„Najveće zakonodavno dostignuće Predsjednika je bilo pružanje zdravstvene zaštite za više od 25 miliona stanovnika, čak i dok još uvijek 20 miliona i nije pokriveno. Ali to je i dalje politika zasnovana na tržištu, politika koju su stvorili konzervativni Heritage Foundation i prvi pionir toga, Mitt Romneyu u Massachusettsu.

Obamina politika je konfigurirala Trumpa

„Obamin nedostatak hrabrosti da se suprotstavi Wall Street kriminalcima i njegov nedostatak karaktera jer je naručio dron napade su nenamjerno doveli do desničarske populističke pobune u zemlji i ružne islamske fašističke pobune na Bliskom istoku. I kao glavi zapovjednik deportacije – skoro 2,5 miliona imigranata su deportovani pod njegovim nadzorom – Obamina politika je prekonfigurirala barbarske planove Trampa”, tvrdi članak koji završava trvdnjom „kako tužna ostavština za naše nade i promjene kandidata”.

foto: CNN

Amerika je bacila 26.171 bombu u 2016. Kakav krvavi kraj Obamine vladavine!

Ovo je naslov drugog članka u Guardianu, čiji je autor Medea Benjamin, članka koji se također obrušio na Obamu i njegovo zavještanje Americi.

Dok smo još pod utiskom njegovog oproštajnog govora i govora prve dame od kojih oba mogu izazvati divljenje i čak suze, sada se javljaju i ovakvi članci koji prikazuju drugo lice Amerike. Ni ovaj ne veliča Trumpa i, jednako kao i prethodni se pita šta će biti sa svijetom tek pošto on stupi na dužnost. Ali ne štedi ni Obamu kojeg naziva dron ratnikom. Evo velikog dijela iz tog članka:

Prema novim podacima, SAD baci gotovo tri bombe na svakih sat vremena, 24 sata na dan. Usudimo li se zamisliti kako će Donald Trump nastaviti ovu tradiciju?

Većina Amerikanaca bi vjerovatno bila zapanjena da shvati da je predsjednik koji je naslikan od strane Washingtonskih stručnjaka kao nevoljni ratnik, zapravo bio jastreb. Iranski nuklearni sporazum, herkulsko dostignuće, i otvaranje diplomatskih odnosa sa Kubom, nažalost, ostaju jedini primjeri Obamine uspješne upotrebe diplomatije umjesto neprijateljstva.

Dok je kandidat Obama došao u ured obećavajući da će završiti ratove Georgea W. Busha, napušta ured a da je bio u ratu više nego bilo koji predsjednik u povijesti SAD-a. On je ujedno i jedini predsjednik koji je odslužio dva potpuna mandata s nacijom u ratu.

Pogledajte i ovo:  Kako je Melania Trump „pokrala” govor Michelle Obama

Predsjednik Obama je smanjio broj vojnika SAD-a koji se bore u Afganistanu i Iraku, ali je dramatično proširio zračne ratove i korištenje specijalnih snaga širom svijeta. U 2016. godini se američki specijalni operateri mogu naći u 70% svjetskih nacija, 138 zemalja – zapanjujući skok od 130 posto od dana Bushove administracije.

Osvrćući se na nasljeđe predsjednika Obame, Micah Zenko iz Vijeća za vanjske odnose je sumirao podatke Ministarstva odbrane o vazdušnim napadima i došao do zapanjujućeg otkrovenja: samo u 2016. je Obamina administracija bacila najmanje 26.171 bombi. To znači da je svaki dan prošle godine, američka vojska zasula borce ili civile u inostranstvu sa 72 bombe; to je tri bombe na svakih sat vremena, 24 sata na dan.

Dok je većina tih zračnih napada bilo u Siriji i Iraku, američke bombe zasipaju i ljude u Afganistanu, Libiji, Jemenu, Somaliji i Pakistanu. To je sedam većinski muslimanskih zemalja.

Obama – komandirajući dron ratnik

Jedna od tehnika bombardiranja koju je predsjednik Obama zagovarao je udar dronovima. Kao komandujući dron-ratnik, proširio je korištenje bespilotnih letjelica izvan proglašenih ratišta Afganistana i Iraka, uglavnom u Pakistanu i Jemenu. Obama je ovlastio više od 10 puta više dron napada od George W. Busha, i automatski naslikao sve vojno sposobne muškarce na ovim prostorima kao borce, što ih onda čini i podobnim za ubijanje u ovoj igri daljinski upravljanog ubijanja.

Predsjednik Obama je tvrdio da su njegove vojne avanture u inostranstvu legalne i pod odrednicama iz 2001. i 2003. odobrenja za upotrebu vojne sile koje je donio Kongres nakon al-Kaide. Ali danas ratovi imaju malo ili nikakve veze s onima koji su napali Sjedinjene Države 11. septembra 2001.

Uvrnuta pravna arhitektura Obamine administracija je izgrađena da opravda ove intervencije, posebno neovlaštena dron ubijanja bez geografskog ograničenja, a sada će biti prebačena u nestalne ruke Donalda Trumpa.

Šta administracija nudi nakon 8 godina?

Šta ova administracija ima da pokaže nakon osam godina borbe na toliko frontova? Terorizam se širi, nijedan rat nije “pobjeda” a na Bliskom istoku je više haosa i podjele nego kada je kandidat Barack Obama objavio svoje protivljenje invaziji na Irak.

Dok je prelaz od američkih vojnika na terenu na vazdušne napade i specijalne snage spasio živote SAD-a, nebrojeno mnogo života izvan SAD-a se ugasilo. Mi nemamo pojma koliko mnogo civila je ubijeno u masovnim bombaškim napadima u Iraku i Siriji, gdje američka vojska često progoni Isis u sred gradskih naselja. Mi samo sporadično čujemo za ubijanja civila u Afganistanu, kao što je tragično bombardiranje bolnice Doktori bez granica u Kunduzu koje je ostavilo 42 mrtvih i 37 ranjenih.

Natjerana da objavi informacije o civilnim žrtavama u dron napadima u julu 2016. godine, američka vlada je iznijela apsurdnu tvrdnju da je ubijeno najviše 116 civila, u Pakistanu, Jemenu, Somaliji i Libiji između 2009. i 2015. godine.

Novinari i zastupnici ljudskih prava su rekli da su brojke smiješno niske i nepotvrđene, s obzirom da nema imena, datuma, lokacija ili drugih detalja. Biro istraživačkog novinarstva iz Londona koji je pratio napade dronovima godinama, na to je izjavio da je stvarna brojka barem šest puta veća.

Pogledajte i ovo:  Američki predsjednički izbori podijelili i BiH

S obzirom da bespilotne letjelice čine samo mali dio municije koja je pala u proteklih osam godina, broj ubijenih civila od strane Obaminih bombi mogao bi biti u hiljadama. Ali to ne možemo znati za sigurno jer administracija i mainstream mediji gotovo ćute o civilnom danku propalih intervencija ove administracije.

Šta Obama ostavlja u Evropi?

Američka oklopna jedinica stigla u Zagan

foto: 24sata.hr

U svjetlu današnjih vijesti o ponovnom „hladnom ratu” i njegovoj eskalaciji zbog odluke predsjednika Obame da pred sami kraj mandata rasporedi trupe u Poljskoj, čime je izazvao revolt Rusije koja se time osjeća ugrožena, čini se da je hladni rat zapada i istoka jači nego ikada prije. A politika koju ove države kroje je ponovo spremna da ugrozi cijeli svijet.

Obama već usitno broji dane u predsjedničkom uredu, ali i dalje povlači poteze koji imaju dugoročne posljedice. Tako je danas prebačena jedinica američke vojske iz Njemačke u poljski grad Zagan. Američka oklopna brigada će, osim u Poljskoj, biti raspoređena u još šest država, od Estonije do Bugarske. Ove zemlje, Poljska, Litvanija, Letonija i Estonija su zabrinute zbog postavljanja raketa Iskander u ruskoj enklavi Kalinjingrad, koja se nalazi između Poljske i Litvanije, a prisustvi NATO snaga im daje neku sigurnost, iako je poljski ministar odbrane tražio i više američkih vojnika.

Raspoređivanje američkih trupa u Poljskoj

Radi se o jednom od najvećih raspoređivanja američkih snaga u Europi nakon Hladnog rata kojem je cilj jačanje istočnog krila NATO-a.

Takve jedinice u Poljskoj, ali i u baltičkim zemljama, te Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj treba da pojačaju sigurnost regije koju zabrinjava ponašanje Rusije.

Konvoj od 24 oklopna vozila Humvee i desetak kamiona na njemačko-poljskoj granici su dočekali poljski vojnici.

To je ujedno i prvi transport američkih vojnika i teške vojne opreme koja je stigla u istočnu Europu u sklopu operacije Atlantic Resolve, o kojoj je odlučio dosadašnji predsjednik Barack Obama.

Ruski odgovor

„To smatramo prijetnjom uperenom protiv nas”, reakcija je glasnogovornika ruskog predsjedništva Dmitrija Peskova.

„Ta operacija prijeti našim interesima i našoj sigurnosti”, rekao je. Očito misleći na SAD rekao je da „treća zemlja, koja nije evropska, jača svoju vojnu prisutnost na našim granicama u Evropi”.

Aleksej Meškov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova je ocijenio da je to ubrzano raspoređivanje koje vodi Obamina administracija “faktor destabilizacije evropske sigurnosti”.

U Zaganu, na zapadu Poljske, gdje će službena svečanost biti održana u subotu, je i glavno zapovjedništvo. Brigada će imati 3500 vojnika, 87 tenkova Abrams i više od 550 transportnih oklopnih vozila za prijevoz vojnika.

Cifre koje ne znače ništa niti mogu donijeti sigurnost prvima ali zato izazivaju revolt i ljutnju suprotne strane.

izvor: The Guardian/Cornel West; The Guardian/Medea Benjamin
naslovna slika: Hang The Bankers

Vaš komentar