Ne bacajte iskorištene vrećice čaja jer nam mogu pomoći u mnogo stvari. Imate smrdljiv frižider? Masne tave? Natekle oči? Tu su magične čajne vrećice koje pomažu i korisne su i kad su već jednom upotrijebljene.

Prirodna svojstva čaja su takva da su čajne vrećice zapanjujuće korisne i izvan šoljice jednako kao i u njoj. Ne bacajte ove korisne, korištene ili neiskorištene kesice čaja, piše Cosmopoliten; umjesto toga, ostavite ih da djeluju. Evo kako sve mogu pomoći.

1. Eliminirajte ružne mirise iz frižidera

Normalno da većina žena zna da mogu koristiti sodu bikarbonu za deodoriranje frižidera, ali i čaj zapravo može napraviti isti taj posao. U otvorenu posudu stavite nekoliko korištenih čajnih vrećica, stavite posudu u frižider i taj ružni miris će nestati za tren.

2. Spasite posuđe od hrđe

Crni čaj i vrećice tog čaja mogu spriječiti formiranje hrđe na loncima i tavama, zahvaljujući taninima koji sprečavaju oksidiranje metala. Samo trljajte vlažnom korištenom vrećicom čaja po površini posuđa nakon svakog pranja i neće biti hrđanja.

3. Smekšajte svoje omiljeno meso

Isti ti tanini u čaju koji sprečavaju hrđanje, čine čaj savršenim i za profesionalno mariniranje mesa bez ikakve hemije, posebno ako su vaši kotleti marinirani u crnom čaju kao što je Lipton. Za najbolje rezultate, napravite neki jak crni čaj, potopite u njega preko noći meso po svom izboru a zatim ga pecite ili ga stavite na roštilj.

4. Skinite otoke sa očiju

Čaj je također poznat i po svojim adstrigentnim svojstvima: on uzrokuje „smanjivanje” kože. Spavali ste puno preko vikenda i bojite se da ćete u ponedjeljak doći na posao natečenih očiju? Samo ostavite toplu i vlažnu vrećicu čaja na sklopljene kapke 20 minuta. Otoci će nestati.

5. Čišćenje mirisa iz tepiha

Pogledajte i ovo:  Uticaj medija na doživljaj vlastitog tijela i kako ga spriječiti

Kada dobro staro usisavanje i dalje ne daje rezultat i ružni smrad još dolazi iz tepiha, pobacajte osušene čajne vrećice po njemu (jer bi vlažne mogle ostaviti obojene mrlje i fleke). Neka odstoji 15 do 20 minuta, a zatim usisajte ostatke. Miris će nestati, a ako ste koristili mirisan čaj, uživat ćete i u prelijepom mirisu tepiha.

6. Osvježite svoje ladice i auto

Za super-svježe ladice komoda samo ostavite suhe čajne vrećice unutra kako bi dodali svježe mirise. Pokušajte biljni, cvijetni ili voćni čaj za ovo, imate predivno mirisnih čajeva. Isto važi i za vaš automobil jer lako možete objesiti vrećice čaja na retrovizor – znate i da je miris bora koji se inače koristi star po nekoliko godina.

7. Odstranite masnoću

Ako imate sudoper pun masnog posuđa, ne bojte se: kesice čaja mogu uvelike smanjiti vrijeme ribanja i čišćenja. Napunite sudoper toplom vodom, dodajte dvije ili tri korištene kesice čaja i ostavite sav taj „nered” preko noći. Sljedećeg jutra će čišćenje biti mnogo lakše.

8. Unesite aromu u hranu

Mislite o svojim loncima kao o gigantskim šoljicama. Vrećice čaja mogu dodati kompleksne arome svim vrstama tjestenina i žitarica jednostavnim natapanjem u vodi u kojoj ih kuhate. Pokušajte dodajući zeleni čaj u pastu od špinata, osjetit ćete ukusnu razliku.

9. Pomozite i svom ljubimcu da oporavi šape

U usred zime snijeg ima u sebi soli sa ceste koje mogu ozlijediti šape vašeg ljubimca. Psi obično pokušavaju da ublaže ovu nelagodu žvakanjem noge, ali mu vi možete bolje pomoći: Držite vlažne vrećice čaja na jastučićima njihovih šapa dva puta dnevno po jednu minutu. Ljekovita svojstva u listovima čaja pomažu koži (svih vrsta) da se regenerira.

10. Umirite iritiranu kožu

Pogledajte i ovo:  Savjeti starijih roditelja mladim mamama i tatama

Čajevi mogu spasiti kožu od svih vrsta kožnih bolesti poput opekotina, modrica, ispucalih usana, opekotine od sunca, pa čak i osipa, jer tanini i polifenoli pomažu sužavanju krvnih sudova, smanjuju oticanje i ubrzavaju zarastanje kože. Koristite za ovo vrećice crnog čaja.

Za pomoć pri modricama, držite mokru čajnu vrećicu na pogođenom području oko pet minuta. Za ispucale usne, opekotine od sunca ili oštećenja nanesena brijačem, jednostavno držite vlažne vrećice čaja na iritiranim područjima. Ako imate velike opekotine, smirite ih dodavanjem 10 vrećica čaja u toplu kupku.

Izvor: Cosmopolitan

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.