• Danas je Međunarodni dan žena, praznik koji proslavlja ženu i njena dostignuća u svim sferama života, ali je prije sveg usmjeren na ravnopravnost spolova.

Šta je tema 8.marta 2017?

Ove godine je svjetska tema 8. marta ”Will you #BeBoldForChange?”, ”Hoćeš li biti #hrabrazapromjene”, sa puno poziva na akciju i izlazak na ulice, pošto se borba za jednakost žena nikada nije ni završila.

Više miliona žena protestiralo je proteklih mjeseci na ulicama svjetskih metropola zbog mnogih stvari uperenih protiv žena, kao što su pravo na abortus, jednake plate za žene i za muškarce, rodno zasnovano nasilje i mnoštva stvari zbog kojih žene ni danas nisu ravnopravne sa muškarcima.

U mnogim slučajevima im se prijeti otkazom sa posla ako zatrudne, nalaze se u diskriminiranom položaju kada je u pitanju zapošljavanje, nedovoljno učestvuju u političkom odlučivanju i upravljanju u institucijama vlasti, a i na poslovnom planu nikada nisu ravnopravne sa muškarcima.

ILO – Međunarodna organizacija rada navodi da će se ravnopravnost uspostaviti za nekih 70 godina, a Svjetski ekonomski forum tvrdi da će to biti tek oko 2186. godine.

A do tada, nasilje nad ženama se ne smanjuje: prema podacima UN-a, oko 35 posto žena širom svijeta su bile žrtve fizičkog ili seksualnog nasilja, 200 miliona žena i djevojaka podvrgnuto je sakaćenju genitalija, a 700 miliona je udato je protiv volje i prije svoje 18. godine. I to samo ono što je prijavljeno.

Kako je sve počelo?

Teško je tačno reći kada je IWD (svjetski naziv za Internacionalni Dan žena) ustvari počeo. Amerikanci uvijek naglašavaju da je 1908. godine izašlo oko 15.000 žena na ulice New Yorka, tražeći pravo glasa za žene, bolje plaće i skraćeno radno vrijeme.

mars-zena-1909

Marš žena 1909.

Godinu kasnije je bio i prvi Nacionalni Dan žena u Americi, 28.02.1909. godine, kako je i napisano u tadašnjoj deklaraciji Socijalističke partije US.

Ipak, tek 1910. je Clara Zetkin, Njemica koja je stajala na čelu ”ženskog ofisa” za Socijalističku Demokratsku partiju Njemačke, predložila da bi se trebao usvojiti jedan zajednički dan u godini u kojem bi se u svijetu žene zalagale za svoja prava.

Na njen prijedlog je i održana prva konferencija sa 100 učesnika iz 17 zemalja i već 1911. je 19. marta održana proslava tog dana u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Dvije godine kasnije, 1913. je odlučeno da se taj dan prebaci na 8. mart i – od tada se i obilježava uvijek tog dana. Naravno da je UN priznao taj dan mnogo kasnije, tek 1975. godine, ali je pokret slavio taj dan od samog početka, slaveći dostignuća i doprinos žena u društvu, ekonomiji, privredi i ljudskim pravima.

Zašto je pokret krivo shvaćen?

Čak i danas je pojam ”feminizam” vezan uz negativne percepcije, naročito kod muškaraca. Prva asocijacija je ”muškarača”, ”lezbača”, mrziteljica muškaraca i mnoštvo sličnih negativnih pojmova.

I što je najgore, čak i dosta žena ne želi kazati da je feministica, kako im ne bi prikačili tu ružnu etiketu na čelo.

Žalosno, jer je sve daleko od istine: muškarci su potpuno kontrolirali žene hiljadama godina, upravljajući njihovom imovinom, tijelom, pravima i slobodama, a često i pravom na život. I naravno da se nisu željeli odreći tek tako prava da manipuliraju ženama kao igračkama. Tvrdili su da su glupe, lijene, nesposobne za odluke i pravilno rasuđivanje, da su puka imovina muškaraca i uskraćivali im sva prava, čak i pravo na obrazovanje. A i danas, svjedoci smo, ima puno mačista koji jednako tako misle.

Pogledajte i ovo:  Kako biti dobar roditelj odrasloj djeci: stvari o kojima morate voditi računa

Zato treba da budemo sretni zbog svojih kćeri, sestara i svih žena da su se Cetkin i ostale digle i pokazale da žene nisu kućni ljubimci muškaraca.
Iako će borba za pravu ravnopravnost u poslu, politici, učešću u javnom životu i svemu ostalom trajati još dugo, jer je potrebno najprije promijeniti mentalnu koncepciju o tome… Ili bi bilo puno bolje da taj nesretani pojam ”feminizam” nosi neko drugo ime!

Sva ženska inventivna postignuća od tada

Teško je nabrojati šta su sve žene otkrile, posebno zato što sve do 19. stoljeća nisu čak ni imale prava prijaviti neki patent na svoje ime! Morale su koristiti imena muževa, očeva ili braće, pa će mnoga ženska dostignuća ostati trajno pod muškim imenima. Primjer o kojem se zna (jer je zapisan) je Sybilla Masters koje je 1712. prijavila patent svog mlina za kukuruz. Patent je odbijen jer je žena pa ga je prijavila pod imenom svog muža tri godine kasnije i – ostao je i upisan tako! Na slajderu ispod su slike i dostignuća žena o kojima ovdje i ne pišemo:

Zato se sva ova gotovo nepoznata dostignuća odnose samo na posljednje poglavlje historije, ali je čak i tako fascinantno. Evo nekih stvari koje su izumile žene, a da se to i slabo zna:

19 malo poznatih stvari koje su izumile žene

Ovdje čak niti ne pominjemo činjenicu da su žene izmislile proizvodnju piva, doprinos Hady Lamar za razvoj wifi interneta niti mnoge poznate izume. Navodimo samo manje poznate.

1. Kompjuterizam
programski-jezik

Programski jezik, foto: fastcolabs.com

Žene ali i muškarci mogu u računarstvu uzeti Grace Hopper kao svoj uzor. Ona i Howard Aiken su dizajnirali Harvard Mark 1 kompjuter, težak pet tona, mašinu u veličini sobe i to 1944. godine. Hopper je izmislila kompajler koji prevodi pisani jezik u kompjuterski kod i skovala pojmove “bug” i “ispravljanje pogrešaka” kada je uklonjala moljce iz tog uređaja. Ona je 1959. bila i dio tima koji je razvio COBOL, jedan od prvih modernih programskih jezika.

2. Papirnate kese
masina-papirnate-kese

Tvornica za proizvodnju papirnatih kesa, foto: palmbrokers.dk

Amerika je prva dobila nove papirne kese kada je radnica u fabrici pamuka, Margaret Knight, izmislila mašinu da ih pravi sa ravnim kvadratnim dnom, i to još 1868. (Papirnate vrećice su prvobitno izgledale poput koverte.) Čovjek po imenu Charles Annan je vidio njen dizajn i pokušao da prvi patentira njenu ideju. Knight je podnijela tužbu i dobila pravo 1871.

3. Brisači na vjetrobranu auta

Vozači su bili skeptični kada je Mary Anderson izumila prvu upotrebu brisača za šoferšajbu 1903. godine. Smatrali su da je puno sigurnije voziti se tako da vam kiša i snijeg zaklanjaju put nego da se povuče poluga koja uključuje te brisače. (Druga žena izumitelj, Charlotte Bridgwood, izmislila je automatsku verzija s električnim valjkom 1917.)
Ali dok je Andersoničin patent istekao 1920. godine, brisači su ostali. Cadillac je bio prvi koji ih ih uključio u svaki svoj model automobila a druge kompanije su ga uskoro slijedile.

Pogledajte i ovo:  Šta uraditi da Vašem psu bude zimi toplije?
4. Mašina za pranje posuđa
masina-za-sudje

Mašina za pranje posuđa, foto: Gorenje

Patentirana još 1886, prva mašina za pranje posuđa je bila u kombinaciji visokog pritiska vode, žica, bojlera, i žičanog stalka poput onog koji se i dalje koristi za sušenje. Inventorica Josephine Cochrane mašinu i nije nikada koristila, izmislila je tek da olakša život svojoj posluzi!

5. Korektor za popravke štampanih grešaka

U danima prije kompjutera i tipke Delete, sekretarica Bette Nesmit Graham je tajno koristila bijelu temper boju da prikrije svoje greške u kucanju na pisaćoj mašini. Provela je godine usavršavajući svoju formulu u kuhinji i tzv ”Liquid Paper” (Tečni papir) patentirala 1958. Gillette je kupio njenu kompaniju 1979. godine, i to za čak 47,5 miliona ondašnjih dolara, što bi bilo oko 52 miliona danas!

6. Solarne kuće

kuca-sa-solarnim-plocamaBiofizičarka Maria Telkes je imala prvu 100 posto solarnu kuće. Godine 1947. je mađarski znanstvenik izmislio generator – termoelektrane za pružanje topline za tzv Dover House, strukturu u obliku klina koju je je izmislio zajedno s arhitekticom Eleanor Raymond. Telkesova je koristila Glauberovu sol i natrijevu sol sumporne kiseline za čuvanje topline u pripremi za dane kada neće biti sunca. ”Dover House” je preživjela skoro tri massachusettske zime prije nego što je sistem pao.

7. Kevlar i pancirku

Lagan i veoma čvrst kevlar je pet puta jači od čelika – tako i zaustavlja metak. DuPontova hemičarka Stephanie Kwolek ga je slučajno izmislila dok je pokušavala da usavrši lakša vlakna za automobilske gume i dobila patent 1966.

8. Pelene za jednokratnu upotrebu

Marion Donovan nije baš podnosila nered oko mijenjanja pelena:) tako je i roditeljstvo i odgoj promijenila na bolje zauvijek!
Patentirala je prvu vodootpornu pelenu, originalno koristeći tuš zavjesu, 1951. i prvi put je prodala u Saks Fifth Avenue. Donovan je prodala patent Keko korporaciji za 1 milion dolara, a onda stvorila potpuno jednokratan model nekoliko godina kasnije. Pampers je rođen 1961. godine.

9. Abecedne kocke

Djeca danas niti ne znaju za autoricu Adeline D.T. Whitney, niti čitaju njene knjige. Ali je ona prva izumila drvene kocke sa slovima abecede, ABC, kako bi djeci pomogla da nauče slova.

10. Signalne rakete

Komunikacija između brodova je nekada bila ograničena na boju zastave, lampione i svjetla i glasne uzvike, poput ”Puše taj i taj vjetar” i sl.
Martha Coston nije došla na ideju za signalnom raketom sama, našla je planove u svesci svog pokojnog muža. Udovica je provela 10 godina radeći sa hemičarima i stručnjacima pirotehnike, dok ideju nije pretvorila u stvarnost. Ali je 1859. patent pripisan g. Costonu kao izumitelju.

11. ”Apgar” testovi za novorođenčad

Život je niz testova, počevši od tzv Apgar testa, riječ koja je sastavljena od akronima za Appearance, Pulse, Grimace, Activity, tj Izgled- Puls-Grimase-Aktivnost-Disanje. Akronim je nazvan tako po akušerskoj anesteziologinji, dr Virginiji Apgar. 1952. je počela testiranje novorođenčadi minutu i pet minuta nakon rođenja, kako bi utvrdila da li im je potrebna neposredna briga ili ne.
Oko 10 godina kasnije je medicinska zajednica dizajnirala tu riječ po njenom prezimenu.

Pogledajte i ovo:  Novogodišnja čestitka
12. Pedala na kanti za smeće

Lillian Gilbreth je poboljšala već postojeći izum frižidera malim ali genijalanim podešavanjem. U ranim 1900-im je dizajnirala police unutar vrata frižidera i napravila i kantu sa padalom na dnu, jer je to i lakše i čišće za korištenje kante za smeće.
Gilbreth je najpoznatija za svoj pionirski rad u izumima u upravljanju kućom, odnosno za efikasnost i ergonomiju, zajedno sa suprugom Frankom.

13. Uzica za psa na uvlačenje

New York City je uvijek imao puno ljubitelja pasa. Tako je vlasnica psa, Mary A. Delaney, patentirala prvu uzicu na uvlačenje i izvlačenje 1908. Bila je pričvršćena za ovratnik, držeći psa pod kontrolom i istovremeno mu dajući slobodu da luta.
Uzgred, neko po imenu R.C. O’Connor, patentirao je prvi pojas za dijete 11 godina kasnije. Pitamo se odakle mu ideja …

14. Teleskop i svjetlo za podmornice

Teško je naći bilo kakve veće informacije o izumiteljici Sarah Mather. Njena kombinacija teleskopa i svjetla za podmornice, patentirana 1845., govori sama za sebe.

15. Krevet na sklapanje

Sarah E. Goode je izumom kabineta za sklapanje kreveta maksimalno iskoristila prostor u malim kućama. Godine 1885. je bila i prva Afroamerikanka koja je u Sjedinjenim Američkim Državama imala patent.

16. Monopol

Elizabeth Magie je stvorila tu igru u želji da širi ekonomsku teoriju georgisma! Magie je patentirala društvenu igru 1904. godine i samostalno je objavila 1906. Gotovo 30 godina kasnije je čovjek po imenu Charles Darrow redizajnirao i igru i poruku i prodao je Parker Brothersu kao Monopol. Kompanija je kupila Magien patent originalne igre za samo 500 dolara!

17. Cirkularka
cirkularka

Kružna pila, foto: proconstructionguide.com

Tkalac po imenu Tabita Babbitt je bila prva koja je ukazala da bi radnici na građevini bolje prošli kada bi koristili kružne testere umjesto što su dva muškarca gurala testeru naprijed-nazad. Ona je napravila i prototip 1813. Zajednica joj nije odobrila ni podnošenje patenta, ali su u potpunosti iskoristili taj njen pronalazak.

18. Nevidljivo staklo

Katharine Blodgett je bila prva žena naučnik u General Electricu i otkrila način da se prenese tanak monomolekularni premaz za stakla i metale u 1935. Rezultat: staklo koje eliminiše odsjaj i distorzije. Jasno je da je to revolucioniziralo kamere, mikroskope, naočare i još mnogo toga.

19. Tzv ”scotchguard” priprema materijala za tekstil za namještaj

Očigledno, prvo je potrebno fleka da se čovjek nauči boriti protiv fleka! 1952. je 3M hemičarka Patsy Sherman bila zbunjena kada su se fluorohemikalije prosule na cipele jednog laboranta i nisu mogle spasti. Ne mijenjajući nimalo boju cipela, mrlja je odbijala vodu, ulje i druge tekućine. Sherman i njen kolega izumitelj Samuel Smith su ga nazvali Scotchguard. A ostatak je … čuva vaš kauč.

Još neki izumi žena

  • Kolačići- čokoladni čips – Ruth Wakefield 1930
  • Električni grijač za vodu – Ida Forbes 1917
  • Tramvaj na sprat – Mary Walton 1881
  • Požarne stepenice – Anna Connelly 1887
  • Globus – Ellen Fitz 1875
  • Stalak za peglanje – Sarah Boone 1892
  • Čamac za spašavanje – Maria Beaseley 1882
  • Dimnjak za lokomotive – Mary Walton 1879
  • Injekcija – Letitia Geer 1899
  • Mašina za čišćenje ulica – Florence Parpart 1900

I tako, drage dame, nije ni moguće sjetiti se svega. Ima pametnih podjednako među svim spolovima, samo trebaju istu šansu za sve! Sretan vam 8. mart!

izvor: Mentalfloss/Wikipedia

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.