Današnja djeca se jako malo kreću pa je dobro naučiti ih i zabaviti nekim od starih „retro” igara koje smo mi igrali u djetinjstvu i koje će naše unuke ili djecu držati u dobroj kondiciji.

Već je sasvim normalno da ne viđamo djecu kako se igraju po dvorištima. Djeca su ili u školi ili u kući, provodeći vrijeme uglavnom sjedeći na kauču i igrajući se kompjuterskih igara, ako nisu zauzeti na socijalnim mrežama ili školskim zadacima. Čak se i najmlađi predškolski uzrasti igraju vani puno manje nego ranije, pa nije ni čudno da djeca postaju sve deblja, bolesnija i nedovoljno socijalno adaptirana. Stare igre kojima smo se mi zabavljali cijelo slobodno vrijeme u djetinjstvu, gotovo da se više nigdje ne igraju.

Lako možemo naučimo našu unučad te igre i provesti s njima kvalitetno vrijeme u fizičkoj aktivnosti koja će koristiti i njima i nama.

Ima puno takvih igara kojima bismo ih mogli naučiti, iako ćemo neke izostaviti, jer su za današnje shvatanje odgoja djece nekako opasne. Takva igra je klis, koji smo nekada svakodnevno igrali, sa zašiljenim komadom drveta koji se bacao komadom palice (drveta) iz rupe i kojega je trebalo uhvatiti. Ne znam da li je iko ikada tako ozlijeđen ali, iz današnje prespektive i modernog odgoja, ne želimo preuzimati rizik:)
Također, naša česta igra „partizana i Nijemaca” sad je deplasirana, iako bi se mogla napraviti neka nova varijacija na tu temu. Popularne su bile i trula kobila, igra piljaka, mice i mnoge koje i ne navodimo ovdje.

1. Škola

Sjećate li se igre škole? Nacrtala bi se na cesti kredom ili na zemlji drvetom, a mi bismo skakali i skakutali na jednoj ili obje noge, dobro se zabavljajući, takmičeći se i razvijali tako i tijelo i duh, a i stvarali karakter. Ta igra je i sada zabavna, a ako baš ne možete skakati sa unucima, možete hodati po školi, što će itekako biti bolje nego samo sjediti. Naučite ih da sakupljaju bodove, da znaju da se ne mora uvijek pobijediti ali i da je pobjeda slatka, jednako kako je lijepo i tek samo učestvovati.

igre-nase-mladosti-kojima-mozete-zabaviti-unuke2

slika: grandparents.com

Kredom običnom ili u boji ili komadićem cigle se nacrtaju polja kao na slici (polje manje-više, po želji).
Igrač stane izvan polja i baca kamenčić (pločicu, komadić cigle) najprije u polje broj 1.
Zatim skakuće redom po poljima (tamo gdje je jedno polje skače na jednoj nozi, a gdje su dva polja na dvije noge, u svako polje po jedna) do posljednjeg broja 10 (ili srednja).
Na 10-ki se okrene za 180 stupnjeva i vrati na isti način, s tim da se, kad je u polju 1, mora sagnuti i uzeti kamenčić (u ovom slučaju dok stoji na jednoj nozi). Nakon toga se uzima kamenčić i baca na polje broj 2 i opet odskakuće sve redom.
Ako prođe bez greške (bez ispadanja ili gaženja granica polja) nastavlja dalje, sve dok ne pogriješi. Kad pogriješi, preuzima sljedeći igrač. Pobjednik je onaj ko prvi prođe cijelu školicu.

Pogledajte i ovo:  Kada i u kojoj godini kupiti djetetu smartphone?

Kad pobjeđuješ, možeš osvajati kuće, odnosno zauzimati svoja polja na koja protivnički igrač ne smije stati niti baciti kamenčić. Imaš pravo nacrtati kredom šta god hoćeš u svom polju i dobivaš istovremeno extra polje za odmor.

2. Care, care, gospodare, koliko je sati?

Jedno dijete je car, a ostali se poredaju u red i po redu pitaju cara koliko je sati, a on daje odgovore kao npr dva mišja, tri konjska, pet zečjih, a igrač se onda pomjeri unaprijed na način koji je naređen: kao miš, konj ili zec. Pobjednik je onaj ko prvi stigne do cara koji, da bi pobijedio, treba igrače i vraćati unazad.

3. Eberečke – ebertute

Ako ima više djece, možete ih lako uključiti u ovu igru. Podijelite ih u dvije grupe, koje će biti podjednako jake i imati slične šanse. (po dva reda djece se uhvate za ruke i stoje jedni nasuprot drugima pa biraju nekog iz tog suprotnog reda, a taj neko se zatrči pa nastoji prekinuti njihov “lanac”.) Poenta je da se probiju kroz suprotni red, inače će pripasti protivničkoj ekipi, pa ona ekipa koja sakupi sve igrače, bude i pobjednik.
Naučite ih da ne popuštaju stisak kada „nalijeće” neko iz protivničke ekipe, jer će to djecu učiti i odvažnosti i odlučnosti, jednako kao što će ih zalijetanje u protivnički red naučiti hrabrosti. A da ne pominjemo da se kreću i zabavljaju.

4. Između dvije vatre

Igra koju su dosta često igrale i djevojčice i dječaci. Ima nekoliko varijacija, a poenta je da pogodite loptom člana suprotne ekipe koji stoji u sredini igrališta. Lopta koja se koristi za to je vodena lopta ili kako smo je zvali balonka, kako ne bi došlo do nekih povreda.

Pogledajte i ovo:  Kada i zašto koristiti usluge „Dr Googla”?

5. Lastike

Najpopularnija ženska igra za koju je trebala samo obična guma-lastika. Najčešće su se igrali “Prstići” i “Titove parade”.  Kod prve igre dvije djevojčice drže lastiku prvo s četiri prsta, dok je treća preskače, a kako igra odmiče, smanjuje se broj prsta i na kraju preskačeš držeći samo jedan prst, što je najteže.

6. Žmire

Jedno dijete stoji uz drvo ili zid i broji do 100 (5, 10, 15, 20, 25,30…), a ostala djeca se za to vrijeme kriju. Nakon odbrojavanja, kreće potraga za djecom. Ona su se za to vrijeme posakrivala, pa je često bilo teško naći nekoga, pogotovo na velikom prostoru ili u sumrak.

7. Šuge

Ova igra se sastoji samo od bjesomučnog trčanja. Odredi se koje će dijete biti “šuga” i njegov cilj je da stigne drugog i dotakne ga. To drugo dijete onda kreće da juri ostale, i tako u krug dok svi ne budu „šugavi”.

8. Mućak

Djeca čučnu ukrug a jedno od njih polako obilazi s maramicomoli nečim drugim. Djeca koja čuče se ne smiju okretati, jer bi dijete koja nosi maramicu trebalo da je spustiti neprimjetno iza jednog od njih. Ako ovo dijete napipa maramicu iza svojih leđa prije nego što onaj ko je spustio stigne do tog djeteta, diže se, nosi maramicu uokolo, a dijete koje je ostavilo zauzima njegovo mjesto. Ako je maramica ostala neprimjećena, dotično dijete ulazi u središte kruga i bude tzv. mućak sve dotle dok ista sudbina ne zatekne i drugog igrača.

9. Lončića

Igra koja je dobra kada imate mlađu i stariju djecu zajedno. Poredaju se kao u kolo, mlađa djeca su lončići a starija kume. Lončići staje ispred svojih kuma koje na njih stavljaju desnu ruku. Jedna „kuma” obilazi tražeći sebi lončić. Kad ga nađe, mora ga kupiti, pa pita:
„Pošto kumo lončić!“
Kuma odgovara: „Po petak, po šestak, niže ti ga ja ne dam“.
Na to bi kuma potrčala uokolo, a mušterija za njom. Koja bi prije stigla do lončića i stavila ruku na nj, lončić je bio njen.

10. Pošla majka s kolom dvorom

Ovo je uglavnom igra za djevojčice. Djevojčice bi se poredale licem u lice u razdaljenosti po nekoliko metara jedne od drugih, zatim bi jedna grupa pjevajući krenula prema drugoj grupi:
„Pošla majka s kolomm dvorom dija dija de“
Na isti način druga grupa odgovara:
„Što će majka s kolom’ dvorom dija dija de“
Prva grupa djevojčica odgovara:
„Mi hoćemo lijepu (ime djeteta)… dija dija de“
„Mi ne damo lijepe … dija dija de“
„A što ćete nama dati dija dija de“

Kad se obje grupe nagode, djevojčica prelazi u drugu grupu.

Pogledajte i ovo:  Novogodišnja čestitka

11. Ide maca oko tebe

Ovo je omiljena igrica nešto mlađe djece. Djeca čučnu u krug i ne smiju da gledaju okolo, a jedno dijete ide oko ostalih i pjeva pjesmicu.

“Ide maca oko tebe, pazi da te ne ogrebe, čuvaj mijo rep, da ne budeš slijep, ako budeš slijep, otpašće ti rep”.

Dijete iza koga je pala maramica, mora da trči i hvata to dijete koje je bacilo maramicu. Ukoliko mališan koji je bacio maramicu uspije da uđe u krug između djece – pobjednik je, a igra se nastavlja tako što novo dijete ide oko ostalih.

12. Hula-hop

Omiljen rekvizit, naročito devojčica, bio je hula-hop. Prvo su ga djeca obično vrtjela oko stopala, zatim oko koljena, pa na bokovima, struku, ispod miške, na kraju su ga spretni vrtjeli i na vratu. Obično se zadavalo koliko se krugova vrti oko svakog dijela tijela, a pobjednik je onaj kome ni jednom ne spadne.

Ova igra je u današnje doba usvojena i kao odličan način vježbanja za odrasle.

13. Preskakanje konopca

Za ovu igru je dovoljno samo troje, ali može biti i više igrača. Počinje se samo malim zamasima kojima dvoje okreću konopac a treće dijete uskače i mora skakati kako ne bi zakačilo konop. Naravno, svaki zamah postaje sve teži pa i skok mora biti veći, ali je ovo odličan način da se djeca kreću i gibaju.

Postoji još mnogo igara kao što su odbojka, košarka (ako imate gdje postaviti koš), reketi, stolni tenis i još puno njih, a svaka zahtijeva tjelesno angažiranje koje i jeste najbitnije za sve dobne skupine.
Podsjetimo se na djetinjstvo i istovremeno uživajmo s unucima i oni s nama, a i djeca i mi ćemo imati i zdravstvenu korist.

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.