Upravo je sezona gripe i, ili ste je odležali ili Vam tek predstoji, ali je gotovo nemoguće izbjeći. Ako ste umorni od lijekova i prebolovane gripe, jabuka je čudesno sredstvo za oporavak.

Sezona gripe i prehlada

Upravo je sezona gripe i, ili ste je odležali ili Vam tek predstoji, ali je gotovo nemoguće izbjeći.

Većina nas ne koristi nikakve lijekove, jer smo navikli da gripa mora „odraditi svoje” i to barem jednu sedmicu. Uzimamo puno C vitamina, meda, čajeva ili tableta koje su u zadnjoj deceniji postale popularne i rastvaraju se u toploj vodi, a reklamiraju ih kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gripe i prehlade.

Odavno smo svi shvatili da ti napici ne djeluju i da farmaceutske industrije već decenijama žive i zarađuju na zdravim ljudima, prodavajući sredstva koja će, tobože, spriječiti rak, srčane ili moždane udare, poboljšati pamćenje i svašta ponešto, dok se pravim bolestima posvećuje puno manje pažnje. Na kraju, sve farmaceutske tvrtke i jesu komercijalne firme i da nas stvarno izliječe, ne bi imale puno posla, pa se i ne trude: sve je u zaradi, čak i kad je bolest u pitanju!

Svemoćna jabuka

I ako smo već prebolovali gripu i trpali u sebe kojekakve stvari, pravi domaći i jeftin recept za čišćenje organizma od svega je uvijek u našoj kuhinji, na dohvat ruke: jabuka!

Zimi i nemamo neki veliki izbor voća, pa je jabuka gotovo u svačijem domu. Naravno, bilo bi lijepo da koristimo domaće jabuke, jer one koje kupujemo u dućanu, možete ostaviti danima na stolu i neće im biti ništa: nalikuju na plastično voće koje je bilo tako moderno u šezdesetim godinama prošlog stoljeća i držalo se kao ukras na svim kuhinjskim stolovima.

Pogledajte i ovo:  Kako odgajati dijete „selfie generacije”?

Danas nam ovo „pravo” voće izgleda upravo tako, ukus mu je jedva nešto bolji, pa bi bilo dobro uzeti jabuke koje su rasle u nečijoj bašti i nisu bile modifikavane ničim. Jer čaj od takvih jabuka ne samo da čisti naš organizam od toksina već i djeluje blagotvorno i na crijeva, a već je i dokazano sredstvo pomoći ženama u menopauzi. ( oni jezivi valunzi nestaju).

Za čaj je potrebno

  •  3 jabuke
  •  0,5 litara vode

Prerežite 3 jabuke skupa sa peteljkama, nalijte pola litra vode i stavite da provrije (poklopljeno ). Kad provrije, ostavite ga da kuha još 15 minuta a onda skinite sa šporeta i ostavite poklopljeno preko noći.
Ujutro to treba procijediti i popiti pola te tekućine u toku dana, a drugi dio ostaviti za sljedeći dan.

Naravno, kad sutradan popijemo drugi dio, treba odmah pripremiti napitak za sljedeći dan, jer se čaj treba piti čitave tri sedmice.
Nakon toga, potrebno je napraviti pauzu od jedne sedmice i ponoviti čitav postupak od tri sedmice pijenja.

Čaj od jabuke

Osjećat ćemo se preporođeno jer tretman nije nimalo zahtjevan niti skup, a naše tijelo i naša crijeva će nam biti zahvalni.

Recept su nekada koristile samo žene jer se znalo da djeluje kao moćno sredstvo protiv valunga, ali ga danas koriste svi jer ima puno više ljekovitih svojstava, nego što se prvobitno mislilo.

Prijatan oporavak!

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.