Mnogi roditelji, kada već odgoje djecu, znaju tačno u čemu su griješili i šta nije trebalo da rade. Znaju i da ne postoji roditelj koji ne griješi, svako samo vrluda i traži pravi način da bude roditelj. A pravi način ne postoji, kao što ne postoji ni krivi: pravi je uvijek Vaš način jer se svi trudimo da vaspitamo djecu najbolje što možemo. I griješimo, naravno. A evo šta stariji roditelji poručuju mladima:

Savjeti starih roditelja

1.Ne morate voljeti tuđu djecu ili djecu uopće, svoju ćete sigurno voljeti!

Ako Vam tuđa djeca idu na živce ili ne mislite da su slatka i zabavna, ne bojte se! Svoju ćete sigurno voljeti, uprkos svemu!

2. Dajte ime svom djetetu kako god želite- OZBILJNO!

Mnogi od nas već od mladih dana znaju tačno kako će se zvati njihov sin ili kćerka. I šta ako to ime nije momentalno u trendu ili je stotinu djece s tim imenom? Briga Vas, Vaše dijete je samo Vaše i nosiće ime cijeli život, pa dajte ono koje Vam se sviđa. NIKO se tu ne pita, ni djedovi ili nane niti prijatelji: neka se ljute ili smiju, to će brzo proći a ime Vašeg djeteta ostaje.

3.Sasvim je normalno ako se ne zaljubite odmah u svoje dijete

Slušate stalne priče mama kako su obožavale svoju djecu još u trbuhu, a kad su se rodila, nisu ih se mogle nagledati. A Vama Vaše dijete i nije izgledalo baš naročito lijepo, kad se rodilo. Niste ni osjetili ono „klik”. Strpljenja, ljubav je tu ali ponekad treba vremena i mamama i tatama da „dođu k sebi”. Imali ste tako velika očekivanja i treba vremena da se sve dobro „provari”.

4.Ne budite rob rasporeda

I u bolnici ali i prije poroda ćete slušati stalne savjete u koje doba hraniti i previjati djecu, kada da idu na spavanje, koliko puta ih hraniti noću i slične stvari. Fino. Ali Vaše dijete će imati samo svoj ritam i, ako se želite ubaciti u taj ritam i poremetiti ga, imat ćete samo muke. Vidjet ćete i sami kada je dijete gladno ili pospano, a ako napreduje, zašto ga buditi da jede?

Pogledajte i ovo:  37 načina kako možemo koristiti sodu bikarbonu
5.Dijete ne možete previše umaziti

Vaše dijete neće da spava samo i stalno dolazi u Vaš krevet? Ili ga dojite puno duže nego što ostali rade? Svi govore da to nipošto ne radite i ne dopuštate i Vi tako i pokušavate, ali plač onda ne prestaje. Ko je to rekao da ne smijete maziti ili dojiti svoje dijete koliko želite? Oni koji nikada nisu to ni pokušali? Pružite mu onoliko ljubavi koliko hoćete, to je Vaše dijete i ono spava s Vama ili zeza Vas a ne te druge koji daju netražene savjete. Klince nikada nećete pokvariti ljubavlju.

6.Pripremite se za treniranje s tutom

Svi govore kako su za tren naučili svoju djecu da koriste tutu i Vi se osjećate grozno što Vaše dijete još uvijek piša u pelene. Ne brinite, neko nauči prije, neko kasnije. Opet je važno samo strpljenje jer svako dijete ima svoj prirodni sat i svoje vrijeme za sve. Ne upoređujte ga s drugima, ni po čemu!

7.To je samo faza u razvoju, ne brinite!

Kad Vaše dijete učiniti nešto grozno, starije mame se smiju i obično kažu „to je samo faza!” To kažu o svemu, od mokrenja u krevetu do tuče s drugom djecom ili pelenskog osipa. Dijete ne prestaje gristi nokte ili sisati palac – to je faza. Ne brinite zbog malih stvari. Kada se brinete da će Vam sin postati napasnik ili kćerka zaokupljena samo izgledom, vjerujte, ako su dobro vaspitani ranije – to i jeste faza i proći će. Roditeljstvo znači i biti strpljiv.

8.Ne slušajte previše ničije savjete

Prva stvar koju svi žele da rade kad vide da imate malu djecu je da vam daju savjete. Ne možete slušati sve jer su savjeti i tako različiti. Niko drugi ne zna Vašu djecu kao Vi. Zaboravite bilo kakve savjete koje niste tražili i napravite svoja vlastita pravila. A kada Vam je potrebno tuđe mišljenje, sami ćete sve pitati. Ako Vam ikada zatreba pomoć, tražite je, to ne znači da ste nesposobni!

Pogledajte i ovo:  8.mart i čime su žene u međuvremenu doprinijele čovječanstvu!
9.U redu je priznati da biti roditelj nije baš uvijek zabavno

Često ćete čuti da treba da „uživate u svojoj djeci dok su mali jer to brzo prođe”. Naravno da to ne shvatate, sada su mali i ljute Vas, zato ne osjećajte krivicu što ne uživate stalno u tome. I u redu je ako ne volite svaku minutu majčinstva ili roditeljstva, i to je posao i to težak posao. A kako niko ne voli svoj posao baš svaki minut, normalno je ne voljeti ni biti mama baš svaki trenutak.

10.I djeca mijenjaju Vas isto onoliko koliko Vi mijenjate njih

Ama baš svi će Vam reći da će djeca promijeniti Vaš život i tu obično mislimo na nespavanje, pelene, troškove i slično. Ali ona promijene način na koji gledate svijet, politiku, odnos među ljudima i spolovima. Promijenit će način na koji gledate svoje roditelje-to je sigurno! I ljudska prava postaju bitnija nego prije, a gledanje na žene naročito. Gledat ćete i vijesti sasvim drugačije nego ranije.

11.Škola je stvarno teška – i za roditelje

Kad Vam dijete krene u školu, logično je da očekuje od Vas pomoć: sve što ste kao učenik propustili, morat ćete nadoknaditi kao roditelj, jer svako dijete očekuje da roditelji AMA BAŠ SVE ZNAJU! Naravno, možete im i ubiti rano takvu iluziju, ali to roditelji rijetko čine. Malo učenja neće nikome škoditi:)

12.Majčinstvo nije takmičenje, ne poredite se ni s kim

Gledate druge majke i drugu djecu i tužni ste. Majke su vitkije, djeca viša ili deblja ili znaju puno više nego Vaše. Nikada to ne radite: Vaše dijete će rasti možda sporije, ali će narasti na svoju visinu, kada dođe vrijeme; Vaša kilaža se može vratiti na staro, ako se potrudite. A djeca uče različitim tempom, možda je Vaše dijete i genijalno i čeka tren da to pokaže. Uostalom, za roditelje ne postoje niti pehari niti oskari za trud koji ulože, ljubav vašeg djeteta je najveća nagrada.

Pogledajte i ovo:  Uvijte kosu uz pomoć kuhinjske spužve i gumice
13.Dajte djeci obaveze

Znam da ćete učiniti sve za njih, i brže i bolje od njih, ali djeca treba da se uče obavezama od ranog djetinjstva. Složiti igračke, zategnuti svoj krevet, složiti odjeću, učite ih urednosti od malena, inače će postati pravi mali prljavci koji ništa ne uklanjaju za sobom.

14.Ne budite „cool” mama ili tata

Kad imate djecu rano, obično se više družite s njima nego što ih vaspitavate. I to je u redu, kada su sasvim mali. Ali ako zadržite taj odnos i kasnije, nikada nećete uspjeti uspostaviti kontrolu nad njima niti ćete imati kredibiliteta. Bolje je da Vas slušaju nego da njihovi drugari pričaju kako ste super cool mama ili tata. Takve mame i tate i nisu dobri roditelji koji vaspitavaju djecu, oni su cool samo zbog sebe i za sebe.

15.Nedostajat će Vam da Vas trebaju

Ne želim da zvučim sentimentalno, ali će doći period kada Vaša djeca polako prestaju da Vas trebaju, najprije za druženje i kupovinu, a onda i za ostalo. Ne tugujte, znači da ste vaspitali samostalne mlade osobe. Ono neprestalno ranije traženje i zivkanje koje Vas je nerviralo, zna jako nedostajati kada prestane. Ali ćete imati više vremena za sebe.

16.Nipošto ne zaboravite ko ste

Kao majka, znam kako je lako postati samo ovog-i-one mama. To Vam je kao naljepnica koja Vas prati čitav život. Ali ne smijete biti samo to jer to nije dobro ni za Vas ni za djecu. Obavezno morate biti i posebne osobe. Svi volimo svoju djecu, ali će doći vrijeme kada će oni biti daleko od Vašeg gnijezda. To je razlog zašto je važno da imate svoje hobije, svoje prijatelje, izlaske i izlete i da uvijek radite stvari koje Vas podsjećaju na ono što Vi u stvari i jeste. Mama, ali i osoba sa svojim vlastitim željama i potrebama. Vi ste više od majke – Vi ste LJUDSKO biće i pojedinac.

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.