• Od mjesta na kojem držite psa najviše i ovisi kako i koliko će mu biti udobno. A kako je najveći broj pasa u BiH uglavnom po dvorištima, evo savjeta kako da pripremite njihov smještaj

Posljednjih godina se povećao broj udomljenih pasa, pa sada ima jako puno domaćinstava koja drže ove najpopularnije kućne ljubimce. Velika je razlika kako ih održavati u kući i napolju. Najveći broj ljudi čuva svoje pse u dvorištima, a kako je već jako hladno, evo i par savjeta kako da zima bude toplija vašem dvorišnom psu koje prenosimo sa N1:

…U zimskom periodu njima treba posvetiti više pažnje. Rase sa poddlakom, kao sibirski haski, bolje podnose zimu, ali i njima treba njega.

Veoma je bitno da pas ne bude mokar kako bi poddlaka mogla da zadrži toplotu. Psima sa kraćom dlakom, potrebna je veća njega. Uzmite u obzir i godine. Mladi i stariji psi su dosta osjetljiviji na hladnoću, piše portal Njuška.

Šta možete da uradite kako bi vaš ljubimac uživao u zimi?

1. Kućica za pse

Ukoliko niste u mogućnosti da psa primite u svoju kuću, garažu, ili neku ostavu koja ima grijanje, najvažnija stavka je dobra kućica za psa. Zaboravite na improvizovana skloništa u vidu kartonskih kutija, raznih gajbi, cerada i ostalog. Kućica treba da bude od drveta ili teške plastike (ove kućice su specijalno napravljene i mogu biti u obliku igloa), sa dobrom izolacijom.

rotvajler

Drvena kućica za pse treba i vrata zimi

Takođe, kućica treba da ima ventilaciju ali ne smije biti promaje. Ne pozicionirajte je na udaru vjetra, vodite računa da snijeg i kiša ne ulaze kroz njen otvor. Ovo možete postići tako što se na ulaz u kućicu postave vratanca (cijene se kreću od 30 do 90 eura u zavisnosti od veličine), ili trakaste zavjese koje mogu biti i od jačeg najlona.

Pogledajte i ovo:  Igre naše mladosti kojima možete zabaviti unuke

Kada ste obezbijedili da hladnoća, kiša i snijeg ne ulaze u sklonište, možete da se pozabavite prostirkom na kojoj će pas ležati. Možete koristiti slamu, sijeno ili ćebad. Važno je da redovno provjeravate prostirku kako bi utvrdili da li je mokra.

Mokra prostirka ne pruža toplotnu izoloaciju i u tom slučaju trebate da je zamijenite. Na zapadu postoje električne prostirke specijalno napravljene za spoljašnju upotrebu (cijena je oko 100 eura), kao i specijalna elekrična grejna tijela koja održavaju toplotu u kućici (cijena, od 100 eura pa naviše).

2. Hrana i voda

Važno je da vodu mijenjate i po nekoliko puta dnevno kako bi izbjegli zamrzavanje. Pas može da dehidrira ukoliko je voda zamrznuta. Ishrana treba da bude pojačana, jer pas u hladnim danima troši više kalorija. Posavjetujte se sa veterinarom kako bi došli do najbolje formule u ishrani, uzimajući u obzir rasu i godine vašeg ljubimca. Možete da koristite plastične činije kako bi izbjegli da se jezik psa zalijepi za metal.

3. Održavanje higijene

Ukoliko pas ima viseće uši i dužu dlaku oko usta, redovno provjeravajte da li se pojavio led ili promrzline.  Redovno čistite šape, četkajte psa, jer prljavština i otpale dlake loše utiču na toplotu. Održavajte higijenu u i oko kućice, jer se čak i u hladnim danima mogu pojaviti buhe i krpelji koji mogu postati aktivni u toplijem okruženju.

4. Fizička aktivnost

Na žalost, većina dvorišnih pasa kod nas i u okruženju je vezana na lancu uz minimalnu slobodu kretanja, to je nešto što se ne preporučuje za bilo koje godišnje doba. Idealno je imati ograđeno dvorište i dovoljno prostran boks za psa. Kada nastupe hladni dani, dvorišnom psu treba posvetiti vremena iako biste se možda rađe ušuškali u toplini vašeg doma uz čaj i neki dobar film.

Pogledajte i ovo:  8.mart i čime su žene u međuvremenu doprinijele čovječanstvu!

Izvodite psa dva do tri puta dnevno u šetnju. Ponesite hranu i igračku kao nagradu i vježbajte trikove sa ljubimcem. Pustite ga da se igra i trči po snijegu. Na ovaj način psu neće biti dosadno i uživaće sa vama u zimskim danima. Iskoristite da poslije šetnje provjerite prostirku, stanje vode i toplotu u kućici.
Uz ove korake obezbijedićete svom psu da udobno prebrodi hladne dane, ostane zdrav i veseo.

autor: N1

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.