Dok se u Americi broj pretilne djece u predškolskoj dobi povećao na gotovo svako treće dijete, najnovija istraživanja u Australiji i Novom Zelandu govore da je i tamo ovaj broj drastično povećan (pretilno je svako peto dijete). Tako je gojaznost kod djece zaprijetila da preraste u pravu epidemiju.

Pretilnost kod djece prijeti da pređe u epidemiju

Ni kod nas nije rijetkost da sretnete gojaznu djecu na ulicama, iako je većina njihovih roditelja normalne konstitucije. Kako piše Daily Mail, broj gojazne djece se naglo povećava, a prema istraživanju Vicki Brown, objavljenom u australijskom Journal of Public Health, jedno od petero djece je predebelo prije polaska u školu.

Naglasak u ovom članku je najviše na troškovima koji opterećuju zdravstvo u slučajevima gojaznosti djece jer takva djeca samo Australiji donose preko 17 miliona dolara troškova.

Naravno da je zdravlje ove djece ugroženo, ne samo zbog mogućnosti dijabetesa, bolesti srca i arterija, nego i sa psihološke strane, jer su gojazna djeca najčešće izložena ismijavanju i maltretiranju od strane druge djece.

Glavna istražiteljica koja je vodila ovu studiju je Vicki Brown, zaposlena u Centre for Research Excellence in Obesity Policy na Deakin Univerzitetu. Ispitivala je sa svojim suradnicima oko 350 djece tokom tri godine i naglasila da su direktni troškovi zdravstvene zaštite pretilne djece u dobi između dvije i četiri godine bili 1,62 puta veći nego kod djece sa zdravom težinom.

Prema njenim navodima, pretškolsko doba je naročito važno:

„Mislim da je to veoma važno vrijeme – to je doba kada djeca prvi put ispituju svoje ukuse hrane, prvi put doživljavaju svoj odnos prema fizičkoj aktivnosti”, kaže ona, naglašavajući da je predškolsko doba „jedinstvena prilika” koju roditelji imaju da nauče dijete.

Krivi su roditelji jer su „lijeni”

Većina roditelja naprosto „prejeda” djecu, stavljajući pred njih dosta hrane ili, još gore, i ne obraćaju previše pažnje na to šta djecu u biti pojedu. Jednako tako im u toku dana daju grickalice i slatkiše koji imaju puno šećera i ničega zdravog, ali zato su odlične za debljanje.

Pogledajte i ovo:  Odnos svekrve i snahe u 21. stoljeću

Mnogi roditelji i smiruju djecu slatkišima i nezdravom hranom kako bi oni mogli obaviti neki posao i ne vide ni koliko djeca pojedu. Istovremeno, jako malo pažnje obraćaju na činjenicu da djeca moraju biti fizički aktivna gotovo cijelog dana.

„Danas se roditelji puno manje bave djecom u prirodi. Većina djece imaju samo u vrtiću drugove za igru, dok su kod kuće obično prepuštena sama sebi ili tehnologiji. A djeca se baš u tom uzrastu lako mogu naučiti stalnoj potrebi fizičke aktivnosti i zdrave ishrane i biti zdrava cijeli život.

Šta raditi da bi dijete bilo zdravo?

debelo-dijete-jede

Slatkiši nipošto nisu podesna hrana, foto: Getty Images

Zbog činjenice da današnji roditelji rade jako puno, djeca i nemaju puno mogućnosti za igrom, osim u kući i zatvorenom prostoru koje ne može ponuditi djeci puno: ni „igraonice” nisu ništa bolje od kuća jer su svedene na zatvorene prostore s malom mogućnošću kretanja, dok je tu i velika opasnost od susreta s bolesnom djecom.

Zato bi djecu trebalo često voditi u prirodu, posvetiti igri s njima svaki slobodan trenutak i naročito paziti da im se izgrade zdrave navike u jelu. Ne treba im davati nikakve kupljene grickalice jer se od povrća mogu napraviti odlične domaće poslastice, a i konzumiranje slatkiša bi moralo biti minimalno. Baš predškolski uzrast ima važnost jer tada roditelji mogu oblikovati ukus svoje djece u svemu, naročito ishrani!

„Djeca uče toliko za to vrijeme da mislim da ono predstavlja jedinstvenu priliku….. da formiraju svoje ukuse, preferencije i navike, “rekla je Brown.

Činjenica je da pretilno dijete ima 99 posto šanse da postane pretilna odrasla osoba. A to nije samo estetska ili psihološka već velika zdravstvena opasnost!

Pogledajte i ovo:  Kako odgajati dijete „selfie generacije”?

naslovna slika: pediatric-house-calls.djmed.net

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.